Vystřihovánka ke stažení: Československý tank

Vystřihovánka ke stažení: Československý tank
Sdílej
 
Stáhněte si zdarma, vytiskněte, vystřihněte a slepte historický papírový model československého tanku. Vyšel ve 30. a 40. letech 20. století u stejného pražského vydavatelství jako vystřihovánka československých vojáků publikovaná v časopisu ABC č. 9/2020. Na webu postupně zveřejňujeme papírové modely ve formátu PDF dříve vydané v minulých číslech ábíčka.

Československý tank

Muzeum vystřihovánek

Zajímá vás, co bylo před vystřihovánkami z ABC? Vrátíme se o více než 70 let zpět prostřednictvím starých vystřihovánek. Dnes si představíme vydavatele, pro kterého se ve 30. a 40. letech 20. století vžil název Brouk. Šlo o pražské vydavatelství Josefa Chrousta. Obchodní značku tvořil obrázek chrousta ve čtverci. Z jeho produkce známe vystřihovací archy s betlémy, archy vojáků a kulisy pro rodinné loutkové divadlo. Dochovaly se i figurky lovců na lovu exotických zvířat, oblékací panenky, modely staveb a techniky.

Vystřihovánka československých vojáků v roce 1938 v ABC č. 9/2020 •  Josef Kropáček

Jednotlivé archy měly různé velikosti. Vzácně se dochovaly komplety betlémů vydaných jako soubor v deskách nebo sešitové vydání oblékacích panenek. Vzhledem k množství produkce byly jednotlivé archy číslovány podle typu vystřihovánky římskou číslicí doplněné arabskou. Kromě číslování archy nesly i nápis Made in Czechoslovakia, vzácněji Československý výrobek. Papírový model tanku se hodí k vystřihovánce československých vojáků publikované v časopisu ABC č. 9/2020.

Návod na slepení

Vystřihovánky od „Brouka“ neměly žádné návodné texty ani kresby. Pro slepení musel postačit jen malý obrázek, stejně jako tomu je i u současných jednodušších vystřihovánek. Buďte trpěliví a pečlivě si jednotlivé díly prostudujte. Narýhujte hrany pro snadnější ohýbání, vystříhejte nebo vyřežte všechny díly a naohýbejte je. Pak postupně vše slepte a model postavte na podložku z barevného papíru. Na vlajku můžete použít špendlík.

VYDAVATELSTVÍ: Josef Chroust - "Brouk" - Praha

ROK VYDÁNÍ: 30. léta 20. století

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 15 x 17 cm

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam

Vystřihovánka ke stažení: Továrna

Vystřihovánka ke stažení: Továrna