Ohromná síla: Rozborka dobývání vesmíru

Ohromná síla: Rozborka dobývání vesmíru
Sdílej
 
Vesmírná raketa SLS pro lety člověka na Měsíc se 17. března vydala na startovací rampu k testům. Do vesmíru by měla odstartovat koncem srpna.

Ani po více než 50 letech není let na Měsíc žádná legrace. Možná i proto se tam člověk od roku 1972 nepodíval. Už brzy se to však změní. Lidskou posádku v lodi Orion vynese raketa SLS (Space Launch Systém). Kosmické lodě, rakety i cíle se mění, ale gravitace, kterou musíme při letu na Měsíc porazit, zůstává stejná. Není divu, že celá sestava musí vygenerovat ohromnou sílu. Pro let a návrat má celkem 55 motorů.

SLS: Repasovaná raketa

SLS je sice „nová“ ale vlastně moc nová není. Mnoho částí vychází z amerického raketoplánu. Aktuálně se počítá s tím, že loď Orion bude létat na oběžnou dráhu Měsíce a v budoucnu k chystané stanici Gateway na dráze okolo Měsíce. Astronauti tam přestoupí do „lunárního modulu“ a vydají se na povrch. Jako lunární modul byla vybrána chystaná loď Starship od SpaceX.

Raketa SLS

Vesmírná raketa SLS •  NASA, Robert Markowitz

Centrální stupeň (65 metrů) vychází z vnější palivové nádrže raketoplánu a obsahuje nádrže na kyslík (LOX) a vodík (LH2), které slouží jako palivo pro motory RS-25. Oba prvky jsou v tekutém stavu, což také znamená, že jsou chlazeny na velmi nízké teploty. Motory RS-25 byly dříve využívány v raketoplánech. Každý z nich je tak velký, že by zabral celý velký pokoj. Budou pracovat osm minut po startu.

Kdo poletí kolem Měsíce? NASA představuje astronauty mise Artemis II

Kdo poletí kolem Měsíce? NASA představuje astronauty mise Artemis II

Motory na tuhé pohonné hmoty také využíval raketoplán. Budou pracovat první dvě minuty a poskytnou ¾ tahu při startu. Díky nim se raketa odlepí od Země! Každý ze dvou motorů se skládá z pěti segmentů, ve kterých je tuhé palivo připomínající gumu. Segmenty se spojí v jeden celek o délce 54 metrů.
Po osmi minutách se centrální stupeň odpojí a zažehne se motor RL10 horního stupně, který vynese Orion na dráhu k Měsíci.

Kosmická loď Orion

Kosmická loď Orion •  NASA, Robert Markowitz

Evropské servisní sekce vychází z bývalé evropské zásobovací lodě ATV. Slouží pro výrobu energie (disponuje solárními panely) pro Orion, obsahuje motory a další podpůrné systémy. Motorů je celkem 33. Jde o 1 hlavní motor, který obstará hlavní manévry Orionu včetně návratu z dráhy okolo Měsíce, 8 pomocných motorů pro korekce a jako záloha hlavního motoru a 24 motorů pro otáčení kosmické lodě.

Modul posádky je jediná jediná část, která se vrací na Zemi. Před návratem do atmosféry se Orion oddělí od servisní sekce. Na palubě má 12 motorů, které loď natočí tepelným štítem k atmosféře.

Záchranný systém (LAS) chrání Orion při startu. Úkolem věže je odnést Orion do bezpečí v případě problémů na startovací rampě nebo při startu. Věž má motory, které zajistí odlet od rakety, otočení celé sestavy a odlet již nepotřebné věže od Orionu předtím, než se rozvinou padáky.

Vesmírná raketa SLS a kosmická loď Orion •  NASA, Robert Markowitz

Dobývání vesmíru

Jak bude pokračovat?

Raketa SLS se 17. března poprvé vydala na téměř 7 kilometru dlouhou cestu z montážní haly na startovací komplex. Celá sestava včetně věže se přesouvá pomoci pásového přepravníku Crawler (článek Monstrum v pohybu najdete v ABC 1/2021 a pod tímto odstavcem).

Na startovací rampě proběhne řada testů včetně odpočítávání nanečisto. Poté bude stanoven termín startu. Při prvním letu vynese SLS loď Orion na dráhu kolem Měsíce, kde chvíli pobude a poté se vrátí. Zhruba za dva roky obletí Orion Měsíc s posádkou. Při třetím letu pak dojde k přistání na povrchu.

Objevte další fascinující články o vesmíru:

Monstrum v pohybu: Věž pro let k Měsíci míří na startovací rampu

Monstrum v pohybu: Věž pro let k Měsíci míří na startovací rampu

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

 

Články odjinud