Magický dům: V zákulisí Divadla kouzel

Magický dům: V zákulisí Divadla kouzel
Sdílej
 
Jak to vypadá v Divadle kouzel, když odejdou diváci domů? Zůstává tady něco magického? Přesně to jsme se rozhodli prozkoumat.

O Divadle kouzel Pavla Kožíška jsme v ábíčku psali už několikrát. Najdete ho v Líbeznicích nedaleko Prahy a funguje už patnáctou sezonu. Osmačtyřicetiletý majitel divadla je dlouhodobě nejznámějším kouzelníkem v České republice a nadšeným propagátorem magie a kouzelnických triků pro širokou veřejnost. Tentokrát jsme se za Pavlem Kožíškem nevypravili na představení, která bývají hojně navštěvovaná, ale do zcela prázdného divadla, abychom mohli nahlédnout do zákulisí, do kouzelníkovy kuchyně. A to samé se vám povede na Festivalu ABC v Národním zemědělském muzeu 13. dubna 2019, koukejte:

Video se připravuje ...

Přijďte na Festival ABC! • Zdroj: redakce ABC

Co je Divadlo kouzel?

Jiné takové divadlo u nás nenajdete. Je ve své specializaci zcela jedinečné a tahounem všech představení je sám majitel. Naprostým evergreenem je velkolepá kouzelnická show Magická esa, kde Pavel Kožíšek předvádí světové kouzelnické triky, k nimž jsou potřeba velké důmyslné rekvizity. Představení Magická esa je určeno pro celou rodinu. Další tři stálá představení jsou speciálně pro děti – Škola kouzel, S kouzly kolem světa a Hra kouzel a magie. Nás samozřejmě nejvíc zajímaly ony důmyslné kouzelnické rekvizity, zda se z nich nedá vykoukat, co za kterým trikem vězí.

Za okamžik probodneme kouzelníka hořícími bodci •  Pavel Dobrovský

Hlavolam

Při jednom z triků je kouzelníkova asistentka vystřelena z děla a objeví se na druhé straně jeviště zavěšena v kleci. Koukali jsme do prázdné roury děla, ale na princip triku jsme nepřišli. Stejně neúspěšní jsme byli u skluzavky času, do níž z jedné strany vjede dětská kouzelníkova asistentka a z druhého konce vyjede dospělá. U další rekvizity jsme zapálili bodce, které měly prošpikovat kouzelníka v bedně, aby vzápětí z bedny vylezl převlečený a ještě s dvěma asistentkami. Dobrá, vyhnout bodcům by se v bedně asi dalo, ale jak se převlékne a kam schová ty asistentky, to nám do hlavy nešlo. A to jsme rekvizitu celkem důkladně prozkoumali.

Na návštěvě v Divadle Kouzel Pavla Kožíška •  Pavel Dobrovský

Jsme v koncích

Osobně jsme si vyzkoušeli nechat se spoutat a zamknout do bedny. Mým úkolem bylo dostat se z pout a z bedny ven. Když za mnou zaklaplo víko, napadlo mě jediné: Jsem v pasti, ze které nemám šanci se dostat. Když člověk sedí v hledišti a sleduje kouzelnickou show, napadají ho desítky možností, jak je trik proveden. To nás možná na těchto představeních láká nejvíc. Když se pak ocitne sám v kouzelníkově situaci, zjistí, že je bezmocný. V jednom triku Pavel Kožíšek prostoupí roztočeným ventilátorem. Jak? Čert ví. Jisté jenom je, že za tím vším nejsou žádná opravdická kouzla, ale jenom důmyslné triky, které mají logické vysvětlení.

Autor článku bude spoután a uvězněn v bedně •  Pavel Dobrovský

Stojí za návštěvu

Návštěva zákulisí Divadla kouzel nás jenom utvrdila v tom, že na kouzelnících je něco opravdu magického. Je skvělé jim nahlédnout pod pokličku, i když výsledkem nejsou odpovědi, ale jen další a další otázky. Díky, Pavle Kožíšku!

Informace o divadle a aktuální program najdete na webu www.divadlokouzel.cz.


Naučte se kouzelnický trik!

Chcete se naučit rychle čarovat a skvěle pobavit kamarády? Kouzelník Pavel Kožíšek pro vás připravil nahlédnutí do světa kouzel a magie. Jak bude kouzlo vypadat? Kouzelník ukáže divákům pomeranč, vloží ho do papírového sáčku a řekne kouzelné zaklínadlo. Když znovu sáhne do sáčku, vyndá místo pomeranče jablko.

Potřebujete pomeranč, jablko, nůž a papírový sáček.

1. Předem si připravíme jablko, které bude schované v pomeranči. Pomeranč rozřízne- me na dvě nestejně velké části. Větší část pomeranče vydlabeme, aby nám zbyla pouze slupka. Slupku pak navlékneme na jablko stejné velikosti •  archiv Pavla Kožíška

2. Divákům necháme zkontrolovat prázdný papírový sáček •  archiv Pavla Kožíška

3. Poté zběžně ukážeme pomeranč zepředu tak, aby samozřej-mě nebylo vidět ukryté jablko uvnitř slupky... •  archiv Pavla Kožíška

4. ...a vložíme falešný pomeranč do papírového sáčku. Řekneme kouzelné zaklínadlo a znovu sáhneme do sáčku •  archiv Pavla Kožíška

5. Pomerančovou slupku rychle sundáme z jablka a ze sáčku vyndáme místo pomeranče jablko. Sáček zmačkáme a odložíme, jako by v něm nic nebylo •  archiv Pavla Kožíška


Pavel Kožíšek na Festivalu ABC

Přijďte 13. a 14. dubna na Festival ABC do Národního zemědělského muzea v Praze a uvidíte zde i kouzelníka Pavla Kožíška. Předvede vám divácky velmi atraktivní trik levitace. Vznášet se nebude kouzelník, ale přímo jeden z návštěvníků festivalu!


Úžas, smích a nadšení: Fantastické iluze dostanou i vás!

Úžas, smích a nadšení: Fantastické iluze dostanou i vás!

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

Zapište si Festival ABC: 13. 4. 2019!

Horko v Arktidě: Přežije sova Harryho Pottera?

Horko v Arktidě: Přežije sova Harryho Pottera?

Fantastická zvířata: Počátky magie v Americe

Fantastická zvířata: Počátky magie v Americe

 

Články odjinud