Inženýři neandrtálci: Byli stejně chytří jako moderní lidé?

Inženýři neandrtálci: Byli stejně chytří jako moderní lidé?
Sdílej
 
Neandrtálce ještě stále pronásleduje představa jakýchsi tupounů: Větších a silnějších, ale pomalejších než moderní lidé, kteří je vytlačili. S větším, ale méně výkonným mozkem. Přizpůsobených době ledové, ale neschopných dlouhodobě přežívat v jiném klimatu. Jak by dopadl běžecký závod moderního člověka s neandrtálcem, nevíme. Co ale víme z archeologických nálezů, je to, že vyspělí byli srovnatelně a to o klimatu taky není tak docela pravda.

 

Ano, neandrtálci byli mistry přežití v mrazivých podmínkách doby ledové. Ano, v tundrách lovili velká zvířata včetně mamutů a srstnatých nosorožců. Jenže, jak říká profesor Barcelonské univerzity João Zilhão, většina neandrtálců žila v jižních částech Evropy, zejména v Itálii a na Pyrenejském poloostrově.

A podle nových nálezů tady dělali to samé, co dělali anatomicky moderní lidé v Africe – využívali mořské živočichy jako zdroj potravy. Vykopávky v portugalské jeskyni Figueira Brava dokazují, že zdejší neandrtálci, kteří tu žili před 86 až 106 tisíci lety, jedli mušle, korýše, ryby, vodní ptáky, delfíny a tuleně.

Neandrtálci ve Středomoří: Pravěcí poutníci po Egejském moři

Neandrtálci ve Středomoří: Pravěcí poutníci po Egejském moři

Výkonný mozek neandrtálců

Proč je to důležitý objev? Protože potrava z moře je bohatá na takzvané omega-3 mastné kyseliny, které velice prospívají rozvoji mozku. Zatím neexistovaly přesvědčivé důkazy o tom, že by plody moře využíval jiný lidský druh než anatomicky moderní lidé. A předpokládalo se, že i díky bohaté konzumaci omega-3 kyselin z mořských živočichů se moderním lidem vyvinul mozek schopný vysokých výkonů, jako je abstraktní uvažování nebo používání symbolů.

Mozek neandrtálce byl zřejmě srovnatelný s mozkem anatomicky moderního člověka •  Profimedia.cz

Vědci objevili nový důkaz

Fakt, že i neandrtálci měli mozky „promazané“ omega-3 mastnými kyselinami, naznačuje, že pokud jde o duševní výkony, nemuseli za našimi předky nijak zaostávat. Mozek neandrtálců mohl být úplně stejně výkonný. Nejnovějším přímým důkazem jejich schopností je motouz, který před asi 46 tisíci lety vyrobil neandrtálec a který vědci objevili na archeologickém nalezišti Abri du Maras na jihu Francie.

Záhadní předkové: Proč vyhynuli neandrtálci?

Záhadní předkové: Proč vyhynuli neandrtálci?

Asi šestimilimetrový kousek byl přichycený na malý pazourkový nástroj ve tvaru vločky. Vědci se domnívají, že tento „provázek“ původně mohl být omotaný kolem něj tak, aby tvořil rukojeť, nebo že byl součástí váčku s nástroji. Co však vědí jistě, je to, že byl vyrobený z lýka jehličnatého stromu. Neandrtálec tedy musel znát růstové cykly stromů a vědět, že lýko ze stromu se dá nejlépe odloupnout v časném jaře.

Nejstarší archeologický nález: Kousíček motouzu z vláken, který před 46 tisíci lety ukroutil z lýka nějaký neandrtálec •  © C2RMF

Nejstarší archeologický nález

Mikroskopická analýza kousku neandrtálcova motouzu také odhalila způsob jeho vzniku. Náš neandrtálec přitom uplatnil základní matematické znalosti a uvažování inženýra: Ze svazku lýka oddělil tři skupiny vláken, která postupně kroutil jedním směrem. Potom je všechna dohromady zakroutil na druhou stranu, takže to celé drželo hezky pohromadě.

Motouz, který takto vznikl, je vůbec nejstarší archeologický nález, jaký se archeologům zatím podařilo objevit. Neandrtálcův výrobek totiž překonal dosavadního rekordmana: 19 tisíc let starou šňůru z Izraele. Tu ale vyrobil moderní člověk – tehdy už neandrtálci nežili.

Neandrtálci také uměli uvařit z březového dehtu lepidlo, zdobit se korálky nebo vydlabat čluny a cestovat mezi řeckými ostrovy •  Profimedia.cz

Jak pohřbívali neandrtálci?

V minulém století byly v irácké jeskyni Šanidar nalezeny kostry devíti neandrtálců, kteří vypadali, jako kdyby je někdo uložil do hrobů a posypal květinami, z nichž se na kostech zachoval pyl. To by naznačovalo, že neandrtálci chápali smrt a se svými blízkými se loučili pohřebními rituály stejně, jako to děláme i my.

Někteří vědci s tím nesouhlasí, podle nich na neandrtálce prostě spadl strop jeskyně a pyl se tam dostal náhodou. Jenže nedávno se našla desátá kostra a zatím to vypadá, že její nález teorii o záměrných pohřbech silně podpoří.

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Pravěké „lajky“: Jak fungovaly sociální sítě v době kamenné?

Pravěké „lajky“: Jak fungovaly sociální sítě v době kamenné?

První pohled na záhadný lidský druh: Tvář denisovanky

První pohled na záhadný lidský druh: Tvář denisovanky

 

Články odjinud