Poznejte hvězdy a souhvězdí: Vesmír do kapsy

Poznejte hvězdy a souhvězdí: Vesmír do kapsy
Sdílej
 
Výrazné uskupení hvězd na noční obloze jako je Velký vůz nebo Kassiopea pozná téměř každý. Ale dokážete rozeznat alespoň pět souhvězdí, pojmenovat několik hvězd, nebo je rozeznat od planet? S knížkou Poznejte hvězdy a souhvězdí budete mít všechny znalosti o vesmíru v kapse.

Víte, jaký tvar má Měsíc v poslední čtvrti? Uměli byste říct, co je astronomická jednotka? Všechno jsou to pořád celkem základní znalosti. A všechny se pohodlně vejdou do kapsy. Alespoň v případě nové knihy Poznejte hvězdy a souhvězdí, kterou nakladatelství Grada vydalo na podzim 2021.

Základem knihy jsou mapy hvězdné oblohy pro každý měsíc, a to hned z pohledu na všechny čtyři světové strany. V trošku zkrácené verzi jsou tu mapy také pro jižní polokouli. Na mapách jsou vyznačena souhvězdí, pojmenovány základní hvězdy a rozlišeny vesmírné objekty, například galaxie, hvězdokupy nebo mlhoviny.

ABC uvádí speciál Vesmír

ABC uvádí speciál Vesmír

Lexikon souhvězdí

Další velká část knihy je lexikonem všech souhvězdí. Těch napočítáme na severní a jižní polokouli celkem 88 a pomocí nich je celá nebeská klenba bezezbytku rozparcelována. Další zajímavou částí je přehled astronomických událostí na celou dekádu, tady od roku 2021 do roku 2031. Najdete zde například všechna období vhodná pro pozorování planet, ale třeba i zatmění Slunce a Měsíce.

A konečně je tu poslední část, respektive v knize je zařazena jako první, a tou jsou učebnicové texty o planetách Sluneční soustavy, kometách, meteorech, hvězdách, galaxiích, ale třeba také o hvězdářských dalekohledech.

Poznejte hvězdy a souhvězdí: Encyklopedie vesmíru do kapsy •  Grada

Astronomická encyklopedie do kapsy

Po obsahové stránce se jedná o celkem obsáhlou astronomickou encyklopedii, přesto se rozměry 19 x 13,5 cm a 216 stranami skutečně vejde do kapsy a může vás doprovázet při výpravách za pozorováním hvězd v terénu.

Určena je pro čtenáře od 9 let, ale v knihovničce vám jistě aktivně vydrží po celý život. Autorem knihy je nyní již devadesátiletý německý astronom Joachim Herrmann. Překlad z němčiny je přizpůsoben i faktograficky pro pozorování oblohy z území České republiky.


Poznejte hvězdy a souhvězdí

Vydala Grada 2021, Joachim Herrmann

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

5 nej vesmírných aplikací: Výlet po hvězdné obloze a do vesmíru

Nová simulace odhaluje tajemství zrodu hvězd

Nová simulace odhaluje tajemství zrodu hvězd

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

 

Články odjinud