Jak velký byl megalodon? Postrach oceánu nezklamal!

Jak velký byl megalodon? Postrach oceánu nezklamal!
Sdílej
 
Jak velký byl megalodon? Na tom, že postrach oceánů byl jedním z největších predátorů všech dob, se všichni shodují. Daleko menší shoda panovala o jeho rozměrech. Tento pravěký žralok žil před 23 až necelými 4 miliony let. Jeho přesná anatomie a s ní související způsob života jsou zahaleny tajemstvím, protože jediné, co se z megalodona našlo, jsou jeho obratle a zuby. Vědci na to konečně přišli!

Zuby megalodona jsou větší než lidská ruka a tvarem se podobají zubům žijícího žraloka bílého, známého také jako žralok lidožravý nebo jednoduše velký bílý (Carcharodon carcharias).

Přerostlý velký bílý... megalodon?

Právě kvůli podobnosti zubů byl megalodon zařazen do rodu Carcharodon a považován za starší, větší a hrůzostrašnější verzi moderního žraloka bílého. V této podobě také vystupuje v několika knihách a filmech povětšinou nevalné kvality.

Video se připravuje ...

O něco méně mega megalodon: Ábíčko odhaluje novou podobu pravěkého žraloka • Zdroj: ABM

Megalodon: Nejslavnější žralok

Megalodon: Nejslavnější žralok

Ze srovnání se žralokem bílým však také vycházely odhady jeho velikosti. Podle těch nejskrovnějších měl megalodon měřit asi 13 metrů, ty nejvelkorysejší hovořily až o 30 metrech. Většina vědců se však přikláněla k názoru, že byl velký něco mezi 15 a 18 metry.

Nové jméno pro starého žraloka

Detailnější zkoumání zubů megalodona však odhalilo, že není přímým předkem žraloka bílého a že stejně blízko jako k němu má i k některým dalším druhům žraloků. Megalodon pak dostal nové latinské jméno Otodus megalodon.

Žralok bílý měří i něco přes 6 metrů a jeho čelisti skousnou silou dvou tun •  Profimedia.cz

Ale co jeho velikost a proporce těla, měly by se změnit i jejich odhady? Hledání odpovědi na napínavou otázku se ujal Jack Cooper a jeho kolegové ze dvou britských univerzit. Pro žraloky má Jack slabost od té doby, co se v ocelové kleci potápěl mezi jihoafrické žraloky bílé a megalodon ho inspiroval ke studiu paleontologie.

Měření matematickými modely

Vědci se rozhodli srovnávat megalodona nejen se žralokem bílým, jak tomu bylo doposud, ale i se čtyřmi dalšími druhy, které jsou mu příbuzné. Změřit megalodona chtěli matematickými modely na základě dat získaných od jeho příbuzných.

Nejdřív ale museli zjistit, zda nemění během růstu proporce těla tak jako my lidé. Děti mají například v poměru k tělu mnohem větší hlavu a kratší nohy než dospělí. Nic takového se ale u žraloků neděje – mláďata vypadají jako zmenšení dospělí.

Ohrožený obr: Žralok, který nekouše

Ohrožený obr: Žralok, který nekouše

Vědci tak mohli jednoduše vzít takzvané růstové křivky a tvar těla pěti žijících žraloků (žraloka bílého, dvou druhů žraloků mako, žraloka tichooceánského a žraloka sleďového) a podle nich vypočítat proporce megalodona.

Ploutev jako člověk

Podle výsledků matematického modelování nebyl megalodon o nic méně hrůzostrašný, než jak ho líčí béčkové filmy a knihy. Na délku opravdu měřil až 16 m, v tom své fanoušky nezklamal.

Samotná hlava tak velkého megalodona měřila víc jak 4,5 m. Rozpětí špiček ocasní ploutve dosahovalo téměř 4 metrů a jeho hřbetní ploutev byla s výškou 1,6 m přibližně stejně velká jako člověk. Ne, na hladině moře bychom ji opravdu vidět nechtěli.

Infografika: Počítačová rekonstrukce megalodona •  Oliver E. Demuth

Počítačová rekonstrukce megalodona

Rekonstrukce rozměrů jednotlivých částí těla umožní lepší pochopení způsobu života megalodona a tím i důvodů, pro které vyhynul. Například se zdá, že jeho ploutve byly uzpůsobené vytrvalému plavání a prudkým změnám směru při lovu.

Méně mega megalodon: Nová podoba pravěkého žraloka odhalena!

Méně mega megalodon: Nová podoba pravěkého žraloka odhalena!

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

Nejstarší žralok světa: Může mít až 512 let

 

Články odjinud