Vánoční spřežení Santa Klause

Sdílej
 
V nadílce pod letošním vánočním stromečkem může kdokoliv z vašich blízkých objevit milý dáreček, který mu přiveze samotný Santa Klaus. Připravili jsme pro vás vystřihovánku jeho spřežení – otevřených saní tažených sobem.

V nadílce pod letošním vánočním stromečkem může kdokoliv z vašich blízkých objevit milý dáreček, který mu přiveze samotný Santa Klaus. Připravili jsme pro vás vystřihovánku jeho spřežení - otevřených saní tažených sobem. Jaké dárečky poveze, už záleží na vaší fantazii.
Vystřihovánka je určena hlavně začínajícím modelářům, její sestavení umožní pochopit základy stavby a tvarování papíru u složitějších modelů. Figurky Santa Klause, soba polárního a také rozpěry saní jsou ploškové, ale skluznice, lavička a korba saní s úložným prostorem již splňují náročnost modelu z papíru v "3D" provedení.
Přípravné práce
Ke stavbě si kromě ostrých nůžek a kvalitního lepidla (např. bílého disperzního značky Herkules) připravte na podlepování kreslicí čtvrtku nebo silnější karton a bílou lepicí pastu (Kores, Pritt apod.) Podlepované ploškové dílky nechte důkladně proschnout pod zatížením na rovné ploše. K přesnému vyřezávání zesílených dílů je vhodný ostrý modelářský skalpel s různými tvary ostří. Bílé hrany papíru retušujte stejnými odstíny hustších temperových barev. Na příčle saní použijte kulaté kuchyňské špejle o průměru 2-3 mm.

Foto
Stavební díly jsou rozlišeny modrozeleným číslováním; modré kroužky označují díly umísťované vlevo ve směru jízdy, zelená barva patří dílům na pravé straně. Na umístění dílů vlevo a vpravo upozorňují také písmena L a P za číslem. Díly vystřihujte pozorně podle obrysových linií. Hrany, které je nutné ohnout, orýsujte tupou stranou nože podle pravítka. Hrany ukončené malým trojúhelníčkem ohýbejte směrem do rubu (od sebe), hrany označené černými kulatými body ohýbejte do tisku (k sobě). Prořezy a prostřihy jsou označené červenými úhlopříčkami. Přerušované linie označují hranice umístění dílů, malá čísla a značky % určují umisťování příslušných dílů na bílé plochy a také zezadu, zespodu atd. Páskové díly je nutné navíjet ve směru černých šipek do trubiček nebo válečků na odřezku špejle na požadovaný průměr. Kulaté otvory označené červenými křížky uvolněte postupně špendlíkem, špičatým hrotem bambusového párátka a nakonec zaostřenou špejlí; protlačený otřep na rubu papíru opatrně odřízněte ostrou žiletkou. Tvarování dílů do oblouků se provádí přetažením papíru o hranu stolu. Nespěchejte, důkladně si promyslete každý krok, řiďte se návodem a návodnou kresbou. Pracujte trpělivě podle přísloví: "Práce kvapná málo platná...!"
Návod na slepení
Kreslicí čtvrtkou podlepte nahrubo vystřižené ploškové díly 4x 10, 13L-P, 2x 14, 15L-P a několika vrstvami plochu 12. Všechny díly nechte řádně proschnout pod zatížením. Vystřihněte, naohýbejte zálepky a slepte plochy dvojic dílů 16L-P, 17L-P, 2x 18, 22L-P a dvojici dílů 3L-P, z nichž předem vyjměte dvojici paroží 20L-P. Dbejte, aby všechny zálepky a chlopně u slepovaných dvojic zůstaly volné a dalo se s nimi pracovat. Vystřihněte a slepte stejným způsobem mezi sebou tři dvojice dílů 6x 11, zálepky nechte opět volné. Jednotlivé díly paroží 19L-P, 20L-P a opratí 24L-P, 25L-P zatím odložte a neslepujte! Všechny podlepené proschlé ploškové díly a slepené dvojice dílů pečlivě vystřihněte načisto a hrany zaretušujte odpovídajícími barevnými odstíny.

Foto
Správně naohýbejte a v místě červenobílé hrany se sněhovými vločkami slepte do jednoho pásu díly 1 a 2. Slepenou hranu vytvarujte do jakéhosi polokruhového opěrného polštáře. Nejdříve sestavte s bočnicemi 3L-P zadní oblou stěnu. Potom dílem 1 postupně obepněte bočnice do tvaru korby s rovným dnem a s obloukovitě zvednutou nožní deskou vpředu. Od druhé červenobílé hrany se s podlahou vrátíte horním obloukem zpět, kde přibližně uprostřed korby vytvarujte tzv. kozlík, což je lavička pro kočího. Nastaveným dílem 2 dokončete vnitřní potah zadní stěny s půlkulatou opěrou nahoře a s roštem podlahy za kozlíkem. Bočnice vpředu spojte kulatou příčlí, kterou zhotovte navinutím dílu 4 na špejli, jejíž délku si odměříte podle předkresleného dílu 5 (na druhou špejli naviňte díl 9 jako příčel skluznic). Vyčnívající konce osičky oviňte dvěma pásky a kotoučky čel z červených dílů 6.

Z dílů 7L-P a 8L-P slepte skluznice, které můžete před uzavřením vzadu vyztužit dvěma přířezy ze špejlí 8a. Skluznice spojte příčlí 9 a třemi rozpěrami 11. Tažná oka začistěte kotoučky 4x 10. Na rozpěry usaďte korbu a tím jste se saněmi hotovi. Další postup stavby je už jednoduchý. Sestavujte ploškové díly podle číselného pořadí, zhotovte postavičky a zaretušujte hrany. Santu Klause s polštářkem posaďte kamkoli na kozlík. Za zmínku ještě stojí úprava hlavy a paroží soba: otvorem nejdříve provlékněte uši z dílů 2x 18 (modrý díl je nahoře) a upravte jejich polohu. Každý z parohů vystřihněte zvlášť. K zálepkám nad ušima přilepte nejprve vnější díly 19L-P, pak s nimi zkompletujte díly 20L-P a paroží vytvarujte do V. Spřežení postavte na terénní zasněženou plochu 12.

Podle návodné kresby zhotovte postroje, chomouty a opratě potahu. Buď sestavíte opratě z předkreslených vnitřních a vnějších dílů 2x 24L-P a 25L-P, nebo je možné veškerý potah zhotovit z různobarevných ozdobných provázků či stužek, jež se používají na balení dárečků. Do korby se vejde třeba čokoládové Kinder-vajíčko, samozřejmě hezky zabalené do vánočního papíru. Ale to už je opravdu jen a jen vaše poslední starost, co na korbu saní naložíte. Skutečně šťastné a veselé Vánoce se sobím spřežením Santa Klause vám přeje