Vystřihovánky v časopisu ABC č. 10/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 10/2022
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 10/2022 vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si dioráma atentátu na Heydricha. Nebo model historické motorové jachty z Muzea vystřihovánek. Nechybí ani zábavná vystřihovánka slunečních hodin. Tady jsou návody a na slepení včetně návodných kreseb.

Vystřihovánka v časopisu ABC č. 10/2022:

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc.


Dioráma

Vystřihovánka k operaci Anthropoid

Atentát na Heydricha

Atentát na Reinharda Heydricha provedli českoslovenští odbojoví výsadkáři Operace Anthropoid za druhé světové války. Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tento úkol speciálně vycvičeni ve Velké Británii, zaútočili na Heydricha 27. května 1942 v Praze-Libni. Šlo o největší a jednu z nejdůležitějších odbojových akcí proti nacistům. Více o samotném atentátu i komiksové knize Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha, která tuto událost popisuje, najdete v časopisu ABC č. 10/2022.

Další vystřihovánky k operaci Anthropoid:

Návod na slepení auta •  Robert Navrátil

Přípravné práce

1. Model je rozdělen do dvou částí, které jsou rozlišené podbarvením čísel dílů. První částí je světle modrá stavba podkladu s postavami, žluté díly jsou ostatní prvky vystřihovánky.

2. Před vystřižením je nutné podlepit modré díly 1, 2, 3, 10, 11 a 12 kartonem. Žlutý díl podvozku 1 podlepte nejlépe tmavým kartonem, vyjma malých světlých chlopniček vepředu i vzadu, které slouží k uchycení nárazníků.

Návod na slepení vystřihovánky

1. K podlepené silnici 1 připevněte chodník 2. Poté přilepte podlepenou zídku 3. Sestavte sloupky plotu 4, 6, 8. Na zídku 3 je přilepte současně s plotovými díly 5, 7. Ploty zezadu zatřete příslušnou barvou. Hlavy sloupků slepte z částí 9, 10, 11, 12 (vše 3×).

2. Postavy 13–16 ohněte a slepte k sobě. Při vystřihování jim prostřihněte rukávy, aby bylo možné ruce natvarovat. Postava 13 je řidič, po sestavení druhé části vystřihovánky jej umístíte na sedadlo řidiče s rukama na volantu. Postava 14 je Heydrich, ten by měl stát před sedadlem spolujezdce, levou rukou by se měl držet rámu okna a pravou sahat po pistoli.

Díl 15 představuje Kubiše, který na auto háže protitankový granát, měl by být na chodníku poblíž auta. Ve druhé ruce bude mít tašku 17. Postava Gabčíka 16 by měla být na chodníku za Mercedesem, už odhodil tašku 17 i kabát 18, nefunkční samopal 19 buď ještě drží, nebo ho už také odhodil.

3. Další část stavby představuje Heydrichův pancéřovaný Mercedes, základ tvoří podlepený díl 1. Pokračujte sestavením předních blatníků 2, 3 a krytu motoru 4, vše odložte stranou. Potom slepte oba boky vozu 5, 6 a propojte je zádí auta 7. Slepte sedák sedačky 8 a připevněte ho mezi boky a záď. Celek umístěte na díl 1.

Návod na slepení ulice •  Robert Navrátil

4. Nyní můžete přidat přední blatníky a potom motor. Sestavte opěradla 9, 10 a vlepte je do vozu. Zadní blatníky 11, 12 po slepení připevněte na boky auta. Složte čelní sklo 13 a nalepte ho na kraj krytu motoru.

5. Pokračujte sestavením vnitřní strany kol. Pokud je chcete mít prostorové, použijte předem podlepená kola 14 a běhouny pneumatik 15 (obojí 4×). Pokud zvolíte jednodušší variantu, nalepíte zevnitř blatníků jen kola 14.

6. Slepte rezervní kola 16 (2×), nárazníky 17, 18 a staženou střechu 19. Díly přilepte dle návodné kresby. Z částí 20, 21 (obojí 2×) sestavte světlomety a připevněte je na kraje vnitřních stran předních blatníků před motor. Do kabiny zbývá nalepit volant 22.

7. Nakonec přilepte posádku auta a auto nalepte na silnici. Tím je dioráma dokončeno, můžete příslušnou barvou zaretušovat hrany.

SÉRIE: DIORÁMA

AUTOR: Robert Navrátil

SNADNÉ


Muzeum vystřihovánek

Motorová jachta

Model motorové jachty •  Josef Kropáček

Model motorové jachty pochází opět z vydavatelství ROMA z Barcelony z přelomu 40. a 50. letech minulého století. Zatímco předchozí model ze série Muzea vystřihovánek letadlová loď vyšla v edici Azucera, tak jachtu uveřejnila edice Rosita. Možná si vzpomenete na model čínského pavilonu z ABC č. 8/2020, který pochází ze stejné ediční řady. Vydavatelství ROMA působilo od svého založení v roce 1930 až do roku 1989. Mimo vystřihovánky vydávalo školní učebnice, dětské knihy, omalovánky a komiksy. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Návod na slepení vystřihovánky

Práce na modelu začněte tradičně prostudováním jednotlivých dílů. Narýhujte všechny ohybové hrany. Pokračujte vystřižením dílů. V průběhu stavby doporučujeme ohybové a střihové hrany retušovat příslušným odstínem barvy. Stavbu zahájíte slepením obou boků k sobě pomocí chlopně na přídi.

Pro usnadnění lepení paluby si předem k horní hraně boků přilepte z rubu bílý 2 mm široký proužek papíru, podél kterého budete postupně od přídě lepit palubu až k zádi. Zkompletujte nástavbu kajuty a motorové kabiny, oba díly nalepte na palubu v označených místech.

Zbývá osadit stožár, lampu a vlajku na zádi. Na závěr můžete napnout jednoduché lanoví a vlaječku na vrcholku stožáru, kterou si vyrobíte sami.

SÉRIE: Zábava

VYDAVATELSTVÍ: Roma

ROK VYDÁNÍ: cca 1950

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 12,5 x 18 cm

SNADNÉ


Zábava

Sluneční hodiny

Proč nebudou přesné

Vystřihovánka slunečních hodin •  Roland Havran

Sluneční hodiny pracují na principu zaznamenání polohy vrženého stínu v určitou dobu. Naše planeta je ale kulatá a Slunce svítí jinak na rovníku i na pólech. Navíc Země obíhá kolem Slunce v průběhu roku podle eliptické a nikoliv přesně kulaté dráhy, také se mění její sklon vůči Slunci.

Proto nebuďte překvapení, že se vám sluneční hodiny budou občas opožďovat nebo naopak předbíhat. Sluneční čas hraje podle svých pravidel a právě to si můžete se slunečními hodinami ověřit.

Více o slunečních hodinách si přečtete tady:

Polos a gnomon: Tajemství slunečních hodin

Polos a gnomon: Tajemství slunečních hodin

Návod na slepení vystřihovánky

1. Budete potřebovat nůžky, lepidlo, ostrý nožík, pravítko, karton o síle alespoň 2 mm a vodovky k zaretušování hran.

Návod na slepení vystřihovánky slunečních hodin •  Roland Havran

2. Model je velice jednoduchý, postupujte ale pomalu a co nejpřesněji. Do dílu 1 vyřízněte pomocí nožíku a pravítka úzké otvory. Poté zkompletujte základnu hodin.

3. Podle žluté šablony opatrně z kartonu vyřízněte požadovaný tvar. Na karton nalepte z obou stran díly 2. Dolní chopně nechte volné.

4. Celek prostrčte otvory v dílu 1 a pomocí chlopní zajistěte. Chlopně přelepte dílem 3. Nepřesnosti a viditelné hrany přetřete vhodným odstínem vodové barvy.

SÉRIE: ZÁBAVA

AUTOR: Roland Havran

SNADNÉ

Tyto papírové modely jsou vhodné pro děti i dospělé. Vychází v časopisu ABC č. 10/2022. Podívejte se, co ještě v tomto čísle najdete.

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 9/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 9/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 8/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 8/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 7/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 7/2022