Odhalte tajemství Vánoc ve speciálu ABC

Odhalte tajemství Vánoc ve speciálu ABC
Sdílej
 
Víte, co dělá Vánoce Vánocemi? Odkud se vzala čokoláda, která k vánočním radovánkám neodmyslitelně patří? Nebo vánoční stromeček? Kapr? A že příběh vánoční komety je pořádně zamotaný? Užijte si šťastné a veselé s vánočním speciálem ABC.

 

Vánoce jsou časy spojené s klidem, pohodou a hromadami dárků. Ale taky jsou opředené spoustou tajemství, která se někdy ukrývají i tam, kde byste je jinak nečekali. Víte, co dělá Vánoce Vánocemi? Odkud se vzala čokoláda, která k vánočním radovánkám neodmyslitelně patří? Nebo vánoční stromeček? Kapr? A že příběh vánoční komety je pořádně zamotaný?

Odhalte tajemství Vánoc se speciálem ABC.

Co dělá Vánoce Vánocemi

Užijte si šťastné a veselé a Odhalte tajemství Vánoc se speciálem ABC •  Pixabay

Dlouho očekávané Vánoce jsou tadyí. Ale i když se podobné svátky slaví na přelomu roku téměř na celém světě, v různých zemích dodržují různé zvyky, liší se slavnostní výzdoba i večeře, dárečky roznášejí odlišné bytosti, dokonce ani datum hlavního svátku nebývá shodné.

Přečtěte si, co dělá Vánoce Vánocemi >> tady.


Čokoládová cesta: Dar amazonských indiánů

Lidé si pochutnávají na čokoládě už více než 5300 let •  iStock

Vánoce bez čokolády si pomalu neumíme představit. Koho by napadlo, že si na ní lidé pochutnávají už více než 5300 let! Bez kakaa bychom neměli nejen vánoční čokoládové figurky či polevu na cukroví, ale ani čokoládové müsli, horkou čokoládu, čokoládové dortíky a muffiny, čokoládové sušenky a cukroví, kakaové nápoje… Strašná představa!

Přečtěte si, jaká byla cesta čokolády a jak se k nám dostala >> tady


Vánoční Kapr: Milovaný přivandrovalec

Kapr je pořádná ryba •  Wikipedia/Dezidor

Kapr sice je česká vánoční tradice ale zdaleka ne tak stará, jak by si mohl někdo myslet. Navíc tato ryba původně v Čechách ani nežila. Odkud tedy kapr pochází? Zjistit to přesně, je dnes už docela obtížné. Víme zcela určitě, že žil od Východní Asie až po Turecko.

Přečtěte si, proč je kapr milovaný i nenáviděný přivandrovalec >> tady.


Vánoční kometa: Zamotaný příběh 

Svítí, svítí... ehm, kometa nad hlavou •  ESA

K Vánocům patří nejen kapr a dárky, ale i jesličky neboli betlém, nad kterým se velmi často zobrazuje kometa. Bible zase hovoří o jasné hvězdě. A co si o tom myslí astronomové?

Přečtěte si o vánoční kometě a zamotaném příběhu biblického úkazu >> tady.


Vánoční stromeček: Móda z Německa

Na staré vánoční pohlednici je stromek umělý •  Shutterstock

Mít doma o Vánocích stromeček nám připadá jako samozřejmost, jako dodržování dávných zvyků. To ale není tak úplně pravda.Vánoční stromky, které známe dnes, nijak prastarou tradici nemají. Ve větším počtu se objevily až na počátku 19. století v domácnostech německých měšťanů. Udělaly však takový dojem, že během několika desetiletí dobyly celý svět.

Přečtěte si o vánočním stromečku >> tady.


Proč stál osel u jesliček

Proč stál osel u jesliček •  Pixabay

Správný vánoční betlém se neobejde bez oslíka. Šedivý ušatec společně s volem zahřívá malého Ježíška svým dechem. Jesličky nejsou jediným místem, kde se Ježíšek prokazatelně setká s oslem. Podle bible na něm již dospělý Ježíš slavnostně vjíždí do Jeruzaléma. Z našeho pohledu by bylo logičtější, kdyby si na tak důležitý počin vzal koně. Také u jesliček by kůň vypadal důstojněji. Jenže v biblických dobách byl osel mnohem významnějším zvířetem.

Přečtěte si, proč stál skromný pomocník osel u jesliček >> tady.


Vánoční jmelí: Staří druidové by zaplakali 

Jmelí je symbolem Vánoc •  Pixabay

Tradiční Vánoce a Nový rok si nedovedeme představit bez kapra a stromečku, ale ve většině domácností nesmí chybět ani jmelí. Tato poloparazitická rostlina je už od pradávna považována za magickou – roste na jiných stromech a na rozdíl od listnáčů, které v zimě opadávají, jmelí zůstává stále zelené.

Přečtěte si, proč by nad vánočním jmelím staří druidové zaplakali >> tady.


15 nejdivnějších vánočních ozdob

Šťastné a prohnilé! •  neatshop.com

Taky už tě nebaví všudypřítomné motivy hvězdiček a zimních vloček ani baňaté ozdoby po babičce? A co třeba Indiana Jones, zombie perníček nebo Harry Potter? Podívejte se na 15 nejdivnějších vánočních ozdob >> tady.


Vánoční kometa: Co zářilo nad Betlémem?

Zářivá kometa kolem sebe světlo metá •  shutterstock.com

Vánoční kometa je symbol provázející tyto svátky už staletí. Podle legendy se zjevila při narození Ježíše Krista, aby mudrcům zvěstovala, že Mesiáš, jehož příchod dlouho očekávají, je již na světě. Kolik pravdy je však na této legendě? Moc ne. Slavná vánoční kometa ve skutečnosti vůbec žádnou kometou nebyla.

Přečtěte si, co zářilo nad Betlémem >> tady.


Kde se vzal vánoční krocan?

Drsňák od pohledu •  Sasha Kopf/Wikipedia

Naše Vánoce si nedovedeme představit bez tradičního kapra. Ve většině anglicky mluvících zemí je ale hlavním štědrovečerním chodem krocan.

Přečtěte si, kde se vzali tito rytíří z prérie >> tady.


Vánoční historie: Král Herodes

Král Herodes má nechvalnou pověst •  Profimedia

O králi Herodovi Velikém (nebo také Ukrutném) jste patrně neslyšeli mnoho dobrého. Je známý především tím, že nechal zabít všechny chlapce mladší dvou let, kteří žili v městečku Betlém a jeho okolí. K tomuto rozkazu ho údajně přimělo proroctví, že se v Betlémě narodil budoucí židovský král – konkurent, který by Heroda mohl připravit o trůn.

Přečtěte si, jak se Král Herodes proslavil krutostí >> tady.


Nové ABC 25-26/2018: Vánoční dvojčíslo! 100 stran a Aquaman

Nové ABC 25-26/2018: Vánoční dvojčíslo! 100 stran a Aquaman

Nejlepší filmy roku 2018

Nejlepší filmy roku 2018

Nejzajímavější hry roku 2018

Nejzajímavější hry roku 2018

Aquaman a Atlantida: Mýtus nebo skutečnost?

Aquaman a Atlantida: Mýtus nebo skutečnost?

Klíčová slova:
Vánoce, zábava, speciál ABC
 

Články odjinud