Vánoce s vědou: Pět nejlepších vědátorských dárků roku 2017

Vánoce s vědou: Pět nejlepších vědátorských dárků roku 2017
Sdílej
 
Každý z nás alespoň jednou za život pocítil touhu stát se světoznámým vědcem, odvážným kosmonautem, či pradávným archeologem. Zde je pět nejlepších dárků letošních Vánoc pro děti i dospělé, díky nimž se vaše vědátorské sny stanou skutečností!

Meteorologická laboratoř

Meteorologická laboratoř •  4M Kidz Labs

Jednou prší, poté je slunečno, hned nato bouřka. Počasí je zkrátka nevyzpytatelný živel, který nikdy nebudeme schopni správně předpovědět, natož mu poručit. Alespoň se mu však můžeme pokusit porozumět. Meteorologická laboratoř je sada určená pro děti od šesti let, pomocí níž lze proniknout do tajů této stále se měnící vědy. Od teploměrů, dešťoměrů, vlhkoměrů či dokonce větrné korouhve, souprava obsahuje vše potřebné k tomu se stát meteorologickým profesionálem. Jednoduše dokonalý dárek, který nejen že potěší, ale navíc i naučí spoustu nového!

Orientační cena: 500 Kč

Více informací

Prehistorická sopka

Prehistorická sopka s tekutým pískem •  4M Kidz Labs

Šedá oblaka prachu, štiplavý pach síry, hrůzu nahánějící hřmot, nekonečné proudy žhnoucí rudé lávy. Toto je jeden ze způsobům, jímž lze popsat katastrofické erupce vulkánů či sopek na Zemi, které nás v průběhu historie zasáhly. Jakkoli hrůzně však může takový výbuch znít, celý jeho proces lze pomocí jednoduchého experimentu vysvětlit, a to dokonce z pohodlí domova. Neobyčejná prehistorická sada obsahuje mimo umělohmotného vulkánu také tekutý písek, či dokonce kostru dinosaura. Čím déle pak láva stéká ze samotného hrdla sopky až k jejímu úpatí, tím více nabírá na objemu. Zkrátka autentická erupce jak z období prehistorie!

Orientační cena: 220 Kč

Více informací

Solární stavebnice

Solární stavebnice 14v1 •  Cute Sunlight

Co se stane, až lidstvu dojdou fosilní paliva? Jednou variantou je, že se celosvětový ekonomický trh celý od základů zbortí a všichni se ve snaze se zachránit obrátí proti sobě. Druhou, o poznání optimističtější variantou, je využití obnovitelných zdrojů energie. Již v dnešní době dochází k jejich masivnímu rozmachu, ať už se jedná o vodu, vítr, či sluneční paprsky. Poslední ze zmíněných zdrojů je poté využit v neotřelé stavebnici, se kterou si sestavíte až na čtrnáct různých modelů počínaje vozítky, konče roztomilými robůtky. Sada je navíc volně rozkladatelná a znovu složitelná, tudíž se nemůže stát, že zůstanete pouze u jednoho prototypu. A to vše ekologicky!

Orientační cena: 450 Kč

Více informací

Elektrostatické experimenty

Elektrostatická elektřina •  4M Kidz Labs

Každému se alespoň jednou v životě stalo, že se mu z ničeho nic postavily vlasy na hlavě. V jednu chvíli nečinně spočívají na vaší hlavě, v tu druhou hned trčí ze všech stran ostré jako bodliny. Nejedná se ovšem o žádné kouzlo – za vším je statická elektřina, jev, pomocí něhož vznikají dokonce i takové přírodní úkazy jako blesky. A přesně tento fyzikální fenomén si nyní můžete vyzkoušet i doma! Sada s elektrostatickými experimenty je určena pro zvídavé kluky i holky, kteří se chtějí dozvědět něco nového z pole fyziky, a nebojí se přitom vyzkoušet si jednotlivé pokusy doslova na vlastní kůži.

Orientační cena: 270 Kč

Více informací

Pokusy se světlem

Pokusy se světlem •  Buki

Nikdy není úplná tma. Ani v noci, ani v uzavřené místnosti, ani ve vesmíru. Paprsek světla si svou cestu najde vždy. Na jakém principu však tento proud částic funguje? Přesně to demonstruje dětská sada, pomocí které si lze vyzkoušet až na dvanáct zábavných praktických pokusů, jakým je třeba lom světla v krystalu, či rozlišení barevného spektra paprsků. Součástí neotřelé vědátorské soupravy jsou poté světlovodiče, světélkující dekorace, nebo dokonce i hvězdná mapa. Pro zdlouhavé večerní chvíle jako stvořená!

Orientační cena: 600 Kč

Více informací

Přečtěte si také:

Deskovinky #35: Tipy na stolní hry pod stromeček

Deskovinky #35: Tipy na stolní hry pod stromeček

Vánoce s knížkami: Nejlepší dárky pod stromeček

Vánoce s knížkami: Nejlepší dárky pod stromeček

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Supervulkán: Jak ochladit sopku

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

World of Castles: Braňte si svůj Karlštejn!

 

Články odjinud