Hledejte mraky na Marsu: Do vesmíru kvůli tomu letět nemusíte!

Hledejte mraky na Marsu: Do vesmíru kvůli tomu letět nemusíte!
Sdílej
 
NASA chce podrobně prozkoumat mraky na Marsu. A potřebuje k tomu pomoc veřejnosti. Naštěstí nemusíte šetřit na cestu s Elonem Muskem - stačí vám počítač nebo mobil a připojení k internetu.

Jedním z problémů současného výzkumu vesmíru je příliš mnoho informací. Dalekohledy, sondy, družice a další zařízení produkují velké množství dat. V ideálním případě to funguje jako houba, ze které vyždímáme všechno. Ale v praktickém životě tomu tak není a spousta zajímavých objevů vědcům unikne.

V budoucnu pomůže umělá inteligence, ale to té doby je potřeba ta skutečná!
NASA nyní požádala veřejnost, aby hledala mraky v atmosféře Marsu. Je to velmi jednoduché. Stačí využít stránku či aplikaci Zooniverse (existuje pro Android i iOS), na které už podobné projekty občanské vědy běží několik let. Ke stovkám projektů nyní přibyl ten s názvem Cloudspotting on Mars.

Video se připravuje ...

Vesmírná sonda MRO zkoumá planetu Mars už 10 let • Zdroj: NASA Jet Propulsion Laboratory

Jak pozorovat mraky na Marsu

Po registraci bude vaším úkolem prohledávat snímky z přístroje MCS (Mars Climate Sounder) ze slavné sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), která okolo Marsu krouží od roku 2006. Za tu dobu pořídila opravdu hodně fotografií, které navíc zachycují dění na Marsu i nad ním v průběhu ročních období. Pokud čekáte snímky mraků, jak je známe z pozemské oblohy, tak budete zklamáni. Ve skutečnosti se jedná o něco, co připomíná spíše grafy.

Video se připravuje ...

Prozkoumejte kráter Jezero na Marsu ve společnosti roveru Perseverance • Zdroj: NASA Jet Propulsion Laboratory

Zobrazí se vám snímky, které pokrývají čtyři hodiny pozorování MCS. Čas se pohybuje zleva doprava. Vertikální osa představuje nadmořskou výšku (od 0 do 100 km). Oblaka pak vypadají většinou jako oblouky. Někdy jsou dobře patrné, jindy si musíte snímek nebo spíše jeho část přiblížit. Úkolem je pak vrchol oblouku označit. Každý obrázek je rozdělen na čtyři části pro snadnější hledání. Vždy je potřeba projít všechny.

Zjistíme, proč je Mars mrtvým světem

Vědci chtějí zjistit, co je „spouštěčem“ tvorby mraků a to zejména těch z vodního ledu. Na základě toho by se totiž mohli dozvědět více o tom, jak vysoko se v atmosféře dostává vodní pára a jak to závisí na ročním období.

Projekt by mohl přispět k dlouhodobým klimatickým studiím, aby se lépe pochopilo, proč Mars ztratil svou atmosféru. Dnes je atmosféra Marsu mnohem méně hustá a má mnohem menší tlak než ta pozemská. V minulosti tomu tak ale zřejmě nebylo.

Označený mrak, který má na snímku podobu oblouku •  NASA

Jedna z teorií naznačuje, že různé mechanismy by mohly vynášet vodu vysoko do atmosféry, kde sluneční záření molekuly vody rozkládá na vodík a kyslík. Vzhledem k tomu, že vodík je velmi lehký, tak následně snadno uniká do vesmíru. Je to podobný mechanismus, o kterém jsme nedávno psali v souvislosti se super-zeměmi u cizích hvězd. U nich se tak ale děje kvůli vysokým teplotám.

Do hledání marsovských mraků se můžete pustit hned teď na stránkách projektu Zooniverse,

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

Vesmír v počítači: Virtuální planetárium i reálný přehled kosmického smetí

Folding@home: Váš počítač může zachránit lidstvo!

Folding@home: Váš počítač může zachránit lidstvo!

 

Články odjinud