Vystřihovánky v ABC č. 1/2020

Vystřihovánky v ABC č. 1/2020
Sdílej
 
V prvním letošním ábíčku vychází vystřihovánka pitstopu pro slanovodní autíčka (nebo obyčejné angličáky) a papírový model harvesteru ze série Zemědělská technika. Tady najdete návody na slepení a návodné kresby.

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Pitstop pro slanovodní autíčka

Shell nabízí modely poháněné slanou vodou

Princip pohonu autíček je založen na chemické reakci. Samotná slaná voda energii nevyrábí, ale slanovodní baterie obsahuje kovovou destičku, v níž je uložena energie. Jakmile dojde ke kontaktu destičky se slanou vodou, elektrony se dají do pohybu, vzniká elektřina a model může vyjet. Postavte si k autíčkům pitstop – servisní zastávku, ve které mohou technici provést třeba nezbytnou výměnu kol. Na podstavce do pitstopu ale si můžete postavit také jakéhokoli angličáka.

Návodná kresba vystřihovánky pitstopu pro slanovodní autíčka •  Pavel Havránek

Návod na slepení

1. Stavbu zahájíme zpracováním stěn a podlahy, tvoří je díly 1, 2. K dílu 2 přilepíme police regálu 5 (2×) a z rubové strany umístíme do vyříznutého otvoru dveře 3. K dílu 1 připevníme na označené místo monitory 4. Následně celky zkompletujeme.

2. Pokračujeme jednotlivými prvky zařízení. Náhradní kola sestavíme z dílů 6, 7, 8 (všechny 4×); barely z dílů 9, 10, 11 (všechny 2×). Dva držáky rezervních kol vytvoříme zpracováním dílů 12, 13 (všechny 4×).

3. Zpracujeme tři části zvedacích klínů 14 (12×) a doplníme je ložnou plochou 15 (4×). Dále postupujeme zpracováním dílů servisních boxů 16 (2×), které můžeme doplnit o kolečka 17 (8×). Sestavíme bedny s nářadím 18, 19 a stolek 20, na který umístíme notebook 21.

4. Slepíme skládací židle 22 (3×). Nakonec vystřihneme nástěnku 23, kterou můžeme podlepit slabším kartonem. Vybavení rozmístěte podle vlastního uvážení. Servis autíček na slanou vodu muže začít!

Pitstop

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Pavel Havránek

MĚŘÍTKO: 1 : 43

NÁROČNOST: 1

Papírový model harvesteru ze série vystřihovánek Zemědělská technika •  Pavel Dobrovský (slepení Kosťa Chadziantonidis)

Zemědělská technika

Harvester

Lesní stroje

Jedná se o velmi zajímavé mechanizmy, o kterých se bohužel moc neví, protože se s nimi běžně nesetkáváme. Slouží k těžbě a svážení dřeva, kultivaci terénu, údržbě cest a některé speciály mohou fungovat také jako hasicí stroje. Nejrozšířenějším lesním strojem je harvester. Má dvě části, motorovou a pracovní. Obě části jsou spojené mechanickým kloubem, který umožňuje pohyb v náročné krajině. Motorová část je z podvozku a z motoru samotného. Pracovní část se skládá z podvozku, kabiny operátora a ramene jeřábu s těžební hlavicí. Těžební hlavice strom uřízne, zbaví ho větví a nařeže holý kmen na určitou délku. Harvestery mohou být vybaveny buď koly, nebo pásy, podle náročnosti terénu.

Přípravné práce

Všechny části předem narýhněte. Hrany označené červenou šipkou ohýbejte směrem k sobě.

Návod na slepení

1. Nejdříve slepte podvozek pro motor 1. Pak slepte motor 2 a nalepte ho shora na díl 1. Slepte díly 3 (2×) a nechte zatížené proschnout. Nalepte je zespodu a seshora na díl 1. Celek odložte stranou.

2. Zkompletujte podvozek pro kabinu 4. Slepte nosnou část 5 pod kabinu a nalepte ji na díl 4. Slepte kabinu 6 a nalepte ji shora na díl 5.

Návod na slepení papírového modelu harvesteru ze série vystřihovánek Zemědělská technika •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

3. Na pracovním rameni 7 nejdříve k sobě ohněte čtyři malé plošky označené červenou šipkou, pak slepte obě poloviny ramene k sobě a díl ohnutými ploškami nalepte na podvozek 4. Těžební hlavici vytvořte ze tří dílů 8, 9 a 10. Pod zátěží nechte proschnout slepený horní díl 8 a spodní díl 9. Zpracujte díl 10. Proschlé díly 8 a 9 nalepte na díl 10. Hlavici nalepte zespodu na rameno 7. Celek z podvozku 4, kabiny a ramene vsuňte mezi díly 3 a přilepte k dílu 1.

4. Slepte čtyři vnější a vnitřní kola 11, 12. Přední kola umístěte na vyznačená místa na dílu 4. Stejně postupujte u dvou zadních kol 13, 14. Na výfuku 15 k sobě nejdříve ohněte malé kulaté plošky, pak výfuk v polovině a bez plošek slepte. Díl 15 nalepte na vyznačenou část na motoru 2.

Harvester

SÉRIE: Zemědělská technika

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1 : 72

NÁROČNOST: 1

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2019