Papírové Vánoce: Vystřihovánky betlémů

Papírové Vánoce: Vystřihovánky betlémů
Sdílej
 
Vánoce u nás se neobjedou bez betlému. Je to tradice. A proto skoro v žádném „vánočním” vydání ábíčka nemůže chybět tématická vystřihovánka. Během desetiletí vydávání časopisu ABC jste si jich mohli vystřihnout a slepit opravdu mnoho. Prohlédněte si aspoň některé z nich. Co mají společného a v čem se naopak liší?

 

V časopisu ABC tradičně vychází vystřihovánky. Skoro každé Vánoce mezi nimi najdete i vystřihovánku betlému. Dekorace, které se říká také jesličky, připomíná narození Ježíše Krista, který prý přišel na svět v jednom chlévě města Betlém. Malý Ježíšek bývá obklopený Pannou Marií, Svatým Josefem a někdy různými hospodářskými zvířaty - nejčastěji oslem a volkem.

Šťastné a veselé! •  Honza Mudra

Větší jesličky bývají rozšířené o další figurky jako jsou Tři králové, lidé s dary, nebo dokonce andělé. Vypadají různě, třeba jako betlém zrození Republiky československé, který jsme vydali před dvěma lety (tehdejší číslo koupíte tady).

Betlém zrození Republiky československé •  Josef Kropáček

Betlémy mohou být vyrobeny z různých materiálů, ale my v ábíčku máme nejraději papírové - jako je i vystřihovánka v aktuálním ABC. Postavte si doma svůj vlastní betlém. A než se do toho pustíte, prohlédněte si, jaké vánoční papírové modely se objevily na stránkách v minulých letech.

Koupit ABC s vystřihovánkou betlému >

Vystřihovánky v ABC č. 25-26/2020

Vystřihovánky v ABC č. 25-26/2020

Vystřihovánky: Krásné Vánoce v papírovém světě

Vystřihovánky: Krásné Vánoce v papírovém světě

Vánoční kometa: Co zářilo nad Betlémem?

Vánoční kometa: Co zářilo nad Betlémem?