Návod na sestavení otočné mapy hvězdné oblohy

Návod na sestavení otočné mapy hvězdné oblohy
Sdílej
 
V létě je ideální čas na ponocování a pozorování hvězd. Nejen proto, že nemusíme chodit tak brzy spát.

Ale i proto, že jsme často mimo civilizaci a tedy i mimo tzv. světelný smog (rušivé osvětlení nočního nebe).

Mapa noční oblohy - návod na slepení

Otočnou mapu oblohy tvoří dvě části: šestiúhelníkový obal a vnitřní kotouč s hvězdami a souhvězdími. Podél obvodu vystřihněte přední a zadní stranu obalu (po vystřižení zůstanou obě části podél jedné z hran - značeno čerchovanou čárou! - stále spojeny). Na přední a zadní straně obalu vyřízněte vše, co je označeno nůžkami. Ohyby jsou značeny čerchovanou čarou.

Vystřihněte oba kotouče (s mapou hvězdné oblohy a s informacemi o planetách). Kotouče přiložte rubovou stranou na sebe a důkladně je k sobě přilepte. Mezi kotouče můžete ještě vlepit i stejně velký kotouč z tvrdšího papíru.

Slepený kotouč vložte do obalu mapy tak, aby hvězdy a souhvězdí byly patrné v oválném výřezu na přední straně a informace o planetách se objevily v okénku na straně zadní. Přiklopte zadní stranu obalu a obě poloviny slepte (pro tento účel má přední strana obalu po svém obvodu proužky papíru, ty natřete lepidlem, ohněte a přilepte k zadní straně obalu). Dejte pozor, abyste při práci nepřilepili k obalu i vnitřní kotouč, ten se musí uvnitř obalu stále volně otáčet!

Aby se papírový kotouč uvnitř obalu otáčel ještě lépe, můžete jej v jeho středu (značen červeným křížkem) zajistit drobným nýtkem, kterým kotouč přichytíte k zadní straně obalu (i tam naleznete červený křížek označující střed).

V tomto čísle najdete i návod na sestrojení jednoduchého funkčního astronomického dalekohledu. V minulém ABC vyšel návod na sestrojení baterky s červeným světlem, která je při použití mapy noční oblohy velmi vhodná.