Vystřihovánka ke stažení: Venkovský krámek

Vystřihovánka ke stažení: Venkovský krámek
Sdílej
 
Další vystřihovánkou zdarma ke stažení je opravdu historický papírový model venkovského krámku, který vyšel už na konci 19. století. Podívejte se, jak se dělaly vystřihovánky před skoro 130 lety a odhalte zajímavou historii německé tiskárny a vydavatelství Robrahn & Co. z Magdeburgu. Vystřihovánku si můžete stáhnout zdarma ve formátu PDF. Na webu postupně uveřejňujeme modely ze série Muzeum vystřihovánek, které vyšly v minulých číslech časopisu ABC.

Muzeum vystřihovánek

Venkovský krámek

Modelem venkovského krámku si představíme německou tiskárnu a vydavatelství Robrahn & Co. z Magdeburgu. Firmu založil v roce 1823 Eduard Robrahn a nabízel litografický tisk obrázkových listů a knih. Syn Rudolf v roce 1856 sortiment rozšířil o vystřihovánky. Archy obsahovaly německé názvy občas doplněné o české a maďarské. Známé jsou i vystřihovánky označené italsky, francouzsky, anglicky a španělsky, což dokazuje, jak široký trh Robrahnova produkce zaujímala.

Na počátku 20. století začalo vydavatelství používat značku složenou z písmen RCM umístěných do erbovního štítu. Firma zanikla ve třicátých letech. Model krámku byl vytištěn pravděpodobně v roce 1883 a je v originále nazván Farmerhütte, v doslovném překladu farmářova chýše. List s vystřihovánkou je součástí velkého archu obsahujícího tři další stavby.

Návod na slepení

Model není složitý. Prostudujte si jednotlivé díly vystřihovánky a za pomocí ostrých nůžek, modelářského nože, pravítka a lepidla se můžete pustit do díla. V průběhu stavby doporučujeme retušovat vodovými barvami hrany střihu a ohybu. Hotový model osaďte na barevně upravenou podložku a doplňte pečlivě vystřiženými figurkami. Namísto návodné kresby i textu vám poslouží malý obrázek a fotografie slepeného modelu.

Vydavatelství: Robrahn & Co. in Magdeburg

Rok vydání: cca 1883

Autor: neznámý

Formát: 17 x 20,5 cm

Série: Zábava

Náročnost: 1/3

Vystřihovánka v ABC č. 13/2020

Vystřihovánka v ABC č. 13/2020

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam

Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado

Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado