Polimeropolis: Městské ostrovy čistí oceán

Polimeropolis: Městské ostrovy čistí oceán
Sdílej
 
Vodní svět budoucnosti je stvořený z plastového odpadu. Městské ostrovy Polimeropolis čistí oceán. Podle plánů architektů můžou vznikat i propojené metropole.

Počet obyvatel planety Země nedávno překročil 8 miliard. S dalším růstem populace se bude zvyšovat i zátěž životního prostředí. Vědci proto modelují, jak se bude vyvíjet situace oceánů a moří, které jsou již dnes pod velkým civilizačním tlakem.

Nemálo zemí má zkušenosti s plážemi plnými naplavených odpadků nebo otrávenou vodou. Plasty patří mezi ten nejproblémovější typ znečištění. Každý rok se vyrobí 380 milionů tun nových plastových věcí. To je pro představu jen o trochu méně, než kolik váží dohromady všichni lidé na světě. Většina plastů není recyklována a končí na skládkách nebo právě v oceánech.

Plovoucí města Polimeropolis

Dvojice architektů Juan Manuel Prieto a Clara Focaccia přišla s originálním nápadem, jak problém plastů v oceánu řešit. Navrhují plast zachytit, zrecyklovat a uprostřed oceánu z něj vybudovat obrovská soběstačná plovoucí města zvaná Polimeropolis.

Vizualizace plovoucího města Polimeropolis vznikly s pomocí umělé inteligence •  Profimedia.cz

Byly by to vlastně takové velké plovoucí ostrovy, které by dál čistily oceán kolem sebe. Jsou kruhového tvaru a uprostřed mají vlastní lagunu. Plovoucí kruhový útvar poskytuje životní prostor lidem. Jsou na něm byty, obchody, továrny, parky a vše další, co mohou místní obyvatelé potřebovat.

Propojené metropole

Jednotlivé plovoucí ostrovy lze podle plánů architektů propojit do větších celků a mohou také mít různé specializace. Jeden může sloužit jako luxusní obytná zóna, další zase jako průmyslová čtvrť, jiný jako letiště nebo zábavní park.

Tisíce obydlených umělých ostrovů Polimeropolis čistí oceány •  Profimedia.cz

Rozšiřování ostrovů a měst je jednoduché. Stále totiž primárně zachycují plastový odpad a z něj vyrábějí vše, co je třeba – tedy i další plovoucí města. Což už dnes není žádné sci-fi, jen se to zatím využívá v menším měřítku. Třeba švédský start-up Solaris sbírá v oceánu plastový odpad a vyrábí z něj recyklovanou náplň pro 3D tiskárny.

Energie slunce, větru a moře

K výrobě a výstavbě plovoucích měst je potřeba energie. Tu budou města získávat s pomocí energie vln, solárních či větrných elektráren. Samy si také vyrobí pitnou vodu a dokonce i potraviny.

Plovoucí město Polimeropolis: Kruhové stavby připomínají sídlo firmy Apple •  Profimedia.cz

Na vnějším prstenci každého města jsou umístěny sítě, umělé korály a vegetace. Tyto prvky vytvářejí prostředí, kde lze pěstovat potravu a čistit vodu s pomocí takzvané fytoremediace, tedy čištění pomocí rostlin. Zároveň lze čistou vodu získávat energeticky náročnější, ale výkonnou a spolehlivou reverzní osmózou.

Oběhové hospodářství

Jedno Polimeropolis nabídne místo až pro tisíc lidí. V oceánu je místa dost, a tak by teoreticky z podobných měst mohly vznikat celá „souostroví“. Vše ale zatím existuje pouze jako nápad v hlavách obou architektů.

Podle Prieta jde především o výzvu k přehodnocení způsobu, jakým dnes žijeme a jak se stavíme k výrobě, spotřebě a recyklaci všech možných produktů. Snaží se upozornit na to, jak důležité je zavedení oběhového hospodářství.

Ostrovy Polimeropolis mohou mít různé specializace n •  Profimedia.cz

Tedy aby co možná nejvíce produktů bylo minimálně částečně recyklovatelných. A potom, co skončí jejich životnost a poputují do koše, posloužily dál jako surovina pro výrobu něčeho jiného. Jinak hrozí, že bychom se mohli v horách odpadků brzy utopit.

Velké čištění oceánů a řek:

Znečištění oceánů plastovým odpadem je dnes čím dál tím palčivější problém. Před deseti lety si proto mladý Nizozemec jménem Boyan Slat řekl, že s tím něco udělá. Založil projekt „The Ocean Cleanup“ jehož cílem je vyčistit Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu, která putuje severní částí Tichého oceánu.

Jeho projekt se neustále vyvíjí a momentálně pracuje s už třetí verzí systému pro zachytávání odpadu. Kromě toho po celém světě instaluje do ústí nejvíce znečištěných řek „Interceptory“, které zachycují plastový odpad dřív, než se vůbec dostane do oceánu.

Plasty, které proudí do moří, má zastavit říční popelnice Interceptor

Plasty, které proudí do moří, má zastavit říční popelnice Interceptor

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

 

Články odjinud