Vystřihovánka ke stažení: Letiště

Vystřihovánka ke stažení: Letiště
Sdílej
 
Vystřihovánka ke stažení zdarma je spolehlivý recept na to, jak zahnat nudu. Proto postupně uveřejjňujeme patnáct papírových modelů ze série Muzeum vystřihovánek, které vyšly v časopisu ABC. Stáhnete si je ve formátu PDF, vytisknete a… pak už ten postup znáte. Začínáme modelem letiště vydavatelství Petr Melichar. PDF vystřihovánky, její historii a návod na slepení najdete tady.

Letiště

Muzeum vystřihovánek

Papírovým modelem letiště si přestavíme vydavatelství, které působilo pravděpodobně v Praze ve 40. letech 20. století a zaniklo po roce 1948. Jednotlivé archy s vystřihovánkami byly číslovány a označeny ochrannou známkou v podobě velkého písmena M s korunkou. Za tímto písmenem se skrývá jméno vydavatele Petra Melichara. Tajemstvím jsou čtyři velká písmena JLBA v pravém dolním rohu archu. Z dochovaných vystřihovánek známe letiště, oblékací panenku a koňské překážkové dostihy. Další produkci Melicharova vydavatelství tvořily knihy pro děti.

Návod na slepení

Vystřihovánky vydavatelství "M" neměly žádné návodné texty ani kresby. Naši pradávní kolegové modeláři byli odkázáni jen na malý obrázek. Před stavbou modelu si pečlivě prostudujte jednotlivé díly. Narýhujte hrany pro snadnější ohýbání, vystříhejte nebo vyřežte postupně všechny díly a naohýbejte je. Slepte budovu letiště. Letadlo a figurky naaranžujte na plochu podle kresby. Pro lepší vzhled doporučujeme všechny střihové i ohybové hrany zaretušovat příslušným odstínem barvy. 

VYDAVATELSTVÍ: Petr Melichar

ROK VYDÁNÍ: 40. léta 20. stol.

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 42 x 34 cm

Stáhni si vystřihovánku letadla >

Vystřihovánka ke stažení: Továrna

Vystřihovánka ke stažení: Továrna

Vystřihovánka ke stažení: Československý tank

Vystřihovánka ke stažení: Československý tank

Vystřihovánka ke stažení: Pevnost

Vystřihovánka ke stažení: Pevnost