Betlém

Betlém
Sdílej
 
Betlémy (nebo jesličky) jsou symbolickým připomenutím narození Ježíše Krista, který prý přišel na svět v jednom chlévě města Betlém. Lepení Betlémů se prakticky stalo každoroční tradicí.

 

Betlémy (nebo jesličky) jsou symbolickým připomenutím narození Ježíše Krista, který prý přišel na svět v jednom chlévě města Betlém. Sošky Panny Marie, Sv. Josefa a malého Ježíška zahřívaného volkem a oslíkem nechybí ve vánočních domácnostech Evropanů už řadu století. Ve velkých betlémech je figur mnohem více: andělé, pasáčci, tři králové, prostí lidé spěchající s dary pro novorozeného božího syna. Těmto figurkám se – trochu legračně – říkalo „daráci“.

Betlémy jsou z nejrůznějších materiálů a mají různý, často nečekaný, vzhled. Lidoví umělci si většinou ani nedokázali představit, jak to ve vzdálené Palestině, kde město Betlém skutečně existuje, vypadalo. Proto skoro vždy tvořili betlém podle svého okolí a figurky, kterými ho zalidnili, se podobaly jejich sousedům a současníkům. Později, během posledních sto let, se někteří snažili, aby jejich betlém vypadal „opravdověji“. Na počátku 20. století dokonce vycházely knížky, které výrobcům betlémů popisovaly, jak to ve Svaté zemi ve skutečnosti vypadá.

 

Chcete doma betlém? Není žádný problém! •  Michal Dudáš, Honza Mudra

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Obě strany vystřihovánky podlepte čtvrtkou a nechte dobře proschnout. Místa ohybu narýhujte tupým nožem. Ohyb ze strany tisku je značen přerušovanou čarou (---), ohyb z rubu tisku čerchovanou čarou (-.-.). Výřezy jsou značeny červenými úhlopříčkami.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte a vytvarujte díly 1 a 2. Nezapomeňte na prostřihy a prořezy vyznačené bílými linkami. Díly zkompletujte. Budete-li chtít betlém opětovně rozložit, boční chlopně dílu 1 k dílu 2 nelepte a ponechte je pouze prostrčené.

2. Figurky 3, 5, 7 a 9 přilepte k dílům terénu 4, 6, 8 a 10. Po zaschnutí je pak přilepte na vyznačená místa. Na závěr umístěte do betlému figury dílu 11.

 

Sovice sněžní: Model severského ptáka

Sovice sněžní: Model severského ptáka

Osidlení Marsu: Dokončení projektu!!!

Osidlení Marsu: Dokončení projektu!!!

Klíčová slova:
vystrihovanka, betlem, 3D model