Chromozóm 6 zanalyzován

Sdílej
 
Od jara roku 2003 je k dispozici kompletní verze lidského genomu. Od té doby je tato genetická encyklopedie podrobněji analyzována, chromozóm po chromozómu. Po již zmapovaných chromozómech 7, 14, 20, 21, 22 a chromozómu mužského pohlaví Y, představili nyní britští vědci analýzu kompletní sekvence chromozómu 6, nejrozsáhlejšího ze všech dosud zkoumaných.

Britští vědci provedli analýzu sekvence chromozómu 6, který je se svými 166 miliony stavebními prvky zatím bezkonkurenčně největším lidským chromozómem, který byl dosud studován. Obsahuje 2190 genů, z nichž je 633 neaktivních a ze zbývajících 1557 se známa funkce přibližně poloviny z nich.

Foto
Jeden z poznaných genů hraje například velkou roli při jisté formě Parkinsonovy choroby, další oddíl tohoto chromozómu hraje zásadní roli v imunitním systému člověka, protože zajišťuje, aby tělo rozeznalo vlastní od cizího. Další z těchto genů fungují v defektní formě jako spouštěče dědičných nemocí, například dosti vzácné poruchy přeměny železa.

Chromozón 6 se tak nyní stal po chromozómech 7, 14, 20, 21, 22 a chromozómu mužského pohlaví Y, již sedmým zanalyzovaným chromozómem lidského genomu.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud