Pomocná packa: Odchována lidmi

Pomocná packa: Odchována lidmi
Sdílej
 
Z hnízd či budek nevypadávají jen ptáčata, ale občas také mláďata stromových savců. Nejčastěji to bývají veverky, objevují se však i vzácnější živočichové.

Jednoho takového holého a slepého drobečka, mládě plcha velkého, našli lidé v lese pod stromem i se shozeným hnízdem a přinesli ho do stanice pro handicapované živočichy při Zoo Ohrada.

Vypiplat takové mládě není snadné, je nutné zvolit vhodné náhradní krmení - v tomto případě to bylo náhradní kočičí mléko - a mládě jím krmit přibližně každé dvě hodiny. V lidské péči mládě rychle rostlo, otevřelo oči a zakrátko z něj byla silná a zdravá samička plcha velkého. Ve stanici pak v chladné místnosti přezimovala (plchové přes zimu spí) a na jaře by bylo možné ji vypustit zpět do přírody.

Bylo by možné - má to však háček. Mláďata odchovaná od útlého věku lidmi nemají přirozené návyky, nikdo je nenaučil, jak ve volné přírodě žít, takže i zdravé zvíře rychle zahyne – hladem nebo ještě častěji se stane kořistí nějakého dravce. Plší samičku tak dodnes můžete vidět v Zoo Ohrada, v zajetí se totiž tito noční hlodavci dožívají až devíti let, zatímco v přírodě většinou nepřežijí třetí rok života.

Fakta o stanici

Oficiální název: Centrum ochrany fauny Jihočeského kraje

Návštěvy: není přístupná veřejnosti

Adresa: Rozova u Temelína, Hluboká nad Vltavou, PSČ 373 41

Telefon: 387 002 213, 387 002 211, 602 112 143, 387 002 218

Další informace: www.zoo-ohrada.cz

Klíčová slova:
zoo, ohrada
 

Články odjinud