Nevěsta v hadí kůži

Nevěsta v hadí kůži
Sdílej
 
A nejen to, kromě nezvyklého svatebního šatu se vdává bez závoje a vleže, neboť nemá nohy. Zato váží 90 kg a měří téměř pět metrů. Nevěstou je totiž krajta.

Jmenuje se Chamreun a žije v malé vesničce v provincii Kandal vzdálené asi 20 km jižně od Phnompenhu, hlavního města Kambodže.

Její majitel, Neth Vy, ji našel jako malé hádě při rybolovu před šestnáti lety a vzal ji do svého domova. Hadí samička od té doby vyrostla a stala se členkou jeho rodiny. Naproti tomu o něco menší ženich, Krong Pich, byl odchycen teprve dvanáct dní před svatbou - objevila ho bezdětná žena ze sousední vesnice, kterou upoutal tím, že na ni údajně hleděl, jakoby byl její syn.

Kambodžané jsou velmi pověrčiví a věří v magickou moc zvířat, a protože hadí pár bude žít ve společné kleci, uspořádali mu vesničané svatbu. Jsou totiž přesvědčení, že by jejich soužití bez svatebního obřadu přineslo vesnici a jejím obyvatelům smůlu a nemoci. Naopak hadí svatba zažehná všechno zlé a přinese vesnici štěstí a prosperitu.

Krajta si pochutnává na malé antilopce •  Rakesh Kumar Dogra (wikipedia.org)

Neobvyklý svatební obřad se odehrál první pondělí nového roku a přitáhl do vesnice více než tisícovku návštěvníků. Snoubence oddával budhistický mnich, který novomanželskému páru po dvouhodinovém obřadu požehnal. Vesničané pak šťastné novomanžele zasypali květinami.

Hadí novomanželé jsou krajty tmavé, což je jeden ze dvou poddruhů krajty tygrovité. Zatímco tzv. nominátní poddruh, krajta tygrovitá (Python molurus molurus), žije v v Indii, na Cejlonu, v Pákistánu a nejdál na západ zasahuje do Nepálu, krajta tmavá (Python molurus bivittatus) je doma v Zadní Indii, její areál rozšíření sahá od jižní Číny přes Indočínu a Barmu až po Indonéské ostrovy.

Tento poddruh krajty je větší a má tmavší zbarvení (což napovídá i její české jméno), než její západní příbuzná. Je to jeden z největších hadů světa, samice, které jsou větší než samci, mohou být až 6 m dlouhé, rekord je 8 m. Přes svou velikost je to mimořádně mírumilovný had, patří proto mezi oblíbená terarijní zvířata. Ve své domovině se krajty často zdržují v okolí lidských sídel, kam je přitahuje množství hlodavců, vesničané si je někdy dokonce přinášejí až do svých chýší, aby je těchto nevítaných návštěvníků zbavovaly.

Klíčová slova:
krajta
 

Články odjinud