Vystřihovánka ke stažení: Letadlo

Vystřihovánka ke stažení: Letadlo
Sdílej
 
Zajímá vás, co bylo před vystřihovánkami z ABC? Vrátíme se o více než 70 let zpět prostřednictvím starrého papírového modelu letadla. Předlohou bylo první německé letadlo konstruktéra Hanse Gradeho z roku 1909. Tuto vystřihovánku si můžete stáhnout zdarma ve formátu PDF. Na webu postupně uveřejňujeme modely ze série Muzeum vystřihovánek, které vyšly v minulých číslech časopisu ABC.

Letadlo

Muzeum vystřihovánek

Dnes vybíráme z bohaté produkce pražského vydavatelství malíře Petra Malého z 20. let 20. století. Jde o přetisk německého modelu nakladatele J. F. Schreibera, ale v nové barevné úpravě. Předlohou modelu bylo první německé letadlo konstruktéra Hanse Gradeho z roku 1909. Z ostatní nabídky VMP vyniká série Pražské obrázkové archy představující členy Sokola z celého světa. Z této řady známe i aršíky s figurkami skautů (viz obr.).

Papírové figurky skautů •  archiv

Z roku 1924 pochází soubor archů předscén a kulis rodinného loutkového divadla namalovaný ve stylu art deco (dekorativní styl první poloviny 20. stol.). Tvorbu doplňují oblékací panenky a dvě vydání archů s jesličkami. Logo VMP nalezneme i na listech s omalovánkami.

Návod na slepení

Model letadla není složitý a poradí si s ním i začínající modeláři. Buďte trpěliví a pečlivě si prostudujte jednotlivé části modelu. Díl s křídly doporučujeme podlepit žlutým papírem. Narýhujte hrany pro snadnější ohýbání, vystříhejte nebo vyřežte všechny díly a naohýbejte je. Před sto lety se retušování nedělalo, ale vy si můžete bílé hrany po střihu a ohybu zamalovat příslušným barevným odstínem. Pak už stačí postupně vše slepit. Pro připevnění vrtule použijte špendlík. 

VYDAVATELSTVÍ: VMP

ROK VYDÁNÍ: 20. léta 20. století

AUTOR: neznámý

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánky ke stažení: Osel a kanec

Vystřihovánky ke stažení: Osel a kanec

Vystřihovánky ke stažení: Pec

Vystřihovánky ke stažení: Pec