Folding@home: Váš počítač může zachránit lidstvo!

Folding@home: Váš počítač může zachránit lidstvo!
Sdílej
 
V ábíčku jsme už několikrát psali o výzkumech, kterým se říká občanská věda. Svůj název odvozují od toho, že v nich vědci spolupracují s nevědeckými dobrovolníky – občany všech zemí. Jedním z takových výzkumů je Folding@home? Co to je? Chcete objevit lék na nebezpečnou nemoc? Nemusíte být lékař ani vědec – stačí zapnout počítač a připojit se.

 

Občanská věda má tisíc a jednu podobu. Už v předminulém století zapisovali dobrovolníci každý den aktuální počasí a posílali ho poštou meteorologům, kteří z jejich pozorování tvořili první dlouhodobé předpovědi. Dnes fungují podobné výzkumy hlavně digitálně. S pomocí mobilu nebo počítače můžete pomoci k přelomovému objevu.

Nej projekt občanské vědy

Jeden z nejstarších a zároveň nejaktuálnějších výzkumů digitální občanské vědy se jmenuje Folding@home. Vznikl už před dvaceti lety na Stanfordské univerzitě v Kalifornii a zaměřuje se na hledání léků na nejrůznější nemoci.

K takovému výzkumu je zapotřebí obrovské množství výpočtů, které jsou náročné na výpočetní výkon. Vědci nemají k ruce superpočítače, a tak musí čekat na výsledky každé simulace týdny. V digitálním světě naštěstí platí, že sílu jednoho obra dokáže nahradit tisíc trpaslíků.

Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Co je Folding@home

Folding@home proto funguje jako síť. Propojuje dobrovolníky, kteří mají doma počítač a ve jménu vědy půjčí část výpočetního výkonu (z procesoru i z grafické karty) výzkumníkům. Váš domácí počítač se tak promění v jeden z mnoha strojů, jež vytvářejí 3D modely bílkovin.

Tyto prostorové modely jsou důležité při zkoumání příčin těžkých nemocí a hledání přípravků pro jejich léčbu. Za svou dvacetiletou existenci asistovaly trojrozměrné modely Folding@home v několika stech odborných článků. Přispěly k léčbě rakoviny, Alzheimerovy choroby, HIV, eboly nebo mnoha druhů virových onemocnění.

Trojrozmměrný model sbalování bílkoviny •  Folding@home, NIH Image Gallery

Domácí sbalování

Jak přesně simulace pomáhají? Česky by se projekt jmenoval Domácí sbalování. Trojrozměrné modely napodobují přirozený proces sbalování bílkovin, při němž se tyto základní stavební kameny všech žijících organismů proměňují třeba na vlasy nebo na enzymy v žaludku. Vědce zajímá zejména problém chybného sbalování. Může se totiž stát, že se bílkovina špatně poskládá a naruší fungování celého těla. Folding@home má za úkol odhalit podmínky, za jakých k těmto situacím dochází.

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Pomozte vědcům: Hledejte černé díry, asteroidy nebo mimozemšťany

Vyhrajte jackpot

Najít správné řešení je jako uhodnout heslo k uzamčenému sejfu. Možností je bezpočet a může se vám to povést už napoprvé, ale spíše vás čeká zkoušení mnoha kombinací, než se dostanete dovnitř. Sami tvůrci tvrdí, že každá simulace je jako lístek do loterie. Každý účastník tak má malou šanci na jackpot v podobě vědeckého průlomu. Můžete to být i vy. A v tomto případě platí, že čím více lístků, tím větší šance na vítězství.

Foldinbg@home: Domácí počítač nebo tablet se mohou stát součástí důležitého vědeckého výzkumu •  Profimedia.cz

Silnější než superpočítač

Vrtá vám hlavou, jak může soustava domácích přístrojů konkurovat superpočítačům v ceně miliard korun? Budete překvapeni. Počet počítačů zapojených do projektu Folding@home přesahuje 700 000 a v dubnu letošního roku měly souhrnný výkon 2,4 exaFLOPS.

To je více než výkon 500 nejsilnějších superpočítačů na světě dohromady! Ve srovnání se světovým premiantem IBM Summit, který vznikl v roce 2019 v americké národní laboratoři Oak Ridge, je síť Folding@Home patnáctkrát výkonnější.

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

Folding@home proti covidu

Projekt Folding@home také hledá lék do boje s pandemií koronaviru SARS-CoV-2. V tuto chvíli se do něj zapojily již bezmála čtyři desítky vědeckých institucí, univerzit a výzkumných pracovišť z České republiky.

Nejvíce výpočetní síly dokázaly dodat technické školy ČVUT v Praze a VUT v Brně. Stejně tak se zapojují i české firmy. Například vývojář antivirů Avast je jedním z hlavních sponzorů celého projektu vedle společností jako Microsoft, Intel nebo nVidia.

Za Folding@Home stojí početný tým vývojářů ze Stanfordské univerzity •  Folding@home, NIH Image Gallery

Jak se zapojit do projektu Folding@home?

Chtěli byste se do projektu Folding@home zapojit i vy? Není to složitější než si nainstalovat počítačovou hru. Na stránce foldingathome.org si stáhněte aplikaci a spusťte ji. Program se otevře v prohlížeči a dostanete k dispozici jednoduchý ovládací panel pro váš domácí výzkum.

Máte možnost si vybrat, proti jaké nemoci chcete bojovat. Nemusí to být jen COVID-19, ale třeba také Parkinsonova choroba nebo rakovina. Dále si vyberete, jak velkou část výkonu chcete na boj proti nemocem věnovat. Lze si též zaškrtnout možnost spuštění pouze v případech, kdy na počítači zrovna nejste. Nebo můžete program prostě pustit během noci a ráno se jen podívat na výsledky vaší práce.

Projekt Folding@home •  Folding@home, NIH Image Gallery

Jak to funguje?

Jak to přesně funguje? Vyberete si nickname a server vám přidělí balíček proteinových dat k analýze. Jakmile je práce hotová, dostanete za ni určitý počet bodů a můžete postoupit do dalšího levelu. Ve statistikách pak můžete sledovat, jak se vám daří a jak velkou měrou jste přispěli k boji proti nemoci.

Pokud budete opravdu aktivní, můžete se těšit i na bonusové body. Nemůžete si za ně sice koupit ohnivou sekeru nebo svitek znovuzrození jako v počítačové hře, ale alespoň si můžete zažádat o čestné odznaky nebo se dokonce zúčastnit soutěží o dárky sponzorů projektu.

Historie občanské vědy •  ABC

Historie občanské vědy

S čím vědcům pomáhali občané?

1890 – sledování počasí v USA

1900 – počítání ptáků v USA a Kanadě

1970 – měření klimatu ve Velké Británii

1999 – analýza vesmírných signálů SETI@home

2013 – hra s kvantovou fyzikou Quantum Moves

2014 – měření světelného smogu Cities at Night

2016 – studium jazyka a znaků Lingscape

2019 – bezpečnost ve městech Sensafety

Jak zachreánit korály?

O tom, že bezohledné chování lidí ničí korálový Velký bariérový útes u Austrálie, víme už dlouho. Bohužel to nevede k nápravě. Jeden z největších zázraků přírody je v horším stavu než kdy dřív.

Pokud ho chcete pomoci zachovat, určitě se zúčastněte projektu NeMO-Net, který vyvinula NASA. Má podobu hry, v níž rozpoznáváte a správně zařazujete 3D modely korálů. Ty pořídily drony vybavené speciálními kamerami schopnými zmapovat i oblasti hluboko pod hladinou. Ve hře se dozvíte spoustu zajímavých věcí o podmořském životě a přispějete k tomu, abychom znali aktuální stav korálů a mohli pracovat na jejich obnově.

Šlechtění korálů: Nová naděje pro útesy

Šlechtění korálů: Nová naděje pro útesy

Inženýři neandrtálci: Byli stejně chytří jako moderní lidé?

Inženýři neandrtálci: Byli stejně chytří jako moderní lidé?

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

 

Články odjinud