Vystřihovánka betlému

Sdílej
 
Tradice stavění tzv. jesliček nebo betlémů – zobrazení Ježíška v jesličkách, Marie, Josefa a darovníků - se datuje od 13. století. Betlémy se stavěly v kostelech, kde se ukazovaly veřejnosti, jako připomínka narození Ježíše Krista.

„Tak přicházela zima na úpatí Orlických hor. Uhodil mráz. Tou dobou visely již před Věkovým krámem pruhované houně, palcové rukavice a pestré vlněné šály. Pod nimi… objevily se hranice otýpek bukových loučí a za sklem krámových dveří archy Betléma pestře rukama malované.“
Úryvek z románu F.L.Věk Aloise Jiráska popisuje vánoční atmosféru roku 1790.

Foto
Tradice stavění tzv. jesliček nebo betlémů – zobrazení Ježíška v jesličkách, Marie, Josefa a darovníků - se datuje od 13. století. Betlémy se stavěly v kostelech, kde se ukazovaly veřejnosti, jako připomínka narození Ježíše Krista. Oblíbenost této tradice vyvrcholila koncem 18. století zákazem betlémy stavět a předvádět, neboť tehdejším středoevropským panovníkům, včetně našeho Josefa II, se zdálo nedůstojné víry, jak se jednotlivé farnosti doslova předhánějí v tom, kdo má hezčí betlém. Obyčejným lidem se po jesličkách stýskalo, a tak si je začali vyrábět a stavět doma sami. Ne každý uměl pracovat se dřevem, ne každý byl natolik zručný, aby si vytvořil svůj vlastní. A zde se dostavuje jedinečná příležitost pro tiskaře a vydavatele obrázkových listů. Jsme u samotného zrodu nejoblíbenější vystřihovánky všech dob - vystřihovacích jesličkových archů. Z potištěného listu za pár krejcarů si betlém dokázal postavit doslova každý. Nejdříve šlo o černobílé ručně kolorované tisky. S rozšířením litografické techniky se objevují i betlémy plnobarevné. Snad nejznámější český betlém pochází od Mikoláše Alše. Poprvé vyšel v roce 1902. Dalším známým betlémem jsou Pražské jesličky Josefa Weniga z roku 1918 a jsou vůbec prvním zasněženým betlémem na světě. O rok později, v roce 1919, vydal betlém Josef Lada. V novodobé historii papírových vystřihovacích jesliček se setkáváme s betlémy např. skautskými, indiánskými, muzikantskými nebo železničářskými, kdy figurky zmíněných skautů nebo hudebníků zaujali místa darovníků. Za zmínku ještě stojí Valašský betlém, neboť se svou délkou 3,65 metru je největším vystřihovacím betlémem, který si můžete zakoupit a sestavit.

Návod na slepení
Celou vystřihovánku si nejprve podlepte čtvrtkou (mimo dílu 1 – ten podlepte silnějším kartonem).

Vystřihněte díl 1 a přilepte k němu zpracovaný díl 2. Do terénu 3 vyřízněte otvory na figurky a zkompletujte s pozadím. Betlém dokončete osazením figurkami 4 – 11. Při umísťování se držte návodné kresby a fotografie. Chlopně figurek prostrčte otvorem v terénu a přilepte z rubu.

Autor

Josef Kropáček a Michal Dudáš