Inteligentní hmoty

Inteligentní hmoty
Sdílej
 


Je to už nějaký čas, co ve světě hraček frčela plastelína, modurit, sliz s očičkama a podobné hmoty, zdá se ale, že tyto pestrobarevné hračky určené k hnětení, mačkání a modelování přicházejí znovu do módy, jen s jedním podstatným rozdílem. Nevábně páchnoucí modelína ulpívající za nehty nebo sliz sunoucí se po okně a zanechávající na něm nesmytelné šmouhy už zdaleka nestačí. Pokrok jde kupředu a nároky jsou vysoké.


 

Sliz

 

Klasický sliz s očima sice stále seženete, ale v současné době letí zajímavější a vychytanější slizy. Pořiďte si třeba sliz ve tvaru lidské ruky, slizový palcát nebo sliz s věrohodně vypadající housenkou, červem nebo broukem. Všechny jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných hmot a nezanechávají po sobě žádnou stopu.

Tip redakce: Sliz ve tvaru nudle u nosu příliš nedoporučujeme.


 

Modurit


Klasickému moduritu, který se musel vypalovat v troubě, odzvonilo. Samozřejmostí je dnes modurit samotvrdnoucí, který se dá sehnat v mnoha krásných barvách včetně nejrůznějších metalických či fosforeskujících. K nadstandardním vlastnostem patří například porcelánový nebo perleťový lesk. Chcete si vlastnoručně odlít gelovou hračku?
Žádný problém, i takovéto sady modelovacích hmot jsou běžně k dostání.

Tip redakce: Z hmoty, která po ztuhnutí vypadá jako porcelán, se dobře modeluje třeba hlavička látkové panenky.


 

Inteligentní plastelína

 


Se svou patlavou a podivně barevnou předchůdkyní má kromě názvu pramálo společného. Vyrábí se v mnoha krásně lesklých barevných provedeních, hrát si můžete i s variantou měnící barvu nebo extrémně silně svítícím typem.

K jejím zvláštnostem patří, že je zároveň pružná jako hopík, perfektně vláčná a křehká tak, že když do ní pořádně praštíte kladivem, roztříští se, a umí se i roztrhnout podobně jako papír.


Není nijak cítit a nezanechává mastné ruce.

Inteligentní plastelíně se podobá trikolína, která se vyznačuje trochu jinými vlastnostmi, například vůní.

Tip redakce: Pozor, mačkání a tahání uvedených hmot je silně návykové!