Vystřihovánky v ABC č. 8/2020

Vystřihovánky v ABC č. 8/2020
Sdílej
 
V novém čísle časopisu ABC vychází papírový model vesmírného kombajnu Harvester H-710PE z nové série Coral Explorer. K tomu jsme přidali vystřihovánku historiického čínského pavilónu z 18. století ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdete návody na slepení a návodné kresby.

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Harvester H-710PE

Nová sada Coral Explorer

Jsme průzkumníci a těžaři. V systému Opal, v soustavě OP7B-Conor, jsme zjistili, že na jedné oběžnici, konkrétně měsíci Conor Neo 5, se vyskytuje obrovské množství oparu dirizia O-DRZ32 ve střední vydatnosti. Dirizium je energetický nosič, který se v podobě oparu dirizia 32 váže v hornině a po extrakci se uvolňuje jako energokapsle. Představte si rostlinu z kouře prorůstající kamenem a produkující semínka s vysokou energií.

Díky velké hustotě se stává dokonalým zdrojem energie jak pro stroje, tak pro průmysl obecně. Těžba probíhá rozbíjením horniny a panelovou extrakcí pomocí povrchového kombajnu – harvesteru, který si můžete z nové sady slepit jako první.

Vesmírný kombajn Harvester H-710PE ze série Coral Explorer •  Jan Rükr

Povrchový kombajn

Neodmyslitelnou součástí každé expedice je alespoň jeden harvester. Naše výprava operuje stroji Mark 07. Původně byly označeny jako H-710PE (Harvester – řada 710 Panelová Extrakce), jméno Mark dostaly speciálně pro naši expedici. Kombajn má kabinu – malé operační centrum a zázemí pro posádku o třech lidech. Tato část je na stroji označena červenou barvou a písmenem H (jako Human nebo Habitat) a představuje tlakované prostory oddělené od okolního prostředí.

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Za kabinou se nachází plošina pro kontejner, pod kterou je samotný pohon harvesteru, filtrace a extrakční zařízení. Za plošinou je kompresní a dezinfekční jednotka, která se připojuje až poté, co na harvester dosedne prázdný kontejner. Stroj je vybaven deskovými pásy se širokým profilem. Čelní část je osazena panelovými extraktory pro odloučení oparu dirizia od horniny. Za harvesterem proto vzniká pás povrchu pokrytý pískem z rozdrcených hornin, který je možno dále zpracovat.

Návod na slepení papírového modelu vesmírného kombajnu Harvester H-710PE ze série Coral Explorer •  Jan Rükr

Přípravné práce

Čárkovaná čára značí ohyb rubu vystřihovánek k sobě, čerchovaná čára značí ohyb rubu vystřihovánek od sebe. Díly 7 a 8 můžete podlepit čtvrtkou.

Návod na slepení

1. Slepte levý hnací pás z boku 1, z deskového pásu 3 a ze zadní strany pásu 2. Na levý pás nalepte krycí bok 7, tento díl můžete podlepit čtvrtkou. 

2. Slepte pravý hnací pás z boku 4, z deskového pásu 6 a ze zadní strany pásu 5. Na pravý pás nalepte krycí bok 8, tento díl můžete podlepit čtvrtkou. Oba celky nalepte na kontejnerovou plošinu 9 opatřenou z rubové strany magnetem, viz modrá plocha v návodné kresbě (dále NK).

3. Na přední část plošiny 9  nalepte kabinu složenou z dílů 10, 11, 12 spolu se sacím potrubím 13. Na spodní část plošiny nalepte vedení trubek 14.

4. Čelo plošiny 9 osaďte maskou harvesteru složenou z pláště 15, pravého boku 17, překladu 16 a levého boku 18. Na pravou stranu masky přilepte panelový extraktor 23 spolu s vedením 24. Na levou stranu masky přilepte panelový extraktor 25 spolu s vedením 26. 

5. Slepte filtraci z dílů 19, 21 a 20. Díl 20 je opatřen z rubové strany magnetem, viz modrá plocha v NK. Filtraci k harvesteru nalepte pomocí pantu 22.

SÉRIE: Sci-fi

AUTOR: Jan Rükr

NÁROČNOST: 2

Vystřihovánka čínského pavilonu ze série Muzeum vystřihovánek •  Josef Kropáček

Čínský pavilon

Muzeum vystřihovánek: Zahraniční modely

Španělská vystřihovánka čínského pavilonu vyšla na přelomu 40. a 50. let minulého století ve vydavatelství ROMA. V roce 1930 ho v Barceloně založil grafik Pedro Manen pod názvem Grafica Manen. V roce 1939 bylo přejmenované na Editorial ROMA. Patřilo mezi nejplodnější španělské výrobce vystřihovánek papírových vojáčků, sportovců, oblékacích panenek, Betlémů a diorámat. V nakladatelství vznikly řady modelů domů, hradů, vlaků, automobilů, lodí a letadel apod. Vystřihovánky se v různých formátech prodávaly volně nebo vázané do sešitků.

Papírová historie: Půlstoletý Mercedes Simplex

Papírová historie: Půlstoletý Mercedes Simplex

Model Čínského pavilonu vyšel v edici Rosita, ale souběžně existovaly i jiné edice, např. Azucena či Liliput. ROMA kromě vystřihovánek vydávala také školní učebnice, dětské knihy, omalovánky a komiksy. Své působení vydavatelství ukončilo v roce 1989. Předlohou modelu byl čínský altánek stojící v Evropě, možná v Barceloně. V době romantismu (konec 18. stol. – 1. pol. 19. stol.) byla Asie "in". Podobné objekty se stavěly v zámeckých zahradách a parcích. V Čechách se můžeme s čínským pavilonem setkat například v zámeckém parku ve Vlašimi. (Josef Kropáček a www.papirovaarcheologie.cz)

Zahraniční papírové modely Muzea vystřihovánek •  papirovaarcheologie.cz

Návod na slepení

1. Díly nejsou číslované. Čísly jsou na vystřihovánce označeny chlopně a místa, kam se mají chlopně přilepit.

2. Stavbu začněte narýhováním hran pro snadné a přesné ohýbání. Červeným papírem podlepte díl brány a oba díly zábradlí mostu. Jednotlivé díly vystřihněte. Před lepením střihové i ohybové hrany zaretušujte odpovídajícím odstínem vodové barvy.

3. U tvarování střechy nespěchejte. Opatrně prohněte do oblouku všech šest polí tak, aby přesně dosedla na obvodové stěny pavilonu. Každý oblouk tvarujte zvlášť a obdobně doporučujeme postupovat i při lepení střechy na stěny.

4. Mostek sestavíme z dílů zábradlí a chodníku. Pozor, na straně, která se přilepí na stěnu pavilonu je chodníček nalepen výš. Doplníme bránu a celý můstek pak nalepíme na vyznačená místa k pavilonu. Stavbu završíme přilepením ozdoby na vrchol střechy.

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Neznámý

NÁROČNOST: 1

VYDAVATELSTVÍ: Roma

ROK VYDÁNÍ: 1950

FORMÁT: 12,5 x 18 cm

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

E-sport, DOTA 2 a zavirovaní kaloni v novém ábíčku

E-sport, DOTA 2 a zavirovaní kaloni v novém ábíčku

Vystřihovánky v ABC č. 7/2020

Vystřihovánky v ABC č. 7/2020

Vystřihovánky v ABC č. 6/2020

Vystřihovánky v ABC č. 6/2020