ABC Tower - Nejvyšší mrakodrap v Evropě

ABC Tower - Nejvyšší mrakodrap v Evropě
Sdílej
 
Sérii 3D modelů nejvyšších mrakodrapů světa uzavřel v tomto čísle model ABC Toweru. Mrakodrapu, který jsme si vysnili a který svými rozměry nemá v okolí konkurenci. Postavit takový dům ve skutečnosti ale není jen tak.

ABC TOWER (pdf)


Největší překážkou realizace moderních výškových budov v Evropě bývá hlavně neprostupnost úřadů, které se bojí, že moderní domy zničí "jejich" historická centra měst. Projekt ABC Tower však nevznikl v architektonické kanceláři, nýbrž u nás v redakci, takže realizace by byla velmi obtížná i co se samotné konstrukce týče.

"Stavba budov má jiné zákonitosti než stavba modelů. Když se povede model, neznamená to, že se zákonitě povede i udělat dům," říká při pohledu na papírový model ABC Tower Ing. Jiří Mráz z Fakulty architektury ČVUT. Při reálné stavbě totiž fungují úplně jiná pravidla než při stavbě většiny modelů.


"Pevnosti materiálů, ze kterých se staví moderní mrakodrapy, se pohybují na hranici možného a je potřeba, aby se materiál využil co nejefektivněji, protože stavba musí být ekonomicky schůdná. A to je jen jedna z mnoha podmínek, které ABC Tower nesplňuje," dodává Ing. Mráz.

Svislé konstrukce povinně

Mrakodrapy obsahují ztužující jádra, které budovu stabilizují při silném větru, zemětřesení a dalšímu působení vodorovných sil. Jádra obsahují výtahové šachty pro zónové výtahy a schodiště. Někdy se mohou při jejich návrhu užívat tzv.


superkonstrukce, což jsou v podstatě obrovské konstrukce přes několik pater s vloženými druhotnými konstrukcemi stropů a sloupů. "Stavba vašeho mrakodrapu je nereálná hlavně proto, že hlavní nosné sloupy a jádra musí stát svisle. Vámi navrženou budovu by šikmá konstrukce nikdy neunesla," hatí naše plány Ing. Mráz.

Původně zamýšlená konstrukce pomocí "nosníků" nějakého super lehkého a super pevného kovu ve tvaru písmene X vzala tedy pravděpodobně za své. "V tomto případě jde spíš o ornament než o nosnou stěnu. Mohlo by to fungovat, kdyby za ním byla výše zmíněná svislá konstrukce, pro kterou ale není moc místa.

Samotný obvodový plášť - fasáda - může i nemusí být nosná," komentuje 3D model ABC Toweru oslovený odborník Mráz.

Základ mrakodrapu


Další podmínkou ke stavbě mrakodrapu jsou velké a hluboko uložené základy, sahající zpravidla pod úroveň hladiny spodních vod. Jejich hloubka odpovídá přibližně jedné pětině celkové výšky mrakodrapu, v případě ABC Tower by to tedy bylo do hloubky kolem 150 metrů.



Redakce ABC


Naše redakce je nejdůležitější a nejzábavnější místo v celé budově. Právo vkročit ale mají jen vyvolení, rozumějte redaktoři. Na schématu si všimněte hlavně hasičské tyče. Po té jezdíme pravidelně každý druhý čtvrtek, tedy v době, kdy posíláme číslo do tisku a všichni pobíhají sem a tam, aby nám nezavřeli tiskárnu. Vedle redakce sídlí grafické studio, kde vzniká grafická podoba ABC, a fotoateliér. To si ani nedokážete představit, jaký trabl je v současné redakci nafotit cokoli. To chudák Petra Schoulová pořád běhá po redakci a hledá vhodné pozadí, dostatek světla, pózuje se škorpionem... to víte, být obrazová redaktorka není jen tak.

Galerie s vyhlídkou

Jedno z nejpůsobivějších míst v ABC Tower. Ve výšce kolem půl kilometru nad městem najdete rozlehlé zahrady s exotickými stromy vysokými několik desítek metrů. Komu je to málo, může vylézt na originálně řešenou točitou vyhlídku. Ze zahrad se dá sejít do několikaúrovňové galerie s prosklenými stěnami, díky nimž je fantasticky prosvětlená. Vedle galerie jsou restaurace a kavárny, kde můžete ochutnat jídla z celého světa. Dost jsme to uvítali, protože strava ze supermarketu, který je pod současnou redakcí, a z čínského bistra přes ulici začíná být poněkud monotónní. O nudlích se nám občas i zdává.

Sportovní areál


Moudré pořekadlo praví: Sportem ku zdraví. My ho bereme vážně a v prostoru kolem stého podlaží jsme nechali vystavět velkolepý sportovní areál. Dominuje mu venkovní padesátimetrový bazén obklopený stromy a umístěný ve spodním bříšku písmene B. To vše ve výšce 245 metrů nad městem. V dnešní době finanční krize je potřeba si každou korunu doslova vyboxovat a pracovníci marketingu jistě ocení množství boxovacích pytlů. Pro ty nejrozzuřenější je připravený ring. Editorka Zuzana Leštinová si na poslední chvíli vyboxovala hřiště na svůj oblíbený volejbal, aby ho stíhala i každý druhý čtvrtek, kdy je uzávěrka.

Zoologická zahrada


Redaktorka Zdena Martinová přírodu miluje a také o ní ráda píše. Dnes má jako živý exponát po ruce jen pavouka, který bydlí v teráriu na jejím stole. Po dokončení ABC Tower bude mít k dispozici celou zoologickou zahradu. Ta je důmyslně umístěna do hlavičky písmene A, takže poskytuje zvířatům i venkovní výběh. Díky němu se do zahrady vejde se také žirafa. Speciální péče byla věnována systému, jenž z 60. patra bezpečně odvádí odpad, který zvířata vyprodukují, do kontejnerů pod mrakodrapem. V patře pod zoo najdete na české poměry opravdu velký skate park. Ostatně, ABC Tower je na české poměry opravdu velký dům.

Multikino, videoherna, nahrávací studio, zkušebny


Když chceme napsat recenzi na film, není potřeba chodit daleko. Stačí na výtahovém panelu navolit patro 140 a během pár vteřin jsme v podlaží plném kinosálů, kde všechno voní po popcornu. Sedačky, mýdlo na toaletách i vlasy hostesek. V poslední době je ABC nerozlučně spjato také s turnaji v počítačových hrách, a herna je tak neodmyslitelnou součástí i ABC Tower. Redaktor Ondra Stratilík, který píše o hudbě, zase trval na nahrávacím studiu, kde by mohl testovat nové serepetičky ze světa hudební techniky. Zjistili jsme, že se nám tam vejdou rovnou i zkušebny pro kapely a DJ’s a menší hudební klub.

Recepce

Brána do našeho mrakodrapu se vším, co k takové bráně patří. Plně k dispozici vám jsou rychlovýtahy, které jsme vyvinuli ve spolupráci s NASA, nebo kavárna, kde ve volných chvílích roznáší kávu kocour Mourisson. Poslední dobou moc času ale nemá, protože pilně pracuje na svém převedení do 3D podoby. V přízemí je i tiskárna, kde se ABC tiskne, a jen o pár metrů vedle je ABC Shop, kde můžete koupit ještě teplé ABC, což je podobně vzrušující zážitek jako ochutnat teplý chléb. V podzemí jsou garáže, kde zase Tukie myje zaparkovaná auta. Ten 3D podobu neplánuje, takže má času dost a auťáky se jen lesknou.


ABC Tower



výška: 740 m
základna: 140 x 140 m
počet pater: 240
lokace: Praha, Holešovice
rok dokončení: 2109
dopravní dostupnost: nová stanice metra C a heliporty
energie: budova je téměř soběstačná se solárními panely a malou větrnou elektrárnou
nakládání s odpady: vše je kompostováno pro parky a
zelené terasy, které jsou součástí mrakodrapu