Vystřihovánky v časopisu ABC č. 8/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 8/2022
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 8/2022 vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si pokračování papírového modelu miniboxu sídliště Janov. Nebo vystřihovánku přívěsové přenosné motorové stříkačky PPS 12 R, která vznikla ve dvou variantách u příležitosti výročí dobrovolných hasičů. Nechybí ani historická letadlová loď ze série Muzeum vystřihovánek. Tady jsou návody a na slepení včetně návodných kreseb.

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Minibox

Sídliště Janov

Urbanistou snadno a rychle

Pokračování modelu miniboxu sídliště Janov •  Milan Weiner

Z ABC č. 8 si slepíte bytové domy, kterými bude Janov pokračovat i v č. 9. Buď si situaci slepíte jako samostatný model, nebo ji přidáte k již vydaným situacím v ABC č. 21, 24, 25-26/2021 a č. 1, 3, 6/2022.

Všechno o modelu sídliště Janov se dozvíte tady:

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2021

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2021

Návod na slepení miniboxu

Prohlédněte návodnou kresbu. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe. Volitelné díly mají modře podložená čísla.

Návodná kresba k modelu sídliště Janov •  Milan Weiner

Slepte díly č. 1–5 podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Do dílů č. 1 a 2 vlepte ztužující přířezy z vlnité lepenky a přilepte je k situaci, včetně dílu č. 5. Přilepte střechu č. 6. K dílu č. 2 a situaci přilepte díly č. 3 a 4. K situaci bodově přilepte ploty, díly č. 7. Přilepte, pokud je použijete, volitelné díly č. 8–11.

Návodná kresba k modelu sídliště Janov •  Milan Weiner

SÉRIE: Minibox

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

SNADNÉ

Hasičská technika

Motorová stříkačka PPS 12 R

Přívěsová přenosná historická mašina

Přenosná požární stříkačka „pépéesdvanáct“ se začala používat na konci šedesátých let minulého století. Na tehdejší dobu představovala v hasičských sborech velký pokrok v požární ochraně, zvláště v obcích a menších městech. PPS 12 je vybavena jednostupňovým odstředivým čerpadlem a plynovou vývěvou, její výkon je 1200 l/min. při tlaku 0,8 Mpa.

Dnes jsou motorové stříkačky využívány především v požárním sportu. Soutěžní týmy si je upravují hlavně zvýšením výkonu nebo přestavbou s výměnou motoru za silnější agregát. (zdroj: Požáry.cz)

Vystřihovánka hasičské stříkačky PPS 12 R •  Marika Tesařová (slepení Frantixšek Sochor)

Přípravné práce

1. Na stavbu modelu budete potřebovat nůžky, pravítko, nožík (odlamovaní nůž) na nařezávání hran a disperzní lepidlo.

2. Místa ohybu papíru označená černými trojúhelníčky budete nařezávat z líce tisku. Ohyby označené bílými trojúhelníčky budete nařezávat z rubu tisku (počátek a konec čáry si přenesete propíchnutím).

3. Díly 30 a 31 podlepíte kancelářským papírem. Z drátku o průměru 1 mm s izolací zpracujete oj 4. Z jednoho okraje odstraníte izolaci. Barva a tvar je uveden ve vystřihovánce. Z drátku o průměru 3 mm vytvoříte výtlačné potrubí 37. Ze špejle o průměru 1,5 mm vytvoříte osu 13.

4. Žlutě podložené díly jsou základní, modře podložené jsou rozšiřující. Model umožňuje zobrazit otevřené dveře přívěsu, případně s vysunutou stříkačkou.

Návod na slepení vystřihovánky

ZÁKLADNÍ VARIANTA

1. Z dílu 1 slepíte skříň vozíku. Na boky nalepíte kola s blatníky 2 a 3. Doplníte oj 4. Na modelu můžete zobrazit otevřené přední dveře 5 a zadní dveře 6.

2. Vlastní stříkačku zpracujete z dílu 8, kterou nalepíte na držák 7. Celek přilepíte na rub zadních dveří 17. Dveře 17 pak nalepíte na skříň vozíku 1. Pokud budete chtít znázornit otevřené dveře, ale zároveň nebudete lepit držák a stříkačku necháte volně mimo vozík, pak využijete dveře 6.

Návod na slepení vystřihovánky motorové hasičské stříkačky PPS 12 R •  František Sochor

ROZŠÍŘENÁ VARIANTA

1. Na zpracovanou skříň vozíku 1 zespodu přilepíte držák nápravy 12 a dále oj 4. Kola zpracujete z běhounů 9 (2×). Na běhouny nalepíte boky 10 (2×) a 11 (2×). Do držáku 12 vsunete a vycentrujete osu 13. Na konce osy nasunete a přilepíte zpracovaná kola.

2. Z dílů 14 a 15 zpracujete blatníky. Nejprve přilepíte rubové strany, pak díly čistě vystřihnete. Boky k čelům nalepíte natupo, tj. bez chlopní na čela. Zpracované blatníky přilepíte na skříň 1. Na střechu osadíte zábradlí 16. Zpracované rezervní kolo z dílů 35 a 36 osadíte na podlahu skříně 1. 3. Základ stříkačky zpracujete z držáku 18. Nejprve přilepíte ruby boků a spodní části. Pak díl čistě vystřihnete. Blok motoru 19 doplníte olejovou vanou 20, chladičem 21 a nádrží 38. Celek nalepíte na držák 18. Přilepíte zpracované čerpadlo 22, 23, 24 se sáním 25, 26. Doplníte mezikus 27. Doplníte čistič vzduchu 28, 29 a sání 30, 31. Pomocí držáku 32 nalepíte čistič na blok motoru 19. Doplníte palivovou nádrž 33 a ovládací pult 34. Doplníte výtlačné potrubí 37 s koncovkami 38 (2×). Hotovou stříkačku přilepíte na držák 7 a ten následně z rubu k zadním dveřím 17. Dveře 17 pak nalepíte na skříň vozíku 1.

SÉRIE: HASIČSKÁ TECHNIKA

AUTOR: František Sochor

MĚŘÍTKO: 1 : 43

SNADNÉ

Španělsdká letadlová loď Icario •  Josef Kropáček

Muzeum vystřihovánek

Letadlová loď Icario

Model letadlové lodi vydalo v edici Azucera španělské nakladatelství Roma (1939–1989) v 50. letech minulého století. Až do roku 1967 Španělsko nemělo žádnou letadlovou loď a právě v tomto roce si ji zapůjčilo na deset let od USA.

Modernizovanou loď původně ze druhé světové války pojmenovalo Dédalo (Daidalos), stejně jako se jmenovala její hydroplánová předchůdkyně z 20. let. Možná proto byla i vystřihovánka pojmenována po starořeckém bájném hrdinovi – Icario. Kromě vydavatelství Roma vystřihovánku letadlové lodi uveřejnilo ve stejné době i jiné barcelonské vydavatelství TBO.

Roma bylo jedním z nejplodnějších španělských nakladatelství v publikování vystřihovánek s pestrou tematikou, která sahá od papírových vojáčků, oblékacích panenek, betlémů až po modely domů, hradů, automobilů, vlaků, letadel atd. Na obrázku ukázka mototříkolky. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Vystřihovánka mototříkolky od španělského vydavatelství Azureca •  Josef Kropáček

Návod na slepení vystřihovánky

Práce na modelu začněte jako vždy prostudováním jednotlivých dílů. Narýhujte všechny ohybové hrany. Díl paluby podlepte šedým či černým papírem. Pokračujte vystřižením případně vyřezáním dílů. Slepené boky lodě vytvarujte podle obrázku ve vystřihovánce označeném forma del casco (tvar trupu) a přilepte na ně palubu.

Nejsložitější částí stavby je slepení nástavby s velitelským můstkem, protože konstruktér modelu se zde dopustil chyby. Horní díl můstku má místa ohybu špatně nakreslená. Vyzkoušejte si předem, jak se má ohýbat, a zjistěte, kde je potřeba tento díl přestřihnout a při lepení posunout na správné místo.

Zkompletujte a nalepte hlavně děl, komín a radiostožár s vlajkou. Pro lepší vzhled doporučujeme již v průběhu stavby ohybové a střihové hrany retušovat příslušným odstínem barvy.

VYDAVATELSTVÍ: Roma

ROK VYDÁNÍ: 50. léta 20. stol.

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 25 x 17 cm

SÉRIE: ZÁBAVA

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

SNADNÉ

Koupit časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 7/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 7/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 6/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 6/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 5/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 5/2022