Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V prvním letošním časopisu ABC č. 1/2023 vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si papírový model lokomotivy Davenport. Nechybí ani pokračování série miniboxů Sídliště Janov a dokončení Vyšehradu. Tady najdete návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Vlaky

Lokomotiva Davenport

Americká mašina

Výrobce lokomotiv známý jako Davenport Locomotive Works vznikl ve Spojených státech amerických v Iově v roce 1901. Kromě vývoje lokomotiv se společnost věnovala také výrobě a přestavbám průmyslových kolových traktorů nebo sněžných pluhů.

Lokomotivy zprvu vyráběli lehké parní, roku 1924 postavili první benzinovou a 1927 první dieselovou lokomotivu. Velká část výroby lokomotiv byla exportována. Návrh předlohy naší lokomotivy pochází z konce 30. let nebo začátku 40. let minulého století.

Papírový model lokomotivy Davenport •  Tomáš Hrebík

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Červené úhlopříčky značí vystřižení dané plochy.

2. Budete potřebovat špejle o průměru 2 mm na osy.

Návod na slepení vystřihovánky

1. Začněte dílem 1, do kterého vlepte díl 2. Kostru podvozku slepte z dílů 3L a 3P, 4 (2×), 5a (2×) a 5b (2×). Přilepte na vyznačená místa dílky 6a (2×), 6b (2×) a celek otočte, budete pokračovat vnější částí.

Návodná kresba •  Milan Weiner

2. Na daná místa přilepte díly 7 (2x) a kabinu 8, do které vlepte dveře 9. Na opláštění motoru, díl 10, připojte dvířka 11L a 11P. Díl 13 přilepte na předek 12 a spolu s dílem 14 uzavřete kryt motoru a přilepte na vyznačené místo.

3. Na kabinu přilepte střechu 15. Na opláštění motoru připojte komín 16 a držák reflektoru z dílů 17 a 18. Na držák přilepte samotný reflektor 19. Kola slepte z dílů 20 (4×), 21 (4×) a pomocí os umístěte na daná místa. Na ojnice 22L, 22P připojte dílky 23L, 23P a přilepte na konce os.

SÉRIE: Vlaky

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 64

Miniboxy

Janov

Urbanistou snadno a rychle

Sokolovna ze série vystřihovánek miniboců Sídliště Janov •  Milan Weiner

Z ABC č. 1 si slepíte sokolovnu D6 abc 001. Buď si situaci slepíte jako samostatný model, nebo ji přidáte k již vydaným situacím v ABC č. 21, 24, 25-26/2021 a v ABC č. 1, 3, 6, 8, 9, 12, 13, 16, 20, 23/2022. Podrobnosti o sadě miniboxů Janov se dozvíte tady

Návod na slepení vystřihovánky

Prohlédněte návodnou kresbu. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe, podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních.

Návodná kresba a umístění sokolovny •  Milan Weiner

Do slepeného dílu č. 1 vlepte ztužující přířezy z vlnité lepenky a přilepte jej k situaci, tečka na tečku. Přilepte díl č. 2. Ke slepenému celku přilepte díly č. 3 a 4. Díly č. 6, oplocení, jsou volitelné. Slepte obě poloviny, podle návodné kresby díly pokraťte a bodově přilepte k situaci. Přilepte bránu, díl č. 5. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

V ABC č. 1/2023 vyšla na prostředním dvoulistu situace k vystřihovánce Vyšehradu v Praze. Bohužel se stala chyba při grafickém spasování jednotlivých stran, takže k sobě nesedí. Je proto nutné situaci rozdělit a strany sesadit znovu. Grafický návod najdete tady. Stavitelům modelu se omlouváme.

Předplaťe si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC