Tulipán: Květina mezi mrakodrapy a nej vyhlídka na světě

Tulipán: Květina mezi mrakodrapy a nej vyhlídka na světě
Sdílej
 
Londýn se bude moci pochlubit nejkrásnější vyhlídkovou věží na světě. Její tvar inspirovala botanika.

 

Centrum Londýna je plné mrakodrapů s legračními názvy. Jeden se jmenuje Struhadlo na sýr, druhý Okurka, další Vysílačka… Nyní se k nim připojí budova jménem The Tulip čili Tulipán. Navrhlo ho britské architektonické studio Foster + Partners a důvod takového pojmenování je jasný. Vyhlídková věž skutečně připomíná oblíbenou květinu.

Gigantický Tulipán

Tenhle Tulipán bude ovšem sahat až do nebe. S výškou 305 metrů se dokonce stane druhou nejvyšší budovou v Londýně. Aby taková stavba držela na svém místě, je zapotřebí ji pořádně vyztužit ocelovými pruty. Tulipán jich bude pod fasádou ukrývat takové množství, že byste z nich poskládali jednokolejku z Londýna až do Paříže. Celá budova má přitom vážit tolik, co 80 plně naložených dvoupatrových letadel Airbus A380.

Prosklený vyhlídkový výtah •  © DBOX for Foster + Partners

Učebna v nebesích

Většina moderních mrakodrapů slouží hlavně jako kanceláře. Ne tak Tulipán. Jeho tvůrci slibují, že bude otevřen hlavně pro zábavu a odpočinek. Naleznete tady restaurace, kavárny a pozorovatelny, které vám otevřou výhled na celé město. Tulipán bude také možná nejzajímavější učebna na světě. Učitelé sem budou moci vodit žáky a provádět je interaktivními výstavami.

Pojmenování dostal po typickém tvaru květu tulipánu •  © DBOX for Foster + Partners

Čistá energie

Dnešní velkoměsta se snaží být co nejzelenější. Čím více přírody v nich najdete, tím lépe se dýchá jeho obyvatelům a tím méně se rozpalují v horkých letních dnech. Navíc to ocení ptáci nebo včely. I Tulipán proto počítá s dvoupatrovým parkem včetně střešní zahrady. Také bude ekologický i co do spotřeby energie. Obrovské prosklené plochy vyplní speciální sklo s vynikající propustností světla, čímž zamezí zbytečnému svícení. Zároveň nabídne prvotřídní teplenou izolaci. Elektřinu pak zajistí solární panely a vytápění či klimatizaci obnovitelné zdroje energie.

Ročně se na školní exkurzi do Tulipánu vydá až 20 tisíc londýnských holek a kluků •  © DBOX for Foster + Partners

Výhled z kapsle

Největší zážitek bude výhled. A nebude to jen pohled z okna vysoko nad městem. Mrakodrap vám umožní zažít i pocit, že se vznášíte. Budete se moci projít po průhledných lávkách nebo se svézt v prosklených kapslích, které se budou pohybovat po vnější straně budovy až na její vrchol. A kdy se Londýn své obří květiny dočká? Dokončena a otevřena má být v roce 2025.


Londýnské mrakodrapy

Okurka

180 metrů

První z nevšedních mrakodrapů, kterému se kvůli jeho tvaru začalo říkat Gherkin podle okurky nakládačky. Dnes platí za jeden ze symbolů Londýna. Zahrál si i v několika filmech, mimo jiné také v pátém dílu Harryho Pottera.

Střep

310 metrů

Nejvyšší budova v Londýně i v celé Evropské unii byla dokončena v roce 2012. Nese jméno The Shard – Střep. Sídlí v ní hlavně kanceláře, ale díky její výšce si ji zamilovali i příznivci extrémních sportů. Z jejího vrcholu skáčou odvážlivci base jumping nebo na ni tajně šplhají horolezci.

Vysílačka

160 metrů

Mrakodrap postavený v roce 2014 vlastní čínská společnost Lee Kum Kee, která vyrábí sójové omáčky. Vysílačku (Walkie-Talkie) Londýňané nemají dvakrát v lásce – zvítězila v soutěži o nejošklivější budovu roku.


Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Záhada čínského plakátu k Avengers: Endgame

Záhada čínského plakátu k Avengers: Endgame

Mrakodrapy z kontejnerů: Recyklovaná vize budoucnosti

Mrakodrapy z kontejnerů: Recyklovaná vize budoucnosti

Kočičí plemena: Britská kočka je pravá dáma

Kočičí plemena: Britská kočka je pravá dáma

 

Klíčová slova:
architektura, technika, mrakodrap, Tulip
 

Články odjinud