Fantastická zvířata: Počátky magie v Americe

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Přemýšleli jste někdy, jak vypadá svět kouzelníků za oceánem? Má to co do činění s piklemi temného mága Grindelwalda.

 

Když se začtete do sedmidílné ságy o Harrym Potterovi, budete pravidelně narážet na strašidelné zkazky o černokněžníkovi Gellertu Grindelwaldovi. Právě kolem něho se točí děj filmové trilogie Fantastická zvířata. Na konci prvního dílu odhalí svou pravou tvář. V tom druhém, který se právě chystá do kin, začne budovat vlastní armádu a plánovat krvavou revoluci ve světě kouzelníků.

Vítejte v Americe

Pokud Harryho Pottera znáte z knížek nebo alespoň z filmů, určitě toho víte spoustu o životě kouzelníků ve Velké Británii. Jak ale žijí kouzelníci za oceánem ve Spojených státech? Magie a čáry tu existovaly už dávno předtím, než do Ameriky doplul Kryštof Kolumbus. Indiánské šamany uznávali čarodějové z celého světa. Vážili si zejména jejich schopností ovládat zvířata a vařit z bylin magické lektvary. Na rozdíl od evropských kouzelníků ovšem šamani nepoužívali hůlku a nedovedli tak dobře usměrňovat vlastní energii.

Video se připravuje ...

Fantastická zvířata: Dobrodružství pokračuje • Zdroj: Vertical Ent.

Nebezpeční Hledači

Poté, co Ameriku začali osidlovat Evropané, začali na lodích objevovat nový kontinent i mágové. Neměli ale žádné ministerstvo kouzel, které by dohlíželo na pořádek. Stejně tak neexistovala místa společných shledání, jaká měli angličtí kouzelníci ve vesnici Prasinky. Pořádek si začali sjednávat teprve Hledači. Byla to parta kouzelnických žoldáků, kteří chytali zloděje, vrahy a další zločince. Brzy ale jejich touha po odměně převážila touhu po spravedlnosti. Hledači začali jít po krku každému, z něhož by mohli vytřískat alespoň pár zlatých.

Konečně řád?

V roce 1693 proto vznikl KOKUSA – Kouzelnický kongres Spojených států amerických. Ten spojil všechny mágy nového světa a začal nastolovat opravdový řád. Nejprve lapili Hledače a poté se pustili do budování kouzelnické společnosti, jakou známe třeba z Velké Británie. Po pár desítkách let se ovšem ukázalo, že stejné jako v Evropě to za oceánem nebude. Američtí kouzelníci se totiž rozhodli, že se zcela odstřihnou od světa mudlů neboli nečarů, jak se jim zde přezdívá, a budou žít v absolutním ukrytí.

Mlok se ve Fantastických zvířatech potká s Brumbálem z příběhů s Harrym Potterem •  Vertical Ent.

Život v utajení

Podle zákona z roku 1790 měli mágové přísný zákaz přátelit se s nečary. Stejně tak zakazoval smíšené sňatky. Kdo si našel kamaráda nebo životní lásku bez čarodějného nadání, riskoval vysoký a krutý trest. Samotná KOKUSA rovněž začala fungovat zcela nezávisle na vládě nemágů. Naopak v Evropě kouzelníkům nikdo nebránil, aby se potkávali s lidmi a ministerstvo kouzel se velmi dobře znalo s mudlovskými ministry. Naštěstí ale i v Americe existovalo místo, kde byli kouzelníci alespoň trochu svobodní. Byla to škola čar a kouzel, které se říká Koločary nebo také Stříbřany.

Fantastické Koločary

Nachází se na vysoko v horách ve státě Massachusetts, je ale zbytečné po ní pátrat. Pro nečary je díky kouzlům neviditelná. Vznikla už v roce 1627 – ještě dříve než samotná KOKUSA. Založili ji manželé ze smíšeného páru. Zatímco Izolda byla vynikající kouzelnicí s irskými kořeny, její manžel James byl obyčejný kameník. V Koločarech proto nejsou tak přísní jako jinde v Americe. Dokonce se říká, že studium je tu svobodnější než v proslulých Bradavicích. Stejné jsou ale v dělení studentů do čtyř kolejí. Pokud byste někdy zahlédli turnaj obou škol a přemýšleli, kteří jsou koločarští, poznáte je podle modré a červené barvy.

Video se připravuje ...

Fantastická zvířata Grindelwaldovy zločiny - Zpátky do Bradavic • Zdroj: Vertical Ent.

Zrod temného mága

V době největšího utajení amerických kouzelníků před zraky nečarů uprchl do Spojených států mág jménem Gellert Grindelwald. Co o něm víme? To, že se narodil okolo roku 1883. Měl obrovské nadání a brzy nastoupil do Institutu čar a kouzel v Kruvalu. To je jedna z nejslavnějších kouzelnických škol, která se nachází v Bulharsku. Má ovšem poněkud temnou pověst. Říká se, že tu učitelé i žáci experimentují s temnou magií a studují kouzla, za která by vás v Bradavicích nebo Koločarech okamžitě vyhodili.

Mlok se ve Fantastických zvířatech potká s Brumbálem z příběhů s Harrym Potterem •  Vertical Ent.

Hledání moci

Grindelwald ovšem temnou magii nade vše miloval. A to tak moc, že ho kvůli krutým experimentům vyloučili i z Kruvalu. Kromě toho bažil po moci. Vydal se proto hledat relikvie smrti, které fanoušci určitě znají. Těm ostatním prozradíme, že relikvie jsou tři – neviditelný plášť, kámen vzkříšení a bezová hůlka, která promění jejího uživatele v neporazitelného kouzelníka. Právě tu se Grindelwaldovi podařilo objevit a ukrást. Hned nato začal pracovat na svém tajném plánu – vyvést mágy z neustálého ukrývání před světem a pomocí nebezpečných kouzel nastolit jejich nadvládu nad světem mudlů a nečarů.

Ovládne temnota svět?

Pro svůj plán Grindelwald neváhal využít armády oživlých mrtvých a obětovat životy spousty nevinných lidí. Po útěku z Evropy se objevil v Americe, kde začal připravovat svou vizi vlády nad světem. Viděli jste první díl Fantastických zvířat? Pak víte, že jeho plán zmařil mladý kouzelník Mlok Scamander. Grindelwaldovi se ale bohužel podařilo utéci. Co všechno udělá pro to, aby dosáhl svých cílů? To prozradí až nový film.


Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Video se připravuje ...

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny - trailer (český dabing) • Zdroj: Vertical Ent.

Ve filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny konečně poznáme jednoho z nejnebezpečnějších temných mágů všech dob. Gellert Grindelwald už se neukrývá a buduje si armádu příznivců, kteří mají svrhnout světový pořádek a nastolit nový řád, v němž budou kouzelníci vládnout nečarům. Proti němu opět stojí Mlok Scamander a také mladý Albus Brumbál. V novém snímku se podíváme nejen do New Yorku, ale také do Paříže. Na chvilku se vrátíme i do Bradavic na přelomu 19. a 20. století. Co myslíte, vypadalo to tam tehdy jinak, než když v nich studoval Harry Potter?

Režie: David Yates

Hrají: Eddie Radmayne, Katherine Waterson, Johnny Depp

Premiéra: 15. listopadu 2018


Fantastický bestiář

Hrabák

Hrabák •  Vertical Ent.

Hrabáci žijí v brlozích zhruba půl metru pod zemí. Milují všechno, co se třpytí, a jakmile něco takového uvidí, okamžitě se to vydají ukrást. Poklady si pak schovávají do kapsy na břichu. Je magická a vejde se toho do ní mnohem víc, než byste řekli. Pokud vám hrabák přijde roztomilý a chtěli byste si ho pořídit jako mazlíčka, musíme vás odradit. Přestože nejsou zlí, jejich láska k blyštivým věcem každému majiteli hrabáka brzy způsobila obrovskou lapálii.

Kůrolez

Kůrolez •  Vertical Ent.

Nanejvýš dvacet centimetrů vysoký tvoreček vypadá jako maličký strom s kořeny a větvemi. Jediné, co prozrazuje, že jde o zvíře, je pár hnědých očí. Kůroleza je těžké najít, a to nejen kvůli jeho kamufláži – je také nesmírně plachý. Pokud byste se ale po něm chtěli přeci jen poohlédnout, pátrejte na stromech s magickým dřevem, z něhož se vyrábí hůlky. Na jiných stromech si kůrolez hnízdo nepostaví. A jestli se vám skutečně podaří ho najít, nechte ho na pokoji. Přestože je plachý, pro obranu svého domova udělá všechno.

Polovid

Polovid •  Vertical Ent.

Patří k nejvzácnějším zvířatům, které většina kouzelníků za celý život neuvidí. Je nesmírně mírumilovný a klidný. Žije ve východní Asii a celý den tráví přežvykováním bylin a květin. Jedinou – ale zato velmi účinnou – obranou polovida je schopnost zneviditelnit se ve chvíli, kdy mu jde o krk. Spatřit ho může jen mág se speciálním výcvikem. Na černém trhu patří kůže polovida k extrémně cennému zboží, protože z ní lze ušít plášť neviditelnosti.


Překvapení Fantastických zvířat: Nečekané spojení s Harrym Potterem

Překvapení Fantastických zvířat: Nečekané spojení s Harrym Potterem

Fantastická zvířata a kde je najít: Jak žijí kouzelníci?

Fantastická zvířata a kde je najít: Jak žijí kouzelníci?

Zmizte: kdy si oblékneme neviditelný plášť?

Zmizte: kdy si oblékneme neviditelný plášť?

Video se připravuje ...

ABC 23/2018 je tady! • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud