Tajemství hrobky Petra Voka z Rožmberka rozluštěno!

Tajemství hrobky Petra Voka z Rožmberka rozluštěno!
Sdílej
 
Málokterá hrobka je opředena tolika tajemstvími jako ta, v níž odpočívá poslední ze slavného rodu Rožmberků Petr Vok. Expertům se nyní podařilo odhalit skutečné místo Vokova posledního odpočinku i další záhady.

Po staletí hledali amatérští i profesionální badatelé hrobku Rožmberků, ve které odpočívá i jeden z nejslavnějších šlechticů naší historie Petr Vok (1539–1611). Podle pověsti měla velká podzemní prostora místo desítek rakví skrývat kulatý stůl, okolo kterého vladaři ze slavného rodu sedí, jako by právě sněmovali.

Tuto legendu rozšířil kněz Bohuslav Balbínov (1621) a byla tak oblíbená, že když v roce 1902 při průzkumu klášterního kostela Nanebevzetí panny Marie ve Vyšším Brodě naši předci omylem objevili skutečnou rožmberskou hrobku, neuvěřili, že je to ona. Podzemní kobka se jim totiž zdála příliš malá.

Místo Vokova posledního dopočinku

Na opětovný objev čekalo místo posledního odpočinku Petra Voka dalších 107 let. Ještě v roce 2009, kdy byla do krypty se dvěma cínovými sarkofágy a zbytky několika dřevěných rakví poprvé spuštěna miniaturní průzkumná kamera, experti váhali.

Petr Vok byl zakladatel tajemného Rožmberského řádu lebky •  JOSEF VANDĚLÍK – NAŠE HISTORIE Z. S., JAN KUŽNÍK, ARCHIV NPÚ, WIKIPEDIA

I když v jedné ze skvostně zdobených cínových truhel podle nápisu prokazatelně leží Petr Vok, dalších čtyřicet rakví se do malé místnosti prostě nemohlo vejít. A to zdaleka nebyla jediná záhada klášterního podzemí.

Magické zjevení prstenu

Podruhé se tým expertů okolo Jiřího Šindeláře ze spolku Naše historie vrátil do hrobky v roce 2011. Za nejpřísnějších bezpečnostních opatření a tak, aby ani minimálně nenarušili unikátní prostor, opět prostrčili badatelé do krypty zhruba čtyřcentimetrovým otvorem speciální kamerku.

Zlatý dámský prsten, který se v hrobce „záhadně“ objevil mezi roky 2009 a 2011 •  JOSEF VANDĚLÍK – NAŠE HISTORIE Z. S., JAN KUŽNÍK, ARCHIV NPÚ, WIKIPEDIA

Rutinní průzkum podzemí skončil obrovským překvapením. Na víku Vokova sarkofágu se objevil masivní zlatý dámský prsten velmi zvláštního tvaru. Po podrobném prozkoumání dva roky starých záběrů si přitom vědci byli jistí, že tehdy zde rozhodně neležel.

Jak se však mohl do zcela nepřístupné hrobky najednou dostat? I na tuto záhadu našli experti ve spolupráci s historiky a archeology odpověď.

Od manželky

Na sousedním sarkofágu, vedle rakve Petra Voka totiž leží ještě jedna, tentokrát dřevěná rakev. Podle dostupných indicií v ní dokonce odpočívá manželka Petra Voka, Kateřina z Ludanic. A právě tato rakev se někdy mezi první a druhou „návštěvou“ rozpadla. Prsten se z ní vykutálel a zůstal přízračně ležet přibližně na místě, kde má Petr Vok pravděpodobně pravou ruku.

Do rožmberské hrobky badatelé pronikli malým otvorem před oltářem •  JOSEF VANDĚLÍK – NAŠE HISTORIE Z. S., JAN KUŽNÍK, ARCHIV NPÚ, WIKIPEDIA

Konec tajemství

V říjnu 2021 se badatelé vypravili do hrobky na dlouhou dobu naposledy. Do její současné podlahy udělali průzkumný vrt a ukázalo se, že krypta byla původně mnohem hlubší. V odebraném vzorku našli další dřevěné zbytky rakví a chemický rozbor zaznamenal vysoký obsah fosfátů v půdě. Ty mimo jiné vznikají rozkladem kostí. Tajenka rožmberské hrobky tak byla vyřešena. Žádná jiná obří podzemní krypta se stolem uprostřed neexistuje.

Rožmberská hrobka je v cisterciáckém klášteře ve Vyšším Brodě •  Profimedia.cz

Počítačový model

Než však vědci podzemí definitivně hermeticky uzavřeli, opět dovnitř spustili průzkumnou kameru tentokrát s ultravysokým rozlišením 4K. Díky tomu vznikne nejen podrobný virtuální 3D model nalezeného prstenu, ale i dalších zdobených součástí sarkofágů. Detaily z podzemí tak bude moci zkoumat každý zájemce, aniž by musel hrobku znovu obtížně otvírat.


Zlato v rakvi

Při průzkumu hrobky byl objeven ještě další poklad. V rozpadlé rakvi Kateřiny z Ludanic operátor při úplně posledním nočním průzkumu zahlédl blyštivý kov. Zlato! Kateřina měla kolem krku minimálně dva masivní zlaté řetězy. Takové šperky přitom rozhodně nebývaly běžnou součástí pohřební výbavy ani u velmi bohatých nebožtíků. Co dělají v rožmberské hrobce, je zatím tajemstvím.

Záhada Rožmberského řádu lebky odhalena: Pomohl objev zapomenuté hrobky

Záhada Rožmberského řádu lebky odhalena: Pomohl objev zapomenuté hrobky

Záhada Jindřicha Libraria: Tajemné kosti patří někomu jinému

Záhada Jindřicha Libraria: Tajemné kosti patří někomu jinému

Relikviář svatého Maura poprvé ve 3D: Digitalizace neviditelného

Relikviář svatého Maura poprvé ve 3D: Digitalizace neviditelného

 

Články odjinud