Vystřihovánky: Krásné Vánoce v papírovém světě

Vystřihovánky: Krásné Vánoce v papírovém světě
Sdílej
 
Vánoce máme většinou spojené s tradičním kaprem, těšením se na dárky a především nastrojeným stromečkem a pokud možno originální výzdobou. Ač to může vypadat neuvěřitelně, vystřihovánky si našly cestu i sem.

 

Čtenáři nám jistě nebudou mít za zlé, když ještě pootočíme pomyslný kalendář a vrátíme se o pár dnů zpátky. Mikuláš, čert a anděl znamenají jakousi dárkovou generálku a už tady se mohli milovníci vystřihovánek blýsknout drobností, která bezesporu udělala radost svým nápadem a jednoduchostí. Nebylo potřeba ani zvlášť velkého modelářského umění, abyste dvě figurky Mikuláše a čerta slepili a do jejich nůší dali nějakou maličkost a někoho obdarovali. Malé postavičky ztvárnila Božena Hrubá a objevily se v ABC 6 ročníku 21. Jen si s odstupem času kladu otázku, jak se tvůrci popasovali s čertovským porostem.

Vánoce se blíží

Strojení stromku byl vždy drobný obřad, z něhož jsem byl zpočátku kvůli nebezpečí rozbití klasických ozdob vykazován. Nejspíš si dítka občas postěžovala i v dopisech do redakce, nebo to prostě byl další příjemný nápad – poskytnout dětem možnost se podílet a to ve formě jím blízké.

Mikuláš a čert: Drobnost nezabírající ani půl strany, ale velké potěšení •  Stanislav Fajkus/PapirovaArcheologie.cz

Tady se vracíme o celých 60 let nazpět do historie, kdy v tehdy posledním čísle ročníku 3 vyšel komiksový příběh K novoroční veselici letí Píďa ve družici. Neuvedený autor vytvořil plánek na elektromotorkem poháněný model sovětského Sputniku – čtenáři si museli díly přerýsovat a doplnit špejlemi i drátky. Mnohem jednodušší papírové ozdobičky vycházely později a za všechny bychom mohli připomenout například vánoční hvězdu a s ní vydanou holubičku jako dekoraci na stromeček. Ani v tomto případě nebyl autor uveden.

Papírové Vánoce: Vystřihovánky betlémů

Papírové Vánoce: Vystřihovánky betlémů

Kolotoč a Santa

Výjimečně není řeč o slavném Galileo Galileiovi, nýbrž o dalším důkazu, jak málo může být někdy více než dost. Ve vánočním, tedy 8. čísle ročníku 17 se objevil papírový kolotoč s emblémy tehdy velice populárních postaviček psíka Pifíka a jeho věčného oponenta Bruta. Konstrukce z dílny ŠOK (Václav ŠorelFrantišek Kobík) se měla díky proudu teplého vzduchu roztočit – a jak napovídaly dopisy poslané do redakce, skutečně se tak stávalo.

Vánoční kolotoč: Za asistence Pifíka a Bruta se mohl kolotoč nad horkým vzduchem opravdu roztočit •  Stanislav Fajkus/PapirovaArcheologie.cz

Jen to chtělo s ohledem na materiál důsledně stavět kolotoč na ústřední topení a ne do blízkosti svíček, to bylo možné jen u plechového "sourozence" této vystřihovánky, která byla tehdy k dostání. Od této jednoduché hříčky se posuňme do roku 2004. Před patnácti lety vyrazil ze stránek ABC nefalšovaný Santa Klaus na saních tažených sobem – ovšemže z papíru, i když kombinace s jinými materiály se přímo nabízela. Typickou vánoční dekoraci zpracoval nám již dobře známý Ladislav Badalec a pro pořádek – objevila se v ABC 24/ročník 49.

Tradiční i netradiční PF

Ono dobře známé pour féliciter neboli "péefko" z francouzštiny překládané jako "pro poblahopřání" je tradiční připomínka vstupu do nového roku. A může mít různé varianty. Kolega Stanislav Fajkus ve svém seriálu uváděném v časopisu ABC již uvedl házedlo dvojice ŠOK nebo papouška držícího "péefko" v zobáčku. Železniční fanoušci zase určitě přivítali vystřihovánkovou pohlednici z roku 1993. Ostatně i výše zmíněný kolotoč měl na svém vrchlíku také P. F., v jeho případě pro rok 1973.

Domeček: Ozdoba a PF v jednom a v typickém podání architekta Richarda Vyškovského •  archiv ERKOtyp

Vyškovského domeček

Naše povídání zakončíme jedním novoročním přáním, které může být využito rovněž jako zajímavá a neotřelá ozdoba – typická pro modeláře. Architekt Richard Vyškovský vytvořil bezpočet krásných staveb, méně lidí už ví, že některé "baráčky" připravil i jako atraktivní ozdobu + P.F. pro okruh svých známých. Jeden takový domeček jeho syn Richard jr. nyní zrenovoval a připravil pod tímto názvem jako dárek pro své zákazníky. Jedná se vlastně o retro vystřihovánku v původní podobě, jen tehdejší P.F. 77 nahradilo aktuální P.F. 20.

Papírový král: Legenda vystřihovánek Richard Vyškovský slaví

Papírový král: Legenda vystřihovánek Richard Vyškovský slaví

Odhalte tajemství Vánoc ve speciálu ABC

Odhalte tajemství Vánoc ve speciálu ABC

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci

ABC přivítalo svobodu Foglarem a Ježkem v kleci