Čokoládová cesta: Dar amazonských indiánů

Čokoládová cesta: Dar amazonských indiánů
Sdílej
 
Vánoce bez čokolády si pomalu neumíme představit. Koho by napadlo, že si na ní lidé pochutnávají už více než 5300 let!

 

Bez kakaa bychom neměli nejen vánoční čokoládové figurky či polevu na cukroví, ale ani čokoládové müsli, horkou čokoládu, čokoládové dortíky a muffiny, čokoládové sušenky a cukroví, kakaové nápoje… Strašná představa!

Čokoládový strom

Domovem čokolády, přesněji stromu kakaovníku, z jehož semen se získává kakaový prášek, je Amerika. Ještě donedávna se vědci domnívali, že centrem jeho zdomácnění je Střední Amerika. Vycházeli z téměř 3900 let starých nálezů keramických nádob z mexických nalezišť, na nichž se uchovaly stopy po čokoládových nápojích. Nedávný výzkum ale posunul zdomácnění kakaovníku do Jižní Ameriky - a o dalších 1500 let hlouběji do minulosti.

Bobule je uvnitř rozdělená většinou na pět přihrádek, každá obsahuje až 14 semen •  Getty Images

Domov v Amazonii

První důkazy přinesl výzkum genů. Největší genetickou rozmanitost totiž mají kakaovníky z amazonské pánve. Lidé, kteří zde žili, se je naučili využívat a vyrábět z nich čokoládový nápoj. Kakaovníky, které se později objevily v Panamě a Mexiku, jsou s nimi blízce příbuzné. Také propracované keramické nádoby, v nich se čokoláda připravovala, se nápadně podobají nádobám z amazonské pánve.

Ekvádorské archeologické naleziště Santa Ana, kde lidé znali čokoládu nejméně 3400 let př. n. l. •  Profimedia.cz

Trojí důkaz

Definitivní potvrzení původu kakaa nyní přinesly keramické střepy z ekvádorského naleziště Santa Ana. Před 5500–1700 lety tu žili lidé z takzvané mayo-chinchipské kultury (pojmenované podle názvů místních řek). Vědci na střepech objevili pozůstatky škrobových zrn typických pro kakaovníky. A také zbytky teobrominu, hořkého alkaloidu, který se nachází v kakaových bobech zdomácnělých kakaovníků, ale v semenech divokých příbuzných chybí. A konečně i zlomky genů pradávných kakaovníků.

Stopy po čokoládě našli vědci v konvičkách zdobených lidskou tváří •  Profimedia.cz

Z jihu na sever

Jde tak hned o tři nezávislé důkazy, podle nichž lidé v této oblasti znali a konzumovali kakao nebo čokoládu před více než 5300 lety. Z Ekvádoru se pak kakao začalo šířit přes Belize, Guatemalu, Nikaraguu a Kostariku až do středního Mexika. Kakaové boby sloužily jako platidlo, čokoládový nápoj lidé pili během náboženských rituálů a slavností. Až v 16. století se s prvními objeviteli a dobyvateli Ameriky kakao dostalo i do Evropy.


Kakaovník

Rod kakaovník (Theobroma) zahrnuje přibližně 20 druhů nízkých stálezelených stromků z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Květy vyrůstají přímo na kmeni a na silných větvích. Po opylení se z nich vyvíjí plod - až 30 cm dlouhá bobule obsahující podlouhlá semena, kakaové boby. Indiáni vyráběli kakao a čokoládu z několika druhů kakaovníků, v současnosti se pěstují hlavně kultivary kakaovníku pravého (T. cacao).


Čokolebky a ořechové mozky. Že by smrt byla sladká?

Čokolebky a ořechové mozky. Že by smrt byla sladká?

Proč tajemní Mayové neumřeli hlady

Proč tajemní Mayové neumřeli hlady

Čuník dobývá sušenky. Je stejně neúprosný a marný jako šavlozubá veverka

Čuník dobývá sušenky. Je stejně neúprosný a marný jako šavlozubá veverka

 

 

Články odjinud