Vystřihovánky v časopisu ABC č. 19/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 19/2022
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 19/2022 vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si automobilový speciál Buggyra MK SR20 nebo historické dioráma smrti Jana Žižky z Trocnova. Tady najdete návodné kresby a návody na slepení.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 19/2022:

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.


Automobily

Buggyra MK SR20

Speed Record Panenský Týnec 2020

BUGGYRA MK SR20 je speciál homologovaný pro Evropský truckový šampionát FIA třídy Super Truck. 24. června 2020 na letišti v Panenském Týnci překonala tehdy patnáctiletá Aliyyah Koloc dva rychlostní rekordy na 500 m s pevným i letmým startem. Oba rekordy byly zapsány do České knihy rekordů.

Podvozek speciálu tvoří ocelový rám Buggyra Performance, kabina pocházející z Avie řady D je vepředu maskovaná malou kapotou. Motor GYRTECH se dvěma turby Schwitzer v kombinaci se šestistupňovou automatickou převodovkou ZF HP600 umožňuje zrychlení 0–200 km/hod. za 9,5 s.

Vystřihovánka automobilového speciálu Buggyra MK SR20 •  Rado Radevicz

Přípravné práce

1 Vnější ohyb je vyznačen trojúhelníčkem, vnitřní kolečkem, zaoblení kruhovou šipkou. Výřezy a propichy jsou přeškrtnuty.

2. Na ruby dílů v šedém poli 5L, 5R si přeneste úsečky A-A. Pro verzi s otočnými koly si připravte špejli o průměru 2 mm pro přípravu os, vzory naleznete ve vystřihovánce.

Návod na slepení vystřihovánky

Kola – díly v černém poli

1. Kola je možno přilepit napevno, v tom případě není nutné propichovat otvory v kolech a nápravách, nebo je lze osadit na osy a zajistit.

2. Zadní dvojitá kola sestavte z dílů 1, 2, 3 a 4, 5, 6, kola spojte díly 7 (vše 2×). Na přední kola použijte díly 8, 9, 10 (vše 2×). Pro zajištění kol na osách, resp. zakrytí otvorů v kolech si připravte matice 11 (4×).

Podvozek – díly v šedém poli

1. Slepte díl 1, sestavte boční segmenty z levých a pravých dílů 2, 3, 4, 5. Hotové celky přilepte k dílu 1. Na přední nápravu použijte díly 6, 7 a na zadní nápravu díly 8, 9 (vše 2×). Celky přilepte na svá místa.

2. V případě otočných kol protáhněte osy, ověřte si délku nasazením kol, poté osy zalepte napevno do náprav, nasuňte kola a zajistěte je maticemi.

3. Slepte dva zadní držáky karoserie 10 a přilepte je na vyznačená místa.

Vystřihovánka automobilového speciálu Buggyra MK SR20 •  Rado Radevicz

Karoserie – díly v bílém poli

1. Slepte hlavní část karoserie z dílů 1, 2L, 2R, 3. Vpředu celek doplňte spojku 4 ( 1× podlepit). Přední část 5 vytvarujte a slepte, na přední vstup použijte díly 6, 7. Vstup vlepte do přední části, do vstupu vlepte díl 8, hotový celek přilepte k hlavní části karoserie.

2. Pokračujte kabinou. Levou a pravou stranu slepte z dílů 9, 10 (obojí 2×), zpracujte díl 11 a kabinu postupně slepte v celek. Zespodu kabinu doplňte pomocnými chlopněmi 12R a 12L.

3. Přední kapotu slepte postupně z dílů 13, 14, 15. Celek přilepte bočními chlopněmi ke kabině. Kabinu s kapotou postupně přilepte na hlavní část karoserie, začněte odzadu. Doplňte dva přední aerodynamické prvky 16.

4. Zadní nástavbu slepte z dílů 17, 18 a vlepte do prostoru za kabinou. Poslední prací na modelu je přilepení karoserie na podvozek.

SÉRIE: Automobily

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 43

SLOŽITÉ


Dioráma

smrt Jana Žižky z Trocnova

Muzeum vystřihovánek

Dioráma smrt Jana Žižky •  Josef Kropáček

Vystřihovánku zachycující skon slavného vojevůdce Jana Žižky vydalo v roce 1919 pražské Nakladatelské družstvo Máje založené Spolkem českých spisovatelů beletristů Máj. Toto nakladatelství působilo v letech 1901–1949. Vedle vydávání knih mělo i provozovací práva na divadelní hry, jako je například Maryša  bratří Mrštíků. 

Mimořádným počinem bylo vydání vystřihovánky dvou diorám – Upálení mistra Jana Husa a Smrt Jana Žižky z Trocnova (na obr. v boxu vidíte obálku vystřihovánek). Autorem je akademický malíř a ilustrátor Věnceslav Černý (1865–1936), který mj. svými ilustracemi v letech 1893–1909 doprovodil 16 knih Julese Verna. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Titullní strana diorámat •  Josef Kropáček

Návod na slepení vystřihovánky:

Sestavení je velmi snadné. Začněte narýhováním podstavečků figurek. Od spodního okraje figurky si naměřte cca 5 milimetrů a podle pravítka narýhujte např. špičkou nože ohybovou hranu. Zkušenější modeláři precizně vystřihnou, případně modelářským skalpelem vyříznou jednotlivé figurky. Začátečníci figurky vystřihnou s malým okrajem. Na barevnou podložku rozmístěte postavy dle návodné kresby.

VYDAVATELSTVÍ:  Nakladatelské družstvo Máje

ROK VYDÁNÍ: 1919

AUTOR: Věnceslav Černý

FORMÁT: 2 × 32 × 42,5 cm

SÉRIE: DIORÁMA

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

SNADNÉ

Předplaťe si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 18/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 18/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2022