Vánoční ozdoby na stromeček: Ovoce, modurit a perníkové Vánoce

Vánoční ozdoby na stromeček: Ovoce, modurit a perníkové Vánoce
Sdílej
 
Není nic krásnějšího, než když si pověsíte na vánoční stromeček vlastnoručně vyrobené ozdoby. Tady najdete jednoduchý návod, jak si vyrobit moduritová srdíčka a zvonečky, vánoční ozdoby z kdoulí, co se sušenými mandarinkami anebo jak si zařídit perníkové Vánoce.

Moduritová srdíčka na stromeček

Moduritová srdíčkaCo potřebujeme

Modurit, pozlacovací barva, váleček na nudle, palička na maso, vykrajovátka na vánoční cukroví, brčko, provázek.

Návod

Z moduritu vyválejte válečkem na nudle placku (modurit přitom dejte na kousek látky, aby se nepřichytil k podložce) a z ní vykrájejte vykrajovátkem na cukroví třeba zvonky, hvězdy, srdíčka. Na jednotlivé ozdoby potom obtiskněte čtverečkovaný vzorek paličky na maso.

Brčkem vytvořte dírky na provlečení provázku a ozdoby upečte podle návodu na balení moduritu. Na pozlacení ozdob můžete použít pozlacovací barvu (koupíte ji v drogérii, návod na použití je na krabičce) nebo zlatou barvu ve spreji. Ta je dražší, ale pracuje se s ní daleko rychleji a pohodlněji. Po zaschnutí barvy navlékněte ozdoby na provázek a rozvěste je na různá místa po bytě.

Vánoční stromeček: Móda z Německa

Vánoční stromeček: Móda z Německa

Vánoční ozdoby z ovoce

Kdoule lze sbírat i v období, kdy už mrzne. Chcete-li z nich vytvořit vánoční ozdoby, počítejte s tím, že k seschnutí potřebují tak tři až čtyři týdny.

Co potřebujeme

Připravte si režnou nit, jehlu dlouhou 10 cm, nové koření, zlatou barvu.

Návod

Čerstvou kdoulí protáhněte režnou nit, na oba konce navlékněte povařené kuličky nového koření (nové koření vařte asi 10 minut ve vodě, až kuličky změknou) a vytvořte očko pro zavěšení.

Dále je třeba nechat kdouli vyschnout alespoň tři týdny v blízkosti ústředního topení. Plod zhnědne a scvrkne se. Suchý plod ozdobte zlatou barvou tak, aby prosvítala i přírodní barva.

Sušené mandarinky

Sušená kolečka mandarinek vypadají na vánočním stromku moc pěkně, jejich oranžová barva nejvíce vynikne v blízkosti vánočních žároviček. Mandarinku nakrájejte na kolečka silná 5 mm, položte je na rovnou podložku a nechte je v teple (nejlépe na ústředním topení) zaschnout.

Díky perníkovým ozdobám na stromeček budou Vánoce krásně voňavé •  Pixabay

Perníkové Vánoce

Co potřebujeme

1 kg hladké mouky, 3 lžíce medu, 1/2 kg cukru, 6 vajec, strouhaná citronová kůra, kávová lžička jedlé sody, 300 g celých lískových oříšků, voňavé koření do perníku (prodává se již namleté a namíchané v sáčku, který vám vystačí na 1 kg mouky). Bílá čokoláda na zdobení (návod na rozpuštění čokolády je uveden přímo na sáčku), červená stužka široká 1,5 cm.

Návod

V kastrůlku ohřejte med se třemi lžícemi vody. Do mísy dejte cukr, med, vejce, koření, citronovou kůru a vše promíchejte. Přidejte mouku s jedlou sodou a nakonec celá jádra lískových oříšků. Těsto můžete nechat jeden den odpočinout.

Díky perníkovým ozdobám na stromeček budou Vánoce krásně voňavé •  Pixabay

Pak z něj vyválejte na prst tenké, asi 12 cm dlouhé hady a z nich tvarujte různé vánoční motivy. Plech vymažte tukem nebo použijte papír na pečení. Naskládejte na něj připravené zvonky, kolečka, sluníčka, sněhuláky, sněhové vločky, srdíčka apod.; pečte zvolna v předehřáté troubě.

Po upečení nechte cukroví vychladnout a část ozdobte bílou čokoládou. Pro zpestření uvažte na některé ozdoby červenou stužku a zavěste na různá místa po bytě nebo na vánoční stromek, ale pěkně se budou vyjímat i na svátečním stole.

Kde se vzali čerti, Mikuláš nebo adventní kalendář?

Kde se vzali čerti, Mikuláš nebo adventní kalendář?

Svítící betlém: Jak si vyrobit vánoční dekoraci

Svítící betlém: Jak si vyrobit vánoční dekoraci

Betlém na zavěšení: Jak vyrobit originální dekoraci

Betlém na zavěšení: Jak vyrobit originální dekoraci

 

Články odjinud