Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 23/2019
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 23/2019 vychází papírový model historického tančíku T-27 a další přírůstek do Muzea vystřihovánek, kterým je zahraniční model nákladní cisterny na benzin. Tady najdete návod na slepení včetně návodných kreseb.

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami  >

Veterány

Tančík T-27

Tančík T-27 byl sovětskou upravenou verzí britského tančíku Carden-Loyd Mk.VI. Vyráběl se v letech 1931–1933, vzniklo 2,5 tisíce kusů. Tančík vážil 2,7 tun, dosahoval rychlosti 42 km/hod. a osádku tvořili dva muži. Vzhledem k pancéřování, nezadržující ani střely z kulometu, se tančíky příliš neosvědčily. Později se využívaly k pomocným službám nebo jako tahače lehkých děl. (napsal Tomáš Hřebík)

Tančík T-27 se moc neosvědčil •  Wikipedia

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Červené úhlopříčky značí vystřižení plochy. Budete potřebovat karton o síle 0,5 mm na podlepení dílů 18a, 18b, 19a a 19b.

2. Značení je dvojího typu: Modře podbarvená čísla odkazují na samotný model, žlutě podbarvená čísla patří dílům, které nemusíte použít, pokud si na ně ještě netroufáte.

Návod na slepení

1. Stavbu začněte korbou tanku. Slepíte ji z vany 1, kterou doplníte čelem 2 a střechou 3. Spodní část je otevřená, takže je vnitřek celku zespoda snadno přístupný, bude se uzavírat až na konci stavby. Na střechu tanku přilepte zpracovaný díl 4. Na boky umístěte sestavené díly 5 a 6.

2. Dále přilepte plastické detaily – na záď dveře 7, na střechu díl 8, pod boční díly 5 a 6 výztuhy 9a a 9b, na čelo 2 víko 10 a díl 13. Na čelo také připojte kryt 11, který můžete doplnit dílem 12. Z detailů zbývá už jen díl 14.

Návod na slepení vystřihovánky historického tančíku T-27 •  Tomáš Hřebík

3. Pokračujte pásy. Díl 16 doplňte z rubu dílem 16a, stejně tak díl 17 dílem 17a. Na celky přilepte blatníky 15 (2×), návodná kresba vám napoví. Levý blok pásů slepíte z podlepených bočnic 18a a 18b, které oblepíte běhounem pásu 20. Pravou stranu vytvoříte obdobně z bočnic 19a, 19b a pásu 20. Až po připojení těchto celků k modelu doporučujeme uzavřít dno vany dílem 21.

4. Zbývá zpracovat a přilepit kryt kulometu 22 a samotný kulomet 23, oboje na čelo tančíku. Na spodní část dílu 5 přilepte výfuk 24 a posledním dílem je tažná tyč 25. Zkušenější modeláři ještě mohou zpracovat a nalepit světla 26 (2×) a 27.

Tančík T-27

SÉRIE: Veterány

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 35

NÁROČNOST: 3

Historický model nákladní cisterny na benzin z Muzea vystřihovánek •  Josef Kropáček

Muzeum vystřihovánek: Zahraniční modely

Nákladní cisterna na benzin

V roce 1910 založil Juan Bruguera Teixidó ve španělské Barceloně nové nakladatelství El Gato Negro (Černá kočka), zabývající se vydáváním populární literatury, komiksů a později i vystřihovánek. K přejmenování na Editorial Bruguera došlo v roce 1939. Náš model cisterny pochází z edice Recortables (vystřihovánky) Bruguera a byl vydaný přesně před šedesáti lety. Pestrou nabídku tvořily jednoduché vystřihovánky pro chlapce i děvčata. Auta, lodě, letadla, domy, figurky vojáčků a nekonečné řady oblékacích panenek. Tyto papírové hračky se prodávaly v pouličních stáncích a obchodech s psacími potřebami. Pod rodinným názvem Bruguera působilo nakladatelství do roku 1986. (Josef Kropáček a www.papirovaarcheologie.cz)

Návod na slepení

1. Sestavení modelu začnete narýhováním všech ohybových čar. Jednotlivé díly vystřihnete. Střihové a ohybové hrany dílů doporučujeme retušovat již v průběhu stavby ještě před jejich slepením. Díly nejsou číslované, ale všechny chlopně a místa, kam patří přilepit, jsou označeny písmeny.

2. Zkompletujete kabinu s oběma blatníky, žlutým dílem spodní části a nárazníkem. Obvodový díl pláště nádrže je příliš dlouhý, proto jej zkrátíte o 0,3 cm a slepíte. Oválná čela budete lepit postupně od horní části nádrže, kde si najdete pomyslný střed. Cisternu osadíte na korbu.

3. Všech osm kol podlepíte kartonem, pečlivě vystříháte a slepíte k sobě. Uprostřed kol vytvoříte otvor pro osu. Ze špejle vytvoříte dvě osy, každou o délce 4,5 cm.

Nákladní cisterna na benzin

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

NÁROČNOST: 1

VYDAVATELSTVÍ: Bruguera

ROK VYDÁNÍ: 1959

AUTOR: J. Pla

FORMÁT: 21 x 29,5 cm

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami  >

Vystřihovánky v ABC č. 22/2019

Vystřihovánky v ABC č. 22/2019

Německý stíhač tanků Jagdtiger: Největší z největších

Německý stíhač tanků Jagdtiger: Největší z největších

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 21/2019

Nové číslo časopisu ABC je plné překvapení!

Nové číslo časopisu ABC je plné překvapení!