Palác Elektrických podniků: Znovuzrození u Vltavy

Palác Elektrických podniků: Znovuzrození u Vltavy
Sdílej
 
Palác Elektrických podniků je znovuzrozeným skvostem funkcionalistické architektury na břehu Vltvay. Oprýskaná a ošuntělá budova u stanice metra Vltavská má bohatou a zajímavou historii. Z ošklivého káčátka se stala nádherná labuť.

Co moje paměť sahá, býval palác Elektrických podniků stojící u stanice metra Vltavská oprýskanou a ošuntělou budovou. Před třiceti lety jsem tam chodíval na koncerty rockových kapel. A už tehdy byla budova odpudivá zvenčí i uvnitř.

Jenže v posledních letech se z ošklivého káčátka stala nádherná labuť. Palác prošel kompletní rekonstrukcí, a to natolik zdařilou, že krátce po dokončení získal prestižní ocenění Stavba roku. A Praha získala vskutku výstavní architektonický skvost.

Symbol elektrifikace

Palác je známý jako budova Elektrických podniků nebo také budova Dopravních podniků. Je to proto, že v roce 1935, kdy byla postavena, Elektrické podniky zajišťovaly v Praze nejen výrobu elektrické energie, ale rovněž provozovaly veřejnou dopravu.

Palác elektrických podniků hlavního města Prahy •  Vladimír Kiva Novotný

Za stavbou tehdy stáli architekti Adolf Benš a Josef Kříž. Jejich funkcionalistická stavba má železobetonovou konstrukci a fasádu stvoří keramický obklad krémově bílé barvy. Ve své době měla moderní budova propagovat elektrifikovanou budoucnost v celém Československu.

Sláva paláce

Na prostornou vstupní halu navazovaly dvě dvorany. Kanceláře, ale také dílny a sklady se nacházely ve vyšších patrech. V přízemí a suterénu naopak fungovala velkokapacitní jídelna, kavárny, obchody, ale i lázně a společenské sály. Sláva paláce ale začala postupně upadat už o dvě desetiletí později.

Budova Elektrických podniků na břehu Vltavy prošla rekonstrukcí •  TAK Architects

Rekonstrukce

Rekonstrukce architektonické památky byla zahájena v roce 2018. Projekt naplánoval tým architekta Marka Tichého z firmy TaK Architects. Úkolem bylo vrátit paláci dávný lesk, ale přitom ho přizpůsobit současným potřebám moderní kancelářské budovy.

Rozdíl proti původní stavbě najdeme v interiéru, kde dnes již nevyhovující malé kanceláře ztratily příčky a prostor se otevřel a rozjasnil. Do paláce se nyní vracejí nejen kanceláře, ale i obchody a další služby a funkcionalistická Stavba roku má před sebou druhý život.

Vystřihovánku Elektrických podniků najdete v ABC č. 24/2021.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2021

Dvě patra historie: V domě Miroslava Zikmunda

Dvě patra historie: V domě Miroslava Zikmunda

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

 

Články odjinud