Vystřihovánka ke stažení: Pobřežní dělo

Vystřihovánka ke stažení: Pobřežní dělo
Sdílej
 
Ozbrojte se! Nejdříve nůžkami a pak pobřežním dělem, tedy jeho papírovým modelem ze série Muzeum vystřihovánek. Dělo je dalším modelem, který si můžete zdarma stáhnout ve formátu PDF, vystřihnout a slepit. Původně vyšel za první světové války. Na webu postupně zveřejňujeme vystřihovánky vydané v minulých číslech časopisu ABC.

Pobřežní dělo

Muzeum vystřihovánek

O historii německého vydavatelství J. F. Schreibra jsme psali již u modelu Továrny, který vyšel jako vystřihovánka v časopisu ABC č. 6/2018 a který si můžete zdarma stáhnout tady. Aršík s pobřežním dělem byl vydán za 1. světové války. Takováto děla chránila vjezdy do přístavů, případně byla rozmístěna v dalších místech, kde mohlo dojít k napadení nepřítelem z moře. Během 1. sv. války vycházela řada vystřihovánek s vojenskou tématikou, včetně figurek vojáků (viz obr. níže). Vystřihovánky nebyly určené pouze dětem, ale sloužily také bojujícím mužům na odreagování.

Návod na slepení

1. Staré vystřihovánky běžně žádný návod neobsahovaly. Výjimku tvoří vydavatelství J.F.S., které uvádí seznam číslovaných dílů v pořadí, v jakém se mají lepit.

2. Při práci na modelu postupujte jako u ostatních vystřihovánek. Začněte narýhováním ohybových hran, vystřižením dílů, jejich naohýbáním a případně retuší.

Během 1. sv. války vycházela řada vystřihovánek s vojenskou tématikou, včetně figurek vojáků •  papirovaarcheologie.cz

3. Z dílů 1–5 sestavte lafetu, do které vlepíte vnitřní díl 6. Slepená kola, díly 7 (2×) a 8 (2×), protáhněte uprostřed drátem či párátkem a připevněte k dílům 1 a 3. Hlaveň složte ze zadního, středního a předního dílu 9, 10 a 11. Středem dílu 10 protáhněte drát nebo párátko a zasuňte do dílů 1 a 3.

VYDAVATELSTVÍ: J.F.S.

ROK VYDÁNÍ: cca 1917

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 18 x 15 cm

Vystřihovánka v ABC č. 13/2020

Vystřihovánka v ABC č. 13/2020

Vystřihovánka ke stažení: Venkovský krámek

Vystřihovánka ke stažení: Venkovský krámek

Vystřihovánka ke stažení: Pevnost

Vystřihovánka ke stažení: Pevnost