Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2022
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 17/2022 vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si japonský maják Izumo Hinomisaki nebo skautský tábor ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdete návodné kresby a návody na slepení.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 17/2022:

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.


Stavby

Maják Izumo Hinomisaki

Japonský obr

Maják Izumo Hinomisaki se nachází v nejzápadnějším cípu Prefektury Šiman v Japonsku. Byl postaven v roce 1903 a s výškou 43,65 metrů se jedná o nejvyšší zděný maják ve východní Asii. Pro svůj čistý vzhled a úžasné výhledy až na souostroví Oki je turisty velmi vyhledávaný.

Japonský maják Izumo Hinomisaki je nejvyšší zděný maják ve východní Asii •  iStock.com

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Rysku na dílech orientujte na zadní stranu věže majáku.

2. Díly s modře podbarveným očíslováním jsou dobrovolné, doporučujeme je pouze zkušenějším modelářům. Pro tyto díly vyřežte patřičné otvory ve stěnách.

3. Na závěr stavby doporučujeme podkladový díl 5 podlepit kartonem.

Vystřihovánka japonského majáku Izumo Hinomisaki •  Tomáš Hrebík

Návod na slepení vystřihovánky

1. Díl 1 volitelně doplňte okny 1a (5×), slepte ho dohromady a zespodu přilepte sokl 2. Obdobně můžete doplnit díl 4 okny 4a (2×), přilepte ho k dílu 3 a slepte s dílem 1. Celek přilepte na podkladový díl 5.

2. Vstupní objekt 6 volitelně doplňte dveřmi 6a, okny 6b (3×) a 6c. Díl 6 slepte dohromady a opět volitelně doplňte okenicemi 6d (6×, vždy po dvou k oknům 6b) a sokly 6e (4×). K dílu 7 můžete přilepit niky 7a (2×) a díl přilepte na vyznačené místo na díle 6. Celek přilepte k podkladovému dílu 5 a tělu věže 1. Z přední části přilepte na vyznačená místa schodiště 8 a díl 9.

3. Scelte pás 10, uzavřete ho zespodu dílem 11, shora dílem 12 a doplňte zábradlím 13. Celek přilepte na chlopně věže

4. Na úsečkami vyznačená místa na dílech 4 a 11 přilepte články 14 (18×). 4. Stavbu zakončete lucernovým podlažím majáku. K dílu 15 zespodu přilepte stočený díl 16, shora díl 17 a celek přilepte na vyznačené místo na díle 12. Stříšku majáku 18 přilepte na díl 19, celek přilepte na věž a doplňte dílem 20.

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 200

SLOŽITÉ


Muzeum vystřihovánek

Skautský tábor

Vystřihovánka skautského tábora •  Josef Kropáček

Typicky letní vystřihovánkou si připomínáme 110. výročí prvního tábora českých skautů, který se uskutečnil nedaleko hradu Lipnice. Náš model ale zachycuje jiné tábořiště. Vyšel těsně po druhé světové válce ve vydavatelství Petra Melichara.

Z dochovaných vystřihovánek tohoto vydavatelství známe letiště (vyšlo v ABC č. 7/2016), oblékací panenky a koňské překážkové dostihy. Další produkci Melicharova vydavatelství tvořily obrázkové knihy pro děti.

První vystřihovánky se skautskou tematikou vyšly v Čechách již na počátku 20. let minulého století ve vydavatelství VMP. Z poloviny 40. let pochází vystřihovánka tábora francouzských skautů (viz. obr.). Existuje několik vystřihovánek skautských táborů, které mají funkci vánočního betlému, kde se v tee-pee nachází Ježíšek s Marií. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Vystřihovánka tábora francouzských skautů pochází z poloviny 40. let •  Josef Kropáček

Návod na slepení vystřihovánky

Stavba modelu skautského tábořiště je velmi snadná. Přesto vyžaduje precizní a trpělivou práci při vystřihávání jednotlivých figurek, kde si u drobnějších částí pomůžete modelářským řezacím nožem. Bílé hrany postaviček zaretušujte odpovídající barvou. Rozmístění stanů a táborníků je na vaší fantazii. Inspirovat se můžete kresbou na vystřihovánce nebo fotografií slepeného tábora.

VYDAVATELSTVÍ: Petr Melichar

ROK VYDÁNÍ: cca 1947

AUTOR: neznámý

SÉRIE: ZÁBAVA

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

SNADNÉ

Předplaťe si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 16/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 16/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 14/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 14/2022