Vystřihovánky v ABC č. 2/2020

Vystřihovánky v ABC č. 2/2020
Sdílej
 
V ABC č. 2/2020 vychází vystřihovánka policisty se psem a historický papírový model plachetničky Meiner ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdete návody na slepení.

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Policista se psem

Přípravné práce

1. Před stavbou se rozhodněte, jestli si figurku postavíte plně pohyblivou, anebo napevno v libovolné pozici. Stavba napevno je jednodušší a model obsahuje pouze několik drobných složitějších detailů. Kloubový model bude vyžadovat více trpělivosti a pečlivosti. Postupujte podle návodu!

2. Ke stavbě budeme potřebovat ostré nůžky, lepidlo, pravítko, nožík na rýhování hran, vodové barvy pro retušování a kulatá párátka pro spoje.

3. Místa, která se musí zakapat lepidlem a nechat zaschnout, jsou v návodné kresbě (dále jen NK) označena piktogramem v červeném kroužku. Po slepení modelu hrany zaretušujeme vodovkami. Přečnívající spoje můžeme obrousit pilníčkem.

Návod na slepení

ZÁKLADNÍ FIGURKA

TĚLO A HLAVA

1. Model zahájíme sestavením těla 1, do něhož si připravíme otvory pro spoje. Ke spodní části připojíme pas 2. Celek zatím odložíme a připravíme si rozkrok 3 s otvory. Zatím ho ale k tělu nepřilepujeme, to uděláme, až budeme mít i nohy. Na horní část přilepíme ramena 4 s vystřiženým otvorem.

2. Slepíme krk 5 a část hlavy 6. Do tváře 7 vystřihneme trojúhelníkový otvor a do něj vložíme vytvarovaný nos 8. Pozor, tento díl je velmi drobný! Poté celek přilepíme ke zbytku hlavy obličejem vpřed. Nyní vytvarujeme baret 9 a nasadíme ho figurce na hlavu.

Vystřihovánka policisty se psem •  Roland Havran

NOHY

1. Sestavíme stehenní část 10 (2×) s připravenými otvory a spodní část nohy 11 (2×) s chodidlem 12 (2×). Obě části spojíme v koleni
kouskem párátka, zvenku spoj zakápneme lepidlem a necháme proschnout. Během schnutí kontrolujte, jestli lepidlo nezateklo dovnitř a jestli je kloub pohyblivý.

2. Nyní můžete provléknout spoj kyčelního kloubu skrze nohy i díl 3. Z pravé strany, kde bude pouzdro na pistoli, párátko pouze zakápněte. Na druhé straně jej zajistěte kolečkem 14, které také zakápněte. Během schnutí kontrolujte, aby se nohy daly ohýbat. Celek poté spojte s trupem.

RUCE

1. Stavbu zahájíme sestavením ramene 13 (2×) s otvory. Nasadíme ho na ramenní spoj, který vede skrz trup a zajistíme kolečkem 14 (2×). Pozor – kolečko nepřilepujeme ale zakápneme ho lepidlem zvenku kolem spoje. Kolečko bude držet napevno, ale díl pod ním se bude moci volně točit. Tento postup použijeme na ruce později ještě dvakrát!

2. Pokračujeme částí paže 15 (2×). Vlepíme do ní spoj tak, aby přibližně polovina rovně vyčnívala, a zakapeme vrstvou lepidla. Tuto část odložíme, aby zaschla. Pokračujeme loketním spojem 16 (2×). Nejdříve ho nasadíme na zaschlý spoj z dílu 15 a opět zajistíme kolečkem 14 (2×)zakápnutím zvenku a necháme zaschnout. Teprve poté díl zkompletujeme a uzavřeme!

3. Další částí je předloktí 17, ruka 18 a jistící kolečko 14 (vše 2×). Nejdříve sestavíme ruku 18 a vložíme do ní spoj. Zakapeme jej lepidlem a necháme zaschnout. Poté celek provlékneme předloktím, zajistíme nahoře u lokte kolečkem 14 zakápnutím a necháme znovu zaschnout. Teprve poté jej spojíme v lokti se zbytkem paže. Opět zakápneme a necháme uschnout. Celek spojíme s ramenem a opět zakápneme a necháme uschnout. Pokud jste postupovali opravdu pomalu a pečlivě, výsledkem by měla být ruka plně pohyblivá do všech směrů.

Návod na slepení vystřihovánky policisty se psem •  Roland Havran

VÝSTROJ A VÝZBROJ

1. Je na vás, kolik výstroje a výzbroje policista ponese. Slepte pouzdro na pistoli 1 a samotnou pistoli 2. Buďte pečliví, aby se zbraň dala do pouzdra zasunout i vyndat. Dále slepte sumky 3, užitkové pouzdro 4 a vysílačku 5, do níž nahoře vsuňte krátký kousek párátka obarvený načerno jako anténu.

2. Pokračujte pouzdrem na pouta 6 a dalšími užitkovými sumkami 7, 8. Teleskopický obušek 9 naviňte na párátko, aby vznikl váleček. Zkraťte ho na příslušnou délku a zabarvěte konce načerno. Dále slepte lékárničku 10 a nejmenší součástku – mikrofon vysílačky 11.

PES

1. Slepte tělo psa 1. Postupně si připravte všechny nohy – přední 2, 3 a zadní 4, 5. Každá noha má jiný tvar. Lepte pečlivě a poté je správně umístěte na tělo.

2. Velice pečlivě vytvarujte hlavu 6. Na tomto dílu závisí celkový vzhled psa, postupujte pomalu a promyšleně. Stejně pečlivě vytvarujte uši 7 (2×) a nalepte je na hlavu, přibližně k vyznačeným linkám.  Opatrně slepte spodní čelist psa 8 a přilepte na ni jazyk 9. Jazyk zkraťte dle vlastního uvážení. Spodní čelist přilepte k tělu. Celek hlavy připojte k tělu a obě části natvarujte podle toho jak chcete, aby měl pes otevřenou tlamu. Ocas 10 přehněte a přilepte na vyznačené místo, ohněte ho.

SÉRIE: Postavy

AUTOR: Roland Havran

NÁROČNOST: 3

Historický papírový model plachetničky Meiner ze série Muzeum vystřihovánek •  Josef Kropáček

Muzeum vystřihovánek

Plachetnička Meiner

Zahraniční modely

Prostřednictvím téměř 90 let staré propagační vystřihovánky plachetničky se setkáváme s kdysi jedním z největších výrobců čokolád, francouzskou rodinnou firmou Menier. Byla založena již v roce 1816 a původně se zabývala výrobou a prodejem léků. Čokoládový prášek byl tehdy v běžné nabídce lékáren. Od roku 1864 se Menier orientoval už jen na potravinářský průmysl. Holčička na typické dřevěné bedně, ve kterých se čokoládové výrobky expedovaly, se jmenuje Yvone a byla dcerou jednoho z vnuků zakladatele firmy. Poprvé se dívka objevila na plakátech (viz obrázky) už v roce 1893. Nápis na zeď píše odlomeným kouskem čokolády. Podobu z vystřihovánky ve stylu art deco získala v roce 1929. Firma Menier zanikla v průběhu 60. let minulého století.

Budete potřebovat dva válečky dlouhé 3,3 cm o průměru 2,3–2,5 cm. V návodu na vystřihovánce je doporučena svíčka. Pro náš zkušební model jsme použili korkovou zátku. Připravte si dále čtyři špendlíky, které zkrátíte na polovinu, a na uvázání plachty nit dlouhou 10 cm.

Návod na slepení

1. Začněte narýhováním ohybových hran. Oba díly sedící dívky k sobě pečlivě slepte a po zaschnutí vystřihněte. Plachtu podlepte bílým papírem tak, aby stěžeň zůstal nepodlepený a mohl se snadno vytvarovat.

2. Oba boky dílu bedny podlepte zevnitř 2 cm širokým proužkem silnějšího papíru, čímž zpevníte konstrukci. Ještě před slepením bedny prorazte v označených místech otvory pro zasunutí špendlíků. Před osazením válečků najděte jejich středy v ose a špendlíkem v nich udělejte otvory. Válečky zkompletujte s bednou.

3. Přilepte plachtu a figurku dívky. Zbývá připevnit malý dílek pro upevnění nitě vedoucí od plachty. Retušování hran pro lepší vzhled modelu doporučujeme již v průběhu stavby.

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček (Papírová archeologie)

NÁROČNOST: 1

VYDAVATELSTVÍ: Chocolat Menier

ROK VYDÁNÍ: 1931

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 15,7 x 24,7 cm

Kup si ABC s těmito vystřihovánkami >

Vystřihovánky v ABC č. 1/2020

Vystřihovánky v ABC č. 1/2020

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 25/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 24/2019