Vánoční jmelí: Staří druidové by zaplakali

Vánoční jmelí: Staří druidové by zaplakali
Sdílej
 
Staří druidové jmelí uctívali jako posvátnou rostlinu. Dnes ho sice tolik neuctíváme, ale k vánočním svátkům patří stejně neodmyslitelně jako stromeček.

 

Tradiční Vánoce a Nový rok si nedovedeme představit bez kapra a stromečku, ale ve většině domácností nesmí chybět ani jmelí. Tato poloparazitická rostlina je už od pradávna považována za magickou – roste na jiných stromech a na rozdíl od listnáčů, které v zimě opadávají, jmelí zůstává stále zelené.

U nás je ovšem mnohem běžnější druh (podle některých autorů poddruh), který neroste na listnatých stromech, ale na jehličnanech. Najít ho v lese není tak těžké – pokud tedy víte, kde a jak ho hledat. Ale získat ho není vůbec snadné, nejčastěji totiž roste vysoko v korunách borovic nebo smrků, jmelí jedlové pak v korunách jedlí.

Jmelí je symbolem Vánoc •  Pixabay

Vytváří tam mohutné, až metrové husté kulovité útvary, které lze dobře vidět i ze země, ale šplh na borovici či smrk (a navíc v zimě) nepatří zrovna k snadným disciplinám. A tak si u nás každý raději jde koupit větvičku jmelí na tržiště.

Větvička jmelí nad dveřmi

Větvička jmelí zavěšená nade dveřmi či na lustru údajně chrání domácnost před zlými silami a přináší do ní štěstí. A málokterý její mužský člen nevyužije příležitsti a nepolíbí ženu či dívku, která se omylem pod větičkou jmelí zastaví...

Zatímco u nás je jmelí považováno za škůdce – silně napadené stromy mohou uhynout, protože je okrádá o živiny, v Anglii řešili problémy s jeho ochranou. U nich totiž roste převážně jmelí pravé, které na rozdíl od našeho nejběžnějšího jmelí borového žije na listnatých stromech – především na jabloních (ale také na lípách, topolech či hlohu). Jenže tradiční staré jabloňové sady v Anglii rychle ubývají, od padesátých let minulého století zmizelo v Anglii 60 – 90 % jabloňových sadů! A s nimi mizí i jmelí.

Co dělá Vánoce Vánocemi

Co dělá Vánoce Vánocemi

Ekologové se snaží motivovat anglické farmáře k obnově sadů, když ne pro jablka určená k moštování, tak alespoň pro produkci jmelí. To se tak stává nejen vánočním symbolem, ale spolu s jabloňovými sady vytváří i bohatství anglické krajiny. Na nízkých jabloních se jmelí sklízí docela snadno (na rozdíl od toho borového), ale dnes v Anglii existuje jen málo míst, kde ho lze najít, většina zde prodávaného jmelí je dovezena z kontinentu.

Jmelí k Vánocům neodmyslitelně patří •  wikipedia.org


 Co je poloparazit?

Jmelí cizopasí na různých stromech, ale není to úplný parazit, označuje se jako poloparazit. Z hostitelské rostliny čerpá živiny, ale na svoje stavební látky je dál zpracovává samo, je totiž zelené a tudíž schopné fotosyntézy. Jmelí neroste na dubech, tam ho nahrazuje podobný keřík ochmet, který se na první pohled od jmelí liší tím, že má nezelené dřevnaté větvičky a jeho zelené lístky na zimu opadávají.

15 nejdivnějších vánočních ozdob

15 nejdivnějších vánočních ozdob

Konjunkce nad Betlémem: Jasná hvězda nebo "obyč" kometa?

Konjunkce nad Betlémem: Jasná hvězda nebo "obyč" kometa?

Kapr: Milovaný i nenáviděný přivandrovalec

Kapr: Milovaný i nenáviděný přivandrovalec

Klíčová slova:
rostlina, jmelí, příroda, Vánoce
 

Články odjinud