Záhada Rožmberského řádu lebky odhalena: Pomohl objev zapomenuté hrobky

Záhada Rožmberského řádu lebky odhalena: Pomohl objev zapomenuté hrobky
Sdílej
 
Speciální teleskopická kamera pomalu proniká miniaturním otvorem v podlaze kostela. Na monitoru počítače se objevují první záběry. Je jasně vidět hrubě nahozená cihlová klenba krypty i rozpadlé dřevěné rakve na podlaze. Pak operátor kamerou pootočí a v rohu obrazu se poprvé objeví to, proč se v nenápadném kostele Nanebevzetí Panny Marie na náměstí v Poběžovicích všichni sešli. Bohatě zdobený měděný sarkofág s tělem Jana Jiřího ze Švamberka, velmistra řadou tajemství opředeného Rožmberského řádu lebky.

 

Jan Jiří ze Švamberka (+1617) byl nejbohatším šlechticem své doby, Poběžovickým rodákem a dědicem Rožmberských držav (patřila mu například i Třeboň). Jeho zapomenutá hrobka byla objevena teprve nedávno. Detailní průzkum pomohl rozluštit záhadu Rožmberského řádu lebky.

Nečekaný objev

Kryptu objevil tým kolem geofyzika Jiřího Šindeláře v roce 2017 díky souhře šťastných okolností. Historické prameny naznačovaly, že v poběžovickém kostele by jedna hrobka pánů ze Švamberka skutečně měla být. Nikdo však netušil, zda stále existuje, v jakém je případně stavu, a už vůbec nikdo nepředpokládal, že se v ní najde tak skvostný sarkofág, který snese srovnání jen s cínovými sarkofágy císaře Rudolfa II. na Pražském hradě a Petra Voka z Rožmberka ve Vyšším Brodě. Primárním úkolem expertů bylo zjistit, zda pod podlahou skutečně nějaké dutiny jsou, nehrozí jejich zhroucení, a tedy i ohrožení návštěvníků kostela.

Tajemství hrobky Petra Voka z Rožmberka rozluštěno!

Tajemství hrobky Petra Voka z Rožmberka rozluštěno!

400 let zapomenutá hrobka

Poprvé se dálkově ovládaná průzkumná kamera vypravila do hrobky v roce 2018. Ve chvíli, kdy se přítomným vědcům podařilo na víku sarkofágu s vyobrazením zemřelého přečíst jméno Hans Georg (Jan Jiří), bylo zřejmé, že dosud marné pátrání je u konce. Čtyři sta let od smrti jednoho z nejdůležitějších velmožů našich dějin se konečně podařilo objevit jeho hrob. Jedno z mnoha tajemství tedy bylo odhaleno, ale řada dalších se ihned vynořila. Také proto se museli experti do hrobky v březnu 2020 vrátit.

Výzkum hrobky Jana Jiřího ze Švamberka v březnu 2020: Sarkofág •  GEO-CZ, Jan Kužník

Záhadný otisk neznámé ruky

Jednou z neznámých okolo Jana Jiřího je i datum jeho narození. Historici však doufají, že právě na sarkofágu by mohla odpověď na tuto otázku být. Německé, ve zlatě vyvedené nápisy na bočnicích i čelech sarkofágu se o narození šlechtice skutečně zmiňují. Bohužel, zrovna v místě, kde by datum mělo být, je sarkofág poničen nějakým ostrým předmětem. V roce 1620 totiž byla hrobka vykradena vojáky císařské armády. Přesto se vědci domnívají, že datum narození půjde díky vysokému rozlišení použité kamery a počítačovým úpravám nakonec rozluštit. Už nikdy se však nedozvíme, komu patřila ruka, která se navždy otiskla na okraj dřevěné rakve uvnitř sarkofágu. Snad to byl některý z nenechavých lupičů prohledávající mrtvého, zda u sebe nemá Rožmberský řád lebky.

Tým Jiřího Šindeláře (uprostřed) stojí přímo nad kryptou se sarkofágem Jana Jiřího ze Švamberka. Vlevo na zemi leží teleskopická průzkumná kamera •  GEO-CZ, Jan Kužník

Legendární Rožmberský řád lebky

Váží 27 gramů a je celý ze zlata. Legendární řád lebky, jehož podobu až do nálezu hrobky Jana Jiřího nikdo přesně neznal, zhotovil zlatník Herzig van Bein (dvorní zlatník a rytec drahokamů na dvoře císaře Rudolfa II.). Pamatuj na smrt (Memento Mori) bylo a dodnes je heslem řádu, který založil Petr Vok a jehož byl až do své smrti Jan Jiří velmistrem. Právě proto je na víku sarkofágu vyobrazen i s řádovou insignií. Zlatým řetězem se zavěšenou lidskou lebkou pod zlatou klenbou. Kresba je tak detailní, že odborníkům poprvé po 400 letech umožní podobu podrobně zrekonstruovat. Je dokonce možné, i když nepravděpodobné, že přívěsek dodnes leží v rakvi mezi ostatky. Samotný řád zůstává zahalen tajemstvím. Stále například nevíme, kdo všechno byl jeho členem.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie na náměstí v Poběžovicích •  GEO-CZ, Jan Kužník

Nevíme, kdy se narodil

Jan Jiří se narodil buď 30. srpna 1548, nebo 1555 v Poběžovicích (tehdy Ronšperk). Zemřel 15. dubna 1617. Pán ze Švamberka byl dědicem rožmberského panství po Petru Vokovi. Byl nejvyšším zemským komorníkem a nejvyšším dvorským sudím Českého království. Na jeho pohřbu se sešli čeští stavové, kteří zde jednali (tzv. Ronšperské setkání) o aktuální složité situaci v Království českém. Následovala druhá pražská defenestrace. Většina z těch, co se na pohřbu radili o dalším postupu, zemřela rukou kata Mydláře 21. června 1621 na Staroměstském náměstí.

První pražská defenestrace: Začátek husitských válek

První pražská defenestrace: Začátek husitských válek

Nejsvětější chrám: Co ukrývá Ježíšova hrobka?

Nejsvětější chrám: Co ukrývá Ježíšova hrobka?

Dinosauři nebo draci? Co si ve středověku mysleli o zkamenělinách

Dinosauři nebo draci? Co si ve středověku mysleli o zkamenělinách

 

Články odjinud