Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Vostok v ABC: Dobrodružná historie
Sdílej
 
Vystřihovánka Vostoku se stala historicky první vystřihovánkou ABC. Její původ je mezinárodní a jde o model falešné rakety!

Pro historii kosmonautiky znamenal 12. duben 1961 novou éru. Do vesmíru vzlétl první člověk: Jurij Alexejevič Gagarin strávil ve Vostoku 1 mezi hvězdami 108 hodin. Po 15 měsících se do vesmíru, byť jen modelářského, vydalo i ABC.

Vystřihovánka z Polska a Německa

Vůbec první vystřihovací model „přiletěl“ do ábíčka z Polska, konkrétně z časopisu Skrzydłata Połska. V měřítku 1 : 100 jej v dubnu 1962 připravil letecký odborník Wacław Tabencki. Trvalo necelé tři měsíce a Vostok našli čtenáři v ABC, byť v poněkud jiném hávu. Výtvarnice Drahomíra Frýbová jej obarvila a odstranila některé grafické prvky; konstrukčně zůstal model stejný.

Výtvarnice Frýbová vytvořila jednoznačně nejbarevnější Vostok ze všech variant •  Papírová archeologie, ABC

Kosmická loď byla otištěna v ABC č. 7 (ročník 6), oním magickým dnem se stal 4. červenec 1962. O dva měsíce později se Vostok zmenšený na polovinu objevil ve slovenské verzi ABC Pionierov. Dalším na tahu byli modeláři bývalé Německé demokratické republiky (tzv. východní Německo), kteří si mohli Wostok I. slepit ze sešitu Bastel-Magazin Nr. 4 (1963). Byla už to třetí barevná varianta – tmavě zelená a rovněž v drobných maličkostech upravená.

První model

V našich luzích a hájích jsme se Vostoku dočkali ještě jednou: ve formě vložené přílohy v červenobílém barevném provedení a zmenšený asi o 10 % se vydal k modelářům v čísle 2 (ročník 9) – byl tedy během tří let už pátým modelem rakety, jejíž podobu vlastně nikdo přesně neznal. To je i důvod, proč na všech verzích zůstal stabilizátor určený pro přepravu kosmické lodi vrtulníkem.

Raketa Vostok s transportním prstencem a zavěšená pod vrtulníkem Mi-6 •  Papírová archeologie, ABC

Vostok byl historicky prvním papírovým modelem vydaným v ABC – za 60 let se papírové modelářství posunulo o kosmický kus vpřed. Byl na začátku dlouhé cesty a možná jen málokdo tušil, jak bohatá bude.


Falešný Vostok

Probíhající „závod o vesmír“ mezi SSSR a USA způsobil, že Sověti dlouho tajili přesnou podobu Gagarinovy rakety. Nakonec i typové označení 1961-012A jí bylo uděleno dodatečně. Oficiálně se na veřejnost dostala při tradiční přehlídce Den leteckých sil, pořádané na letišti Moskva-Tušino. Tady se Vostok objevil i s transportním prstencem a zavěšený pod vrtulníkem Mi-6 vykonal svůj propagační let. Je téměř jisté, že právě tato varianta posloužila Wacławu Tabenckimu jako předloha k papírovému modelu.

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 16/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 16/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2022