Susie: Evropská kosmická loď

Susie: Evropská kosmická loď
Sdílej
 
Ve Spojených státech soukromé i státní firmy připravují nové vesmírné lodě, Evropa zatím žádnou nemá. To se brzy změní. Nová evropská kosmická loď se jmenuje Susie. Seznamte se.

Evropská kosmická agentura (ESA) má spoustu aktivit na oběžné dráze Země i mimo ni. Stále ale nemá vlastní vesmírnou loď. Změnit to může koncept s názvem Susie, což je zkratka slov Smart Upper Stage for Innovative Exploration neboli Chytrý horní stupeň pro inovativní průzkum.

Společnost ArianeGroup, která za konceptem stojí, totiž Susie neoznačuje za loď ale spíše za prodloužení nosné rakety (horní stupeň). Ve skutečnosti ale jde skutečně o kosmickou loď pro vynášení nákladu i lidské posádky. Susie je velmi podobná kosmické lodi Starship, kterou vyvíjí SpaceX Elona Muska.

Nová vesmírná loď Susie

Susie má na délku 12 metrů, což je asi pětina Starship. Průměr lodě by měl být 5 metrů, tedy o něco více než polovina ve srovnání s americkou lodí. Na oběžnou dráhu by mohla dopravovat náklad o hmotnosti až 7 tun nebo pětici astronautů.

V návrhu se počítá s nákladovým prostorem o objemu 40 metrů krychlových. Kromě letů na oběžnou dráhu Země by mohla Susie létat také k připravované stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. V takovém případě by disponovala vlastní servisní sekcí s dodatečným pohonem.

Start na raketě Ariane

Zatímco Starship ke startu využije raketu Super Heavy, Susie by měla startovat na vesmírné raketě Ariane 64, jejíž první start je naplánován na konec roku 2023. Přistání obou lodí bude ale podobné. O prvotní zpomalení se postará atmosféra. Samotné přistání pak obstarají motory a loď bude přistávat na pevnině. Dosavadní kosmické lodě přistávaly a přistávají pomoci padáků. Výjimkou byl raketoplán, který dosedal jako kluzák.

Raketa Ariane 6

Raketa Ariane 6 je nová připravovaná vesmírná raketa, která nahradí současnou raketu Ariane 5. První vzlet je plánován na konec roku 2023. Startovat bude z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně v Jižní Americe. Odlepit od země pomohou raketě přídavné stupně na tuhé pohonné hmoty P120. Verze Ariane 62 používá dva, verze Ariane 64 používá čtyři.

Druhá verze dokáže do vesmíru dopravit náklad o hmotnosti 20 tun, verze Ariane 62 zhruba polovinu. Na výrobě a testování dílů Ariane 6 se podílí i české firmy. Například firma ATC Space z Klatov vyrábí obruby (tedy v podstatě plášť) pro přídavné stupně P120 a další česká firma UNEX vyvinula podvozek pro mobilní věž rakety. Na raketě proto bude i česká vlajka.

Evropa bez vlastní lodě

Evropa měla zatím jen jednu kosmickou loď – bezpilotní zásobovací ATV letěla k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pětkrát v letech 2008 až 2014. Na jejích základech vznikla servisní sekce pro vesmírnou loď Orion, která bude dopravovat astronauty ke stanici Gateway na dráze okolo Měsíce.

V minulosti existovalo několik návrhů na evropskou kosmickou loď, ale nikdy se nedotáhly do konce. Nejnadějněji vypadal před léty raketoplán Hermes. Evropští astronauti dnes létají na Mezinárodní vesmírnou stanici v kosmické lodi Crew Dragon od SpaceX.

Nová evropská raketa: Dvě premiéry v jednom

Nová evropská raketa: Dvě premiéry v jednom

Ohromná síla: Rozborka dobývání vesmíru

Ohromná síla: Rozborka dobývání vesmíru

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

 

Články odjinud