Vystřihovánka ke stažení: Větrný mlýn

Vystřihovánka ke stažení: Větrný mlýn
Sdílej
 
Papírový model větrného mlýna z první poloviny 50. století původně vyšel jako reklama na „kávu s karamelem pro děti”. Tuto jednoduchou vystřihovánku si můžete zdarma stáhnout ve formátu PDF, vytisknout a slepit. Na webu jsme uveřejnili mnoho modelů ze série Muzeum vystřihovánek vydaných v minulých číslech časopisu ABC.

Muzeum vystřihovánek

Větrný mlýn

Jednou z mnoha podob reklamy první poloviny 20. století byly vystřihovací listy s oblékacími panenkami, figurkami zvířátek či vojáčků, ale i malou architekturou. Sběrateli jsou vyhledávané reklamní vystřihovací betlémy. Model větrného mlýna je pěknou ukázkou, jak propagační vystřihovánka vypadala. Vydavatelem je Pečecká továrna na kávoviny Antonína Kosteleckého z Peček, jež zanikla v roce 1948. Copak to asi mohlo být za dobrotu taková káva s karamelem pro děti? Jde o vystřihovánku původně jiného vydavatelství, která byla doplněna reklamním textem.

Návod na slepení

Model mlýna není náročný a zvládnou ho slepit i začátečníci. Nejprve narýhujte všechny lomové čáry a poté jednotlivé díly vystřihněte. Mlýnské lopatky doporučujeme podlepit hnědým papírem. Na osu lopatek použijte kulaté párátko. Postupně k sobě díly slepte. Hotový mlýn nalepte na pevnou podložku.

SÉRIE: Hry

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

NÁROČNOST: 1

Vystřihovánka ke stažení: Zvěřinec

Vystřihovánka ke stažení: Zvěřinec

Vystřihovánka ke stažení: Pobřežní dělo

Vystřihovánka ke stažení: Pobřežní dělo

Vystřihovánka ke stažení: Venkovský krámek

Vystřihovánka ke stažení: Venkovský krámek