Vltavská filharmonie: Odvážná budova oživí Prahu

Vltavská filharmonie: Odvážná budova oživí Prahu
Sdílej
 
Architektonická soutěž na novou budovu pro dva významné symfonické orchestry zná svého vítěze. Odvážná budova Vltavské filharmonie oživí Prahu.

Institut plánování a rozvoje hlavního města v srpnu loňského roku vyhlásil velkou architektonickou soutěž na novou budovu filharmonie, které se zúčastnilo 120 ateliérů a studií z 25 zemí světa. Vítězem se stala dánská architektonická kancelář Bjarke Ingels Group, o které jsme psali v ABC 12/2022 ve spojitosti s unikátním plovoucím městem Oceanix v Jižní Koreji (odkaz na článek najdete i pod tímto odstavcem). Čím je její návrh zajímavý a jak změní pražskou čtvrť Holešovice, ve které sídlí i redakce ábíčka?

Město na hladině: Vstupuje do fáze prototypu

Město na hladině: Vstupuje do fáze prototypu

Hudba přímo nad stanicí metra

Budovu filharmonie, která má zvenku netradiční uspořádání připomínající listy, zdaleka netvoří jen hlavní sál pro více než 1800 diváků. V budoucnu tam najdeme také mnoho menších zkušeben, kanceláří, restaurace či prostory pro venkovní koncerty nebo výstavy. V rámci stavby bude mimo jiné nutné zakopat pod zem důležitou silnici vedoucí z centra Prahy k dálnici D8, vybudovat parkoviště pro návštěvníky a účinkující, posunout tramvajové koleje, nebo zcela přestavět stanici metra Vltavská, která je součástí linky C.

Hlediště filharmonie jako dřevěná vinice

Protože má nový sál sloužit především živé produkci klasické hudby, velká pozornost byla věnována akustice, tedy tomu, jak v ní budou jednotlivé nástroje znít a jak se budou tóny odrážet od okolních stěn. Důležitá je také minimalizace produkovaných vibrací. Sály budou uzavřeny ve dvojitém betonovém plášti, který zajistí téměř stoprocentní zvukotěsnost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud