Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado

Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado
Sdílej
 
Co bylo před vystřihovánkami z ABC? To odhaluje ábíčkovské Muzeum vystřihovánek. Papírový model Cirkusu Konrado poprvé vyšel někdy v období 30. a 40. let 20. století. My vám ho nabízíme zdarma ke stažení ve formátu PDF stejně jako další vystřihovánky, které postupně uveřejňujeme na webu.

Cirkus Konrado

Muzeum vystřihovánek

Vystřihovánka Cirkusu Konrado je od vydavatelství FGSS. Celý název vydavatelství je neznámý. Zřejmě jde o začáteční písmena jména vydavatele a místa, ze kterého pochází. Jedná se o německého vydavatele působícího ve východních Čechách na území Sudet ve 30. a 40. letech 20. století. Kódové značení archů (písmenná řada doplněna čísly) vypovídá o množství vydaných vystřihovacích archů. Zatím jsou z tohoto vydavatelství známé jen archy s modely architektury. Některé modely mají svou reálnou předlohu – např. Staroměstská mostecká věž nebo hodinová věž v Grazzu. Ostatní jsou vymyšlené. Mnohdy byly archy doplněny názvem modelu v německém a českém jazyce, případně anglickém a francouzském. Cena takovéto malé vystřihovánky byla 20-30 haléřů. Kilo brambor tehdy stálo 50 haléřů.

Návod na slepení

Původní vystřihovánka neobsahuje žádný text ani návodnou kresbu. Jen malý obrázek. Pravidla pro stavbu papírových modelů platila stejná jako dnes. Je nutné si důkladně prostudovat kresbu vystřihovánky a nikam nespěchat. Stačí narýhovat hrany, vystříhat jednotlivé díly, naohýbat je a pečlivě postupně slepit.Z barevných papírů si můžete vyrobit podložku, na kterou vše přilepíte.

VYDAVATELSTVÍ: FGSS

ROK VYDÁNÍ: 30. léta 20. století

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 15 x 17,5 cm

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam

Vystřihovánka ke stažení: Továrna

Vystřihovánka ke stažení: Továrna

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánka ke stažení: Letiště