Vesmír v roce 2022: České družice i návrat na Měsíc

Vesmír v roce 2022: České družice i návrat na Měsíc
Sdílej
 
V kosmonautice se toho letos stane hodně. Do vesmíru se vydají české družice, chystají se nové sondy a rušno bude i na oběžné dráze Země. Na rok 2022 je navíc naplánován návrat na Měsíc. Zatím ne člověka, ale experimentů.

Rušno na oběžné dráze

V průběhu roku budou pokračovat lety lodí Sojuz a Crew Dragon na Mezinárodní vesmírnou stanici. Brzy se k nim snad připojí Starliner od Boeingu. Letos ho čekají další dva zkušební lety. První bez posádky a druhý se třemi astronauty. Kromě profesionálních posádek budou na stanici létat i turisté. První mise firmy Axiom má proběhnout v únoru, další ke konci roku. Svou vlastní orbitální stanici s názvem Tchien-kung staví Čína. Vloni odstartoval základní modul, ke kterému se už vydali i tchajkonauti (čínský výraz pro astronauta). Letos odstartují další dva laboratorní moduly.

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Artemis vrací člověka na Měsíc

Měsíc je opět v kurzu. Aby ne! Je tam led i další zajímavé věci. Nejdříve v únoru odstartuje k prvnímu letu raketa SLS, která bude v budoucnu dopravovat k Měsíci astronauty. Při prvním letu poletí bez lidí. Na cestu kolem Měsíce vezme loď Orion a 10 malých družic. Na přistání člověka v rámci programu Artemis si musíme ještě pár let počkat. Letos má však odstartovat jeho bráška CLPS. Pod touto zkratkou se skrývá program, ve kterém si NASA objednala dopravu experimentů na povrch Měsíce od soukromých firem. Letos by měly odstartovat landery Peregrine a Nova-C.

Raketa SLS brzy poprvé odstartuje •  NASA, Blue Origin, ESA, Profimedia.cz

Měsíční sondy z Ruska, Číny a Indie

Rusko se chystá obnovit svůj program Luna, který byl naposledy aktivní v roce 1976. Letos v červenci přistane na Měsíci Luna 25. K zemím, které přistály na Měsíci, se chce připojit Japonsko se sondou SLIM. Jedním z cílů je test technologie pro přesné přistání. Při sestupu na Měsíc přistávací modul rozpozná měsíční krátery pomocí technologie ze systémů rozpoznávání obličejů a dat shromážděných dřívější sondou SELENE. Sondu chystá i Indie, jmenuje se Čandraján-3 a na měsíční povrch dopraví i malý rover.

V průběhu roku budou pokračovat lety lodí Sojuz a Crew Dragon na Mezinárodní vesmírnou stanici •  NASA, Blue Origin, ESA, Profimedia.cz

České družice a CubeSaty

Češi propadli fenoménu CubeSatů – malých družic ve tvaru krychle o hraně 10 cm. Na družici VZLUSat-1 z roku 2017 naváže VZLUSat-2. Družici opět provozuje Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLU). V lednu ji má vynést s dalšími CubeSaty Falcon 9 od SpaceX. Jejím úkolem bude testovat technologie pro další složitější mise. Na palubě vynese dvě kamery, rentgenový senzor pro pozorování Slunce a detektor gama záblesků. Svůj CubeSat chce i pražské planetárium. Družice Planetum 1 má odstartovat v létě a jejím úkolem bude především popularizace vědy mezi studenty.

Starship: Loď pro let na Mars

Starship: Loď pro let na Mars

Nové rakety: SpaceX i Blue Origin

SpaceX hodlá vyslat poprvé na oběžnou dráhu raketu Super Heavy s lodí Starship, která má v budoucnu dopravovat lidi na Mars a fungovat také jako lunární modul pro Artemis. Blue Origin chystá start své opakovatelně použitelné rakety New Glenn. Stejně jako Super Heavy také New Glenn budou pohánět motory na metan a kyslík. Evropská kosmická agentura pak chystá první start trochu klasičtější rakety Ariane 6. Některé díly se vyráběly nebo testovaly u nás.

Raketu New Glenn staví i Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose •  NASA, Blue Origin, ESA, Profimedia.cz

Sondy do vesmíru

V srpnu 2022 odstartuje sonda Psyche, která má od ledna 2026 zkoumat stejnojmenný asteroid. Psyche obíhá mezi Marsem a Jupiterem. Jde v podstatě o 200 km velký kus železa, který je podobný stavebním kamenům, ze kterých vznikala jádra planet. V září odstartuje k Marsu další část mise ExoMars. Konkrétně půjde o ruský přistávací modul s evropským roverem Rosalind Franklin, který byl pojmenován po britské vědkyni. Pokud se přistání povede, půjde o první neamerický rover na rudé planetě.

ABC uvádí speciál Vesmír

ABC uvádí speciál Vesmír

Na oblohu pal! Družice by do vesmíru mohla vystřelovat obří centrifuga

Na oblohu pal! Družice by do vesmíru mohla vystřelovat obří centrifuga

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

 

Články odjinud