Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony
Sdílej
 
Americký časopis eVolo každý rok vyhlašuje soutěž o nejzajímavější vizi města budoucnosti. Letos autory nejvíce inspirovala moderní technologie.

1. místo

Obzor New Yorku (New York Horizon)

Autoři: Yitan Sun, Jianshi Wu (USA)

Manhattan ležící v srdci New Yorku je nejhustěji zabydlená čtvrť v celých Spojených státech amerických. Mačká se tu mrakodrap vedle mrakodrapu. Výjimku tvoří téměř 3,5 km2 městského Central Parku. Parta amerických architektů navrhuje zelený park vylepšit a přilákat do něj ještě více lidí. Jejich řešení je dosti drsné. Chtějí snížit úroveň terénu o několik desítek metrů a zničit tak veškerou současnou zeleň. Do odhaleného kamenitého podloží by architekti společně se zahradníky znovu zaseli trávu, vysadili stromy a vypustili zvířata, jako jsou kachny a zajíci. Nová krajina s kopci a jezery by připomínala divočinu a dokonale by byla izolovaná od rušné metropole. Po obvodu parku chtějí architekti postavit velká zrcadla, která vytvoří dojem nekonečné krajiny.

2. místo

Úl (The Hive)

Autoři: Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao, Chengda Zhu (USA)

Patří do města drony? Možná odpovíte, že ano. Myslíte si to i tvůrci stavby pojmenované Úl. Podle nich budou drony zásadním nástrojem při doručování zboží, mapování území, úředních inspekcích nebo natáčení filmových záběrů. Autoři projektu navrhují stavbu centrálního kontrolního terminálu, ve kterém budou drony povinně přistávat a dobíjet baterie. Tento dok bude zároveň evidovat všechny drony ve městě, takže pokud vám nějaký dron prolétne těsně nad hlavou a ustřihne u toho kus účesu, budete mít možnost dohledat, odkud pochází a komu patří.

3. místo

Datová věž (Data Tower)

Autoři: Valeria Mercuri, Marco Merletti (Itálie)

Počítače a servery vytváří každý rok více a více dat. Jen během letoška světovou sítí prolétne až bilion gigabajtů a v roce 2019 by to mělo být dvakrát tolik. Kde všechna ta data uchovat? Buď pod vodu jako v případě projektu Natick, o kterém jsme nedávno psali v ábíčku, nebo do vysoké věže na Island, jak navrhují italští architekti. Island zvolili kvůli chlazení. Servery vytváří velké množství tepla a neustále k nim přivádět studený vzduch je nákladné a neekologické. Nehostinné a větrné podnebí na Islandu poslouží jako přirozená klimatizace. Tomu je uzpůsoben i tvar věže. Servery jsou umístěné po obvodu stavby, její prostředek je však prázdný jako komín. Tudy proudí ven ohřátý vzduch. K přírodě šetrný provoz serverů by mohla pohánět geotermální energie ze sopek a gejzírů.

Bramborová medaile

Transformerská nemocnice (Trans-Pital)

Autoři: Chen Linag a kolektiv (Čína)

Při návštěvě velké fakultní nemocnice vás zpravidla čeká běhání mezi jednotlivými odděleními. Často také zažijete situaci, že některá část přetéká marody, zatímco jiná zůstává poloprázdná. Architekti z Číny navrhují sci-fi budovu inspirovanou Transformers, jejíž velikost se bude neustále měnit. Jedinou pevnou částí bude střed zakotvený do země. Najdete v něm základní oddělení jako ambulanci a lékárnu. Toto „srdce nemocnice“ pak bude obepínat rám s pavilony. Nemocnice budoucnosti bude sbírat data o životosprávě a neduzích obyvatel v okolních čtvrtích (například skrz chytré hodinky nebo telefony) a podle toho připraví velikost oddělení pro pacienty s konkrétním neduhem – třeba chřipkou. Konec čekání u lékaře? S Trans-Pital možná ano!

Mrakodrapy a sci-fi architektura jsou super! Více tady!

Lesní město: Čínský boj se znečištěním

Lesní město: Čínský boj se znečištěním

Mrakodrapy z kontejnerů: Recyklovaná vize budoucnosti

Mrakodrapy z kontejnerů: Recyklovaná vize budoucnosti

Phoenix Towers: Mrakodrap až do nebes

Phoenix Towers: Mrakodrap až do nebes



 

Články odjinud